Българи се стягат за световна метъл битка

Българи се стягат за световна метъл битка | StandartNews.com

Всеки път свирим като за последно, казва Маги, удивила с вокалите си Blind Guardian

Ако за нещо от музикалният ни свят си струва да се пише, то това са новите групи, които хвърлят усилия и правят парчета в тежкия жанр. При това са такива ентусиасти и позитивисти, че тичат и репетират след работа, защото музикант къща у нас рядко храни. Тях не ги въртят по радио станции и не присъстват в разни класации сред наградените за годината певци - няма ги и в категория "дебют". Но със сигурност ги аплодират с много по-заглушителни ръкопляскания на концертите им на живо. Защото меломаните разбират от естетиката на нотите и ги подкрепят на всеки фестивал или в клуб. А че всичко се изплаща - няма съмнение - те вече подгряват световноизвестни имена, свирят на големи музикални фестивали...

Една от младите метъл банди с голямо бъдеще е Dash the Еffort. Това, което си пожелаха преди месеци - да подпишат договор с голям лейбъл, е на път да се сбъдне. Свежата кръв от хеви сцената спечели първите метъл битки у нас в достойна конкуренция от 60 групи, сред които Full cicle, Urban grey, Lieveil, The revenge project и много др.
И така, Dash the Еffort започнаха да взимат по няколко стъпала наведнъж по стълбицата на успеха. Те си завоюваха правото да подгряват Blind Guardian, а в края на юли ще са първата българска група, която ще свири на най-големия метъл фестивал в света - във Вакен, Германия.

А обикновено първата награда оттам е голяма музикална компания да те вземе под крилото си.
Dash the Еffort са Георги Казанджиев (китара), Георгиос Джио Капетаниос (китара), Георги "Vortex" Василев (вокал), Даниел Димитров (барабани) и Магдалена Янтахтова (бас, вокал).

През януари те издадоха EP, с пет песни, озаглавено Polar Dawn. В него е включен и сингълът Redemption, който си има клип. Почитатели на стила го приеха възторжено, даже някой се изказват със суперлативи, като

"Отдавна не се бях гордяла с БГ група"

А други признават, че макар да не са фенове на метъл кор, намират парчето за жестоко и им пожелават успех във Вакен.
"Всъщност ние правим завой в стила си. Новите парчета са повече в djent стилистиката. По-разчупени са като ритъм, по-динамични, тежки. Искаме това преминаване да става плавно - песен по песен", разказват Маги и Жо, вокала на бандата.
Жо се радва, че в групата има градация - от участия в клубове, през концерти, до съпорта на Blind guardian и метъл битката във Вакен.
Понякога се чувстват напрегнати преди да излязат, но още с първите акорди това изчезва и
започват енергично да свещенодействат по сцената. "Свиря като за последно и давам всичко от себе си", казва Маги. При някои такива засилки не си дават сметка кой къде е и има леки сблъсъци.

Случва се красивата й грива да се оплете в струните на Джио

"Даже имаме една такава снимка, на която си личи кичур от Маги по китарата му", смее се Жо. Тя обаче приема всичко с усмивка. Момиче в групата, с инструмент в ръка и прекрасен глас е рядкост. Завършила е музикалната академия със специалност "Китара". "Хора от екипа на Blind guardian написаха във Фейсбук съобщение, че сме се представили много добре и че са се изкефили на Маги. Казаха, че тя е една от най-добрите вокалистки от съпорт бандите в турнето им", хвали я Жо. И допълва, че Маги не се държи като някои момичета в групи, които гледат да наблегнат на факта, че са мацки сред момчета. Маги пак си има женствено излъчване, но с много бунтарско присъствие, категоричен е колегата й.
Тя скача и куфее наравно с останалите в Dash the Еffort.
А Жо на външен вид изглежда хрисим интелигент. Но

започне ли да пее, просто те издухва

"Брутален е", описва го Маги.
Той се учел да свири на китара пет години, но да пее му допаднало много повече. Започнал да набляга на високо крещене и грухтене, както го нарича, и ставал все по-добър, докато не акостирал в бандата. Когато Жоро и Джио го прослушвали, си разменяли реплики на гръцки. Жоро учи новогръцка филология в СУ "Климент Охридски", а Джио си е чист елин. "Беше ми забавно, защото знаех, че говорят за мен. След това ми обясниха какво са си казали и е било позитивно", смее се Жо.
Една от забавните случки на групата е когато

Джио си забравил китарата, а отивали да снимат Redemption

Той си бил един такъв приятен заплес. Сега покрай Вакен обаче станал много сериозен. Джио учи и работи в България от доста време и вече знае български много добре, писмено и говоримо. Барбанистът Дани е един от най-добрите на ударните в страната, а за това говори и фактът, че е завършил сериозната школа на музикално училище "Любомир Пипков" в София. Той работи като програмист. Маги е оператор база данни в сайт, а Жо се труди в метъл магазин.
За Вакен бандата се готви да пътува с ван под наем, като момчетата ще се сменят на волана. Ще си вземат спални чували и палатки, тъй като фестивалът, на който се събират над 80 000 души, се провежда на поляни край града.
Dash the Еffort вече подготвят и ново парче.

Ще имат време 20 минути на сцената

за да осребрят звездния си миг. Освен че 30 други млади групи като тях ще се борят за първа награда - най-вероятно договор с голям лейбъл, фестивалът е място, където могат да те забележат много важни хора и да създадеш много ценни контакти.
Предишните победители - "Батъл Бийст", са подписали с "Нюклиър бласт", една от водещите компании за такава музика. Групата след това е била на турне със "Сабатон", с който гастролираха и у нас.
Макар че Dash the Еffort отиват на фестивала с нагласата като за концерт, без да си поставят самоцел за победа, добре знаят, че всичко е и въпрос на късмет. "Ще се види на живо кой колко е добър. На запис, на клип е различно", смята Маги. Тя е категорична, че най-важен е опитът на сцена. "Това е фестивал, където се предлага нов, свеж материал за звукозаписните компании. Дори да не си финалист, нещо друго хубаво може да се случи. За нас е награда самият факт, че стъпваме на сцената на най-големия фестивал. Гордеем се, че представяме България и искаме да стане по възможно най-добрия начин",
категоричен е Жо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай