"Хипнотик": Голият гръб не е излишен

"Хипнотик": Голият гръб не е излишен | StandartNews.com

Четири дами представят дебютния си албум Destiny, направен с известния италиански аранжор Маурицио Абени

Циганските шлагери "Едерлези" и "Буба Мара" може би ще звучат за първи път в изпълнение на класически квартет през следващата седмица у нас. Този интересен факт, който ще привлече вниманието на всеки меломан, е част от представянето на дебютния албум Destiny на квартет "Хипнотик". В него покрай класическата музика се намират и интерпретации на народната песен "Лудо младо", болерото Besame Mucho, Sway на Майкъл Бубле. Момичетата ще изсвирят деветте пиеси в по-различен концертен вариант на 4 юни в "София лайф клуб" в компанията на едни от най-добрите музиканти у нас, начело с диригента Антони Дончев - Мирослав Иванов (китара), Борис Таслев (бас), Димитър Семов (ударни), Петър Димов (клавишни и акордеон). Черешката на тортата пък ще бъде появата на самия Маурицио Абени, един от най-известните аранжори и композитори в Италия, работил с Андреа Бочели, който стои зад новите и изненадващи аранжименти на класиките. Маурицио ще изпълни на пиано любимото на квартета адажио "Аранкуес" от Хоакин Родриго.

Чрез албума си момичетата скъсяват разстоянието между класиката и популярната музика. "Вярвам, че след това някои ще отидат и на концерт", казва цигуларката Гергана Алексиева. "Това са версии за съвременния човек в забързания свят, който чува всичко и иска да получи представа за много неща сега и веднага", уточнява Гери. И четирите са доказателство за несъстоятелността на тезата, че класическата музика е демоде. "Голяма загуба е да се лишаваш от нея. Тя променя живота ти", обяснява Мария Новева, другата цигулка в квартета. Гери я допълва: "Преоткриваш нови светове. Възпитава по-различен естетически вкус."
Дамите обаче хипнотизираха феновете си и със страхотни фотосесии, в които

не се притесняват да хвърлят дрехите и да останат по бельо

"Един гол гръб никога не е излишен. Не е задължително, но помага", смела е Гери. "Класиката трябва да се поднася по различен начин, за да предизвиква вниманието. Дори по жартиери", подкрепя я Мария. И четирите обаче са категорични, че голият гръб и късите рокли идват след майсторското усвояване на инструмента. Та дори да се тълкуват като леко бягство от традиционната за жанра им визия.

"Ако класическата музика се намира в строги рамки, то ние леко ги прекачваме, но премерено. Оставаме отговорни към уменията си", казва виолистката Бистра Копринкова. "Ние сме по-различни от строгата визия, на която учат в Академията. Защото сме млади, защото така споделянето е много по-лесно. Ние сме класически музиканти, но и хора, които искат да се забавляват, част от съвременния свят. Адекватни сме в него", коментира Мария.

Ако по време на работа в големите оркестри дори не са разрешени разговорите, то при "Хипнотик" всичко е освободено, забавно и опасно за съседите на Мария, защото красавиците репетират в нейния апартамент. Всеки ден по три-четири часа късметлиите наоколо слушат безплатен класически концерт. Момичетата обмислят да пишат извинително писмо и официално да ги поканят на промоцията на албума, за да чуят концертите за струнен квартет в целия блясък, макар вече да знаят репертоара им наизуст.

Освен за тях за представянето покани ще получат и членовете от изпитващата комисия за магистри в Националната музикална академия, където Бистра завършва в момента. Въпросът обаче е дали ще успее, защото подготовката за промоцията съвпада с държавния й изпит. "Концертът обаче е по-важен. За щастие имам страхотен преподавател, който разбира нещата, с които се занимавам и влиза в положението ми. Той много ме подкрепя", категорична е Бистра. Другите момичета се шегуват, че на изпита си може да изсвири репертоара на квартета. Все пак тя не се оплаква: "Когато човек се труди, успява.

Няма невъзнаградено усилие

Не знам кои са хората, които избират лесния път. На мен не ми е било лесно. Свикнала съм на всекидневен маратон, но той е градивен. Поставяш си цели и ги преследваш."

Момичетата са принудени да се занимават не само със свирене, а и да менажират групата и с всичко останало - включително и с отпечатването на диска им. Да направят албум тук, в България, е може би най-голямото постижение на квартета. Четирите се шегуват, че ако някой ден спрат да свирят, ще могат да се занимават поне с още няколко професии. "Нямаме екипи като колегите по света. За това и много музиканти избират да работят навън", споделя Мария. Мислите за емиграция "идват, заминават, връщат се", признават четирите. Те искат да живеят там, където са хората, които обичат, независимо колко трудно е да развиват кариерата си. Досега са имали много възможности да емигрират.

Бистра всъщност е единственият по-нов член на групата. Тя замества предишната виолистка Боби, която избира Германия. Момичетата поддържат връзка и до днес. "Тя е част от нас и ние много я обичаме. Нашите концерти й липсват, защото тя е човек, който грее и много ни зарежда с емоции", разказват те.

Бистра официално е постоянен член на квартета, след като се завърна окончателно в България от концертиране с престижния международен Оркестър на нациите. С него тя обикаля най-големите зали в Европа. В началото свири с "Хипнотик" в свободните моменти между многобройните си гастроли, а по-късно заминава за Швейцария, където завършва бакалавърската си степен в Консерваторията на Лозана в класа на Гилад Карни. "Там много неща можеш да постигнеш, при това доста по-лесно. Но в крайна сметка се замисляш къде се чувстваш истински щастлив. Осъзнах, че когато ги няма най-близките ти хора, не съм удовлетворена да правя това, което обичам. Нека младите да отидат и да учат, но България има нужда от тях. Нека да покажат, че и тук нещата могат да се случат", разказва Бистра.
Челистката Марина Хинова пък притежава магистърска степен от престижна консерватория в Испания и сега е най-младият концерт-майстор в оркестъра на БНР. "Светът за музикантите е много наблизо и отворен. Когато си добър, те канят навсякъде. Предизвикателството е да направиш нещо стойностно, то да оцелява и да се развива тук, в България. Трудността е не само да поддържаме темпото, но и да го качваме. Да надграждаме въпреки нещата, които отчайват

Тук липсва професионализъм на много нива", коментира Гери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай