Хорът на софийските момчета с триумф в Япония

Хорът на софийските момчета с триумф в Япония | StandartNews.com

Домакините готвят мусака за ангелогласните младежи

Българите спечелиха любовта на Осака, Токио и Фукушима

Истински триумф бележи Хорът на софийските момчета в Япония. С невероятните си гласове българите накараха Осака, Токио и Фукушима да се влюбят завинаги не само в страната ни, но и в черковно-славянските песнопения. Хорът е на турне в Япония след спечелен конкурс, който се проведе по инициатива на вицепрезидента Маргарита Попова. Идеята се заражда още през 2012 г. в Лидо ди Йезоло, Венеция, по време на Международния фестивал на изкуствата "Орфей в Италия", който се провежда под патронажа на г-жа Попова.

Когато японското посолство у нас и главният директор на японско-българската асоциация за приятелство г-жа Акико Игая научават от Маргарита Попова за идеята й хор от млади българи да популяризира пред света източноправославната църковна музика, прегръщат веднага инициативата. Следва конкурс, на който се явяват 11 хорови формации. Наградата за победителя е турне в Япония, поето изцяло от домакините.

20 март 2014 г. е паметна дата за трите формации, отишли на финал. В Камерна зала "България" се провежда изслушването пред жури на Хора на софийските момчета с диригент проф. Адриана Благоева, Камерен хор "Средец" с диригент проф. Александър Куюмджиев и хор "In Sacris" с диригент г-жа Боряна Найденова. Състезанието е изключително оспорвано, а японското жури с председател г-жа Игая силно затруднено. Всяка от формациите има 20 минути, за да покаже богатството на източноправославната религиозна музика. Звучат образци от ХII до началото на ХIХ век. Печели Хорът на софийските момчета.

От 29 май ангелогласните певци са истински звезди в Япония. Навсякъде ги посрещат с плакати на български език. Домакините им са се научили и готвят мусака за хористите, грижат се за тях като за най-близки приятели. Билетите за всеки от 12-те концерта са разпродадени много преди датата на всяка изява, а след края на концертите публиката не дава на българите да слязат от сцената.

Момчетата имат и съвместни изпълнения с японски хорове. Още преди турнето получили диск с японски песни, които прецизно научили.

Всеки ден между момчетата от хора и екипа на Маргарита Попова се води оживена кореспонденция. Хористите емоционално разказват за любовта и възхищението, което срещат в Страната на изгряващото слънце.
Когато се върнат в България, ще имат специална среща с Маргарита Попова. На 19 юни те ще й разкажат лично впечатленията си от турнето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай