Хиляди самодейци репетират от сутрин до вечер за „Пирин пее”

Хиляди самодейци репетират от сутрин до вечер за „Пирин пее” | StandartNews.com

Общини возят безплатно зрители на най-големия фолклорен фестивал в региона

Благоевград. Самодейци от почти всички населени места в Пиринския край пеят и танцуват всеки ден в очакване на най-голямото музикално събитие в региона. На 2 и 3 август в местността Предел ще се проведе 14-ият фолклорен събор на народното творчество „Пирин пее". Традиционно проявата е посветена на Илинденско - Преображенското и Кресненско - Разложкото въстания, а неин патрон е президентът Росен Плевнелиев.

„Искаме да го има този събор всяка година, но засега е веднъж на 2 години. Чакаме с нетърпение, за да покажем таланта си. За нас, старите баби, това е най-голямата тръпка, защото ще ни гледат много зрители", твърдят прочутите Добърски баби. „Няма как. Нали ни обявиха за „добърските съкровища". Затова стягаме нови песни и обичаи, за да спечелим първа награда", разкриват самодейките. 12-те жени всяка вечер пеят, те посрещат с песен на уста и гостите от страната и чужбина в китното си село Добърско.

През 2012 г. Добърските баби бяха избрани в Националната листа за живи човешки съкровища. Затова вече ги търсят навсякъде. Най-често огласят събитията в община Разлог. Прескачат редовно и до съседния курорт Банско, където радват с таланта си туристи от различни чужди държави.

Всички 14 общини от област Благоевград ще участват със свои представители на четирите сцени на "Пирин пее", които ще бъдат разположени на сянка в гората. Над 2200 изпълнители на автентичен фолклор от различни етнографски области на България ще се надпяват и надиграват в подножието на Пирин. Ще има гости от Унгария и Македония. Очаква се над 100 000 зрители да гледат събора през двата дни.

Всички общини в Пиринския край осигуряват безплатен транспорт за тези, които искат да бъдат сред зрителите на „Пирин пее".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай