Бременски музиканти гостуват в Стара Загора

Бременски музиканти гостуват в Стара Загора  | StandartNews.com

Стара Загора. Mладежкият оркестър на Бремен гостува в Града на липите в рамките на немско-български музикално-образователен проект, подкрепен от Старозагорската и Гьоте Институт в София. Идеята за този културен десант на приятелството е на младата и амбициозна Рена Градман, докторант в областта на природните науки и любител-контрабасист.

Тя идва за първи път България през 2004 г. на 15 години, водена от желанието да опознае нашата страна. Рена е приета сърдечно от българско семейство в Стара Загора и започва да изучава не само езика, но и манталитета и богата култура на българите. Десет години по-късно се идеята прегръща помощник-ръководителя на Бременския младежки оркестър Катарина Нора Тидтке. Така от приятелството и гостоприемството на старозагорци ще се възползва целият Младежки оркестър на Бремен.

Шейсетте музиканти са настанени в приемни семейства по време на турнето. Освен непринуденото общуване с българските си хазаи, са предвидени и съвместни прояви с наши ученици от училищата с изучаване на немски език. Първите срещи на младите бременски музиканти със старозагорската публика са във вторник. След обяд те ще свирят на открито в в централни градски парк „Пети октомври", а вечерта в залата на Старозагорската опера е големия концерт на младите германски таланти.В него ще участва и известният български пианист Юлиан Горус, победител в Бременския конкурс за пианисти. На диригентския пулт ще бъде дългогодишният ръководител на оркестъра Стефан Гайгер.

Концерт за пиано Nо 1 на П. И. Чайковски и Симфония No 5 c-mol на Лудвиг ван Бетовен са включени в програмата си бременските музиканти. Те ще гостуват и в още няколко български града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай