Петък,

Хиляди самодейци репетират от сутрин до вечер за „Пирин пее”

От: Failed to load user -
1124
Хиляди самодейци репетират от сутрин до вечер за „Пирин пее”
A
A
A

Общини возят безплатно зрители на най-големия фолклорен фестивал в региона

Благоевград. Самодейци от почти всички населени места в Пиринския край пеят и танцуват всеки ден в очакване на най-голямото музикално събитие в региона. На 2 и 3 август в местността Предел ще се проведе 14-ият фолклорен събор на народното творчество „Пирин пее". Традиционно проявата е посветена на Илинденско - Преображенското и Кресненско - Разложкото въстания, а неин патрон е президентът Росен Плевнелиев.

„Искаме да го има този събор всяка година, но засега е веднъж на 2 години. Чакаме с нетърпение, за да покажем таланта си. За нас, старите баби, това е най-голямата тръпка, защото ще ни гледат много зрители", твърдят прочутите Добърски баби. „Няма как. Нали ни обявиха за „добърските съкровища". Затова стягаме нови песни и обичаи, за да спечелим първа награда", разкриват самодейките. 12-те жени всяка вечер пеят, те посрещат с песен на уста и гостите от страната и чужбина в китното си село Добърско.

През 2012 г. Добърските баби бяха избрани в Националната листа за живи човешки съкровища. Затова вече ги търсят навсякъде. Най-често огласят събитията в община Разлог. Прескачат редовно и до съседния курорт Банско, където радват с таланта си туристи от различни чужди държави.

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на четирите сцени на "Пирин пее", които ще бъдат разположени на сянка в гората. Над 2200 изпълнители на автентичен фолклор от различни етнографски области на България ще се надпяват и надиграват в подножието на Пирин. Ще има гости от Унгария и Македония. Очаква се над 100 000 зрители да гледат събора през двата дни.

Всички общини в Пиринския край осигуряват безплатен транспорт за тези, които искат да бъдат сред зрителите на „Пирин пее".


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички