Петък,

Бременски музиканти гостуват в Стара Загора

От: Failed to load user -
1212
Бременски музиканти гостуват в Стара Загора
A
A
A

Стара Загора. Mладежкият оркестър на Бремен гостува в Града на липите в рамките на немско-български музикално-образователен проект, подкрепен от Старозагорската и Гьоте Институт в София. Идеята за този културен десант на приятелството е на младата и амбициозна Рена Градман, докторант в областта на природните науки и любител-контрабасист.

Тя идва за първи път България през 2004 г. на 15 години, водена от желанието да опознае нашата страна. Рена е приета сърдечно от българско семейство в Стара Загора и започва да изучава не само езика, но и манталитета и богата култура на българите. Десет години по-късно се идеята прегръща помощник-ръководителя на Бременския младежки оркестър Катарина Нора Тидтке. Така от приятелството и гостоприемството на старозагорци ще се възползва целият Младежки оркестър на Бремен.

Шейсетте музиканти са настанени в приемни семейства по време на турнето. Освен непринуденото общуване с българските си хазаи, са предвидени и съвместни прояви с наши ученици от училищата с изучаване на немски език. Първите срещи на младите бременски музиканти със старозагорската публика са във вторник. След обяд те ще свирят на открито в в централни градски парк „Пети октомври", а вечерта в залата на Старозагорската опера е големия концерт на младите германски таланти.В него ще участва и известният български пианист Юлиан Горус, победител в Бременския конкурс за пианисти. На диригентския пулт ще бъде дългогодишният ръководител на оркестъра Стефан Гайгер.

Концерт за пиано Nо 1 на П. И. Чайковски и Симфония No 5 c-mol на Лудвиг ван Бетовен са включени в програмата си бременските музиканти. Те ще гостуват и в още няколко български града.


Всички новини от категория Чудесата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички