Връх разкрива гледка към няколко планини

Разположен е в Централна Стара планина

Връх разкрива гледка към няколко планини | StandartNews.com

Връх Козя Стена е разположен в Централна Стара планина, на територията на Национален парк Централен Балкан. Върхът е изключително красив и се намира на билото на планината, откъдете минава маршрутът Ком-Емине.

Самият връх е може би най-впечатляващ от поредицата Ушите, Кучето, Боба (Баба). За популярността му говори фактът, че и резервата и хижата, намираща се на около 1 час път западно от върха носят неговото име. Върхът висок 1670м. е увенчан със скална корона, спускаща се в страховит склеф на север.

Гледан от юг, върхът не е впечатляващ геоложки феномен и нищо не подсказва какво се крие зад близкия скален ръб. Погледът от север, северозапад и североизток обаче, открива внушителна гледка към един почти стометров скален отвес, формиращ каменната грамада на върха.

Още по-впечатляващ е погледът от върха надолу към стената и обширните букови гори под нея. За невнимателния любител този поглед може да е последен, защото скалният ръб започва внезапно и не е обезопасен. От върха се открива чудесна гледка на север към Предбалкана и на юг към върховете на Средна гора, а при ясно време и към Родопите и Рила.

Тук е монтиран парапет, който позволява изкачване до самия връх и на по-неподготвени туристи. Районът е емблематичен с изключителната си растителност – тук можете да видите много и красиви цветя, между които еделвайса и сребърника.

 Маршрута от хижа "Ехо" до Беклемето, от който този връх е част не се препоръчва през зимния период. Той може да се осъществи само със специално подготовка, техника и компетентен водач. На много места се образуват козирки и падат лавини. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай