Побитите камъни - знак от извънземни или дело на бактерия?

Мо­мък из­дал тай­на­та на бо­го­ве­те, за да спе­че­ли лю­би­ма­та си, разказва легендата

Побитите камъни - знак от извънземни или дело на бактерия? | StandartNews.com
  • Ко­ло­ни­те ня­мат твър­да ос­но­ва, ку­хи са от­вът­ре и на­по­до­бя­ват тръ­би, пъл­ни с пя­сък
  • Мо­мък из­дал тай­на­та на бо­го­ве­те, за да спе­че­ли лю­би­ма­та си, разказва легендата

Ка­ме­нен лъв ле­жи до зам­ръз­нал фон­тан. До тях са "Стра­жи­те", "Ка­ми­ла­та" и "Тро­на", из­ва­я­ни от ска­ла с вко­па­ни ми­ди. Природният феномен "Побитите камъни" край Варна няма еквивалент по света. Той се радва на популярност у нас и извън пределите на страната заради своята уникалност. В района са намерени единствените за България доказателства за живот на човека през мезолита.

Но туристическият обект за посещение по стария път между Варна и Девня е съвсем малка част от целия природен феномен. Цялата местност Побити камъни се състои от 14 групи каменни колони, разпръснати на площ от близо 50 квадратни км по западната част на Варнeнското плато между Белослав и селата Страшимирово, Слънчево, Баново и Повеляново. До някои може да се стигне само с насоките на местните. Една от най-внушителните групи е тази край Белослав. Табели и упътвания за достигане до нея обаче няма.

Пре­ди ми­ли­о­ни го­ди­ни мо­ре­то е би­ло дос­та по-на­вът­ре в су­ша­та. За­то­ва и при­род­ни­ят фе­но­мен "По­би­ти­те ка­мъ­ни", из­вес­тен още ка­то "Ка­мен­на­та го­ра", е раз­по­ло­жен на око­ло 18-20 км от Вар­на и на ня­кол­ко км от Бе­лос­лав. 

"По­би­ти­те ка­мъ­ни" са из­вес­тни ка­то сак­рал­но мяс­то от дъл­бо­ка древ­ност. Ко­га­то прис­тъ­пи­те сред тях вре­ме­то ся­каш спи­ра. Въз­ду­хът не се дви­жи, а ти­ши­на­та е ог­лу­ши­тел­на въп­ре­ки че ожи­ве­ни­ят път е на един хвър­лей мяс­то.

Най-из­вес­тни­ят и ат­рак­ти­вен за ту­рис­ти­те е ан­сам­бъ­лът "Ди­ки­ли­таш­ка гру­па". Ня­кои от ко­ло­ни­те в нея са счу­пе­ни на две или три час­ти, дру­ги ле­жат на зе­мя­та, ся­каш са би­ли из­тръг­на­ти от мес­та­та си, тре­ти об­ра­зу­ват ин­те­рес­ни скул­птур­ни гру­пи. "Стра­ши­ми­ров­ска­та гру­па" съ­що е мно­го впе­чат­ля­ва­ща. Гру­пи­те "Слън­че­во" и "Ба­но­во" са раз­по­ло­же­ни край ед­но­и­мен­ни­те се­ла и съ­що имат сво­е­то оча­ро­ва­ние.

Сред най-любопитните факти е, че те­зи ко­ло­ни ня­мат твър­да ос­но­ва, ку­хи са от­вът­ре и на­по­до­бя­ват тръ­би, пъл­ни с пя­сък. Мес­тнос­тта, в ко­я­то са раз­по­ло­же­ни при­род­ни­те фе­но­ме­ни, е ед­на от две­те ес­тес­тве­но фор­ми­ра­ни пус­ти­ни в Ев­ро­па, ка­то дру­га­та е пус­ти­ня­та Та­бер­нас в Ис­па­ния.

Теории и хипотези

Множество са теориите и хипотезите за произхода на Побитите камъни. Някои считат, че те са дело на човека и са останки от древни постройки, други - на природата, а трети - че са дело на извънземни. 

Спо­ред най-по­пу­ляр­но­то пред­по­ло­же­ние за тех­ния про­из­ход, в то­зи край пре­ди 50 млн. го­ди­ни е би­ло Лю­тев­ско мо­ре. Томас Спрат, написал научна публикация, е на мнение, че те са геологическо образувание - резултат от въздействието на температурата, вятъра, водата и пясъка. С те­че­ние на вре­ме­то во­да­та се от­тег­ли­ла от те­зи мес­та и ос­та­на­ли три плас­та от мор­ско­то дъ­но - гли­на, пя­сък и ва­ро­вик. Впос­лед­ствие, под вли­я­ни­е­то на ат­мос­фер­ни­те ус­ло­вия ва­ро­ви­кът за­поч­нал да се раз­ру­ша­ва и на­си­те­на­та с не­го дъж­дов­на во­да сли­за­ла в дол­ния пласт с квар­цов пя­сък, спо­я­ва­ла се с не­го и от го­ре на­до­лу в про­дъл­же­ние на 10 млн. го­ди­ни са за­поч­на­ли да се об­ра­зу­ват ка­мен­ни ко­ло­ни с при­чуд­ли­ви фор­ми.

Го­ля­ма част от ко­ло­ни­те от­вът­ре са ку­хи. В та­зи връз­ка има те­о­рия, че в ра­йо­на е има­ло тро­пи­чес­ки дър­ве­та, око­ло ко­и­то при­ро­да­та е на­на­ся­ла пя­сък и ва­ро­вик и след из­гни­ва­не­то на дър­ве­си­на­та са ос­та­на­ли вът­ре ку­хи­ни. Според дру­га версия, ка­мъ­ни­те са ос­тан­ки от ги­ган­тски ко­ра­ло­ви ри­фо­ве отпре­ди ми­ли­о­ни го­ди­ни. В под­кре­па на та­зи хи­по­те­за са на­ме­ре­ни­те вка­ме­не­лос­ти на мор­ски ор­га­низ­ми. 

Спо­ред тре­та хи­по­те­за пък в це­ли­я ра­йон е имало ог­ром­ни ска­ли и ко­га­то е при­дош­ла мор­ска­та во­да, тя е за­поч­на­ла да ги раз­ру­ша­ва. Ос­та­на­ли са са­мо сър­це­ви­ни­те на ска­ли­те - най-здра­ви­те час­ти - под фор­ма­та на ка­мен­ни­те ко­ло­ни.

Мал­ко из­вес­тен факт е, че в ка­ри­е­ри­те на Бе­лос­лав мо­же да се прос­ле­дят в нап­реч­ни раз­ре­зи раз­лич­ни­те ета­пи от об­ра­зу­ва­не­то на фе­но­ме­ни­те.

Последната теория е, че "Побитите камъни" са дело на бактерия. Според нея колоните са образувани около природни газови извори от два вида бактерии - метанотрофични (археа) и сулфат-редуциращи бактерии. Български учени са работили в партньорство с белгийски специалисти за доказване на тази теория. На датския полуостров Ютланд до протока Категат има същите колони, но под водата. Те също са изправени, с дупки по средата, но са по-млади - образували са се през последния милион години. На практика те продължават да се самоизграждат и в момента. И двете бактерии се срещат само в анаеробна (безкислородна) среда и една без друга не могат. Археа черпи енергия и въглерод от газ метан. Затова се среща около гейзери газ, излизащи от дъното на морето.

Другият вид бактерия обгражда археа. От съвместната им дейност като отпадък излиза вид цимент - калциев карбонат. Циментират се песъчинки, който се надграждат вертикално около струята на гейзерите метан.

Проф. Любомир Димитров от БАН разказва, че в началото на този век е открита такава дейност на бактерии и на дъното на Черно море, но на дълбочина от 450 метра, където водата е наситена със сероводород и липсва кислород.

По думите му изследователите са успели да видят образуващите се колони, газовите извори и са установили същото, което е открито преди това в Дания. Побитите камъни обаче си остават единственият в света подобен феномен на сушата.

Легендите

Ста­ри­те хо­ра раз­каз­ват при­каз­ки как "По­би­ти­те ка­мъ­ни" са из­ва­я­ни от ми­тич­ни чу­до­ви­ща. Според една от легендите, ти­та­ни, под­чи­не­ни един­стве­но на мор­ския бог, па­зе­ли мяс­то­то. В сел­це­то наб­ли­зо жи­ве­ел млад мъж и на не­го Бог му се явил и му раз­крил име­то си, но тряб­ва­ло да па­зи тай­на­та, за да има ве­чен жи­вот. Мо­мъ­кът се влю­бил в кра­си­ва де­вой­ка, но тя би­ла об­ре­че­на за съп­ру­га на ти­та­ни­те. Лю­бов­та на два­ма­та би­ла тол­ко­ва сил­на, че мла­де­жът се ос­ме­лил да по­ис­ка ръ­ка­та й от гос­по­да­ри­те. Те ре­ши­ли да му я да­дат, но ако раз­крие тай­на­та на Бог. Бо­жес­тво­то оба­че ви­дя­ло всич­ко от­го­ре, ядо­са­ло се и с пър­вия слън­чев лъч ги пре­вър­на­ло в ка­мъ­ни. Мо­мъ­кът пре­гър­нал лю­би­ма­та си и под кра­ка­та им блик­на­ла ле­ко­ви­та­та во­да. Се­га то­зи из­вор се на­ми­ра на око­ло два ки­ло­мет­ра от фе­но­ме­на и спо­ред мес­тни­те ле­ку­ва бол­ни бъб­ре­ци.

Кръ­го­ве­те на жи­во­та

В мес­тнос­тта "По­би­ти ка­мъ­ни" има два кръ­га: ви­дим и фи­ло­соф­ски - кръг на жи­во­та. Ви­ди­ми­ят кръг се счи­та за из­клю­чи­тел­но сил­на енер­гий­на зо­на. Пре­ди бли­зо 30 го­ди­ни бъл­гар­ски­ят проф. Вла­ди­мир Ива­нов нап­ра­вил енер­ги­ен кръг. Пре­вър­на­ло се в тра­ди­ция при вли­за­не­то в не­го все­ки да си по­же­ла­ва по не­що. 

Фи­ло­соф­ски­ят кръг включ­ва ня­кол­ко ко­ло­ни: "Сър­це­то", "Ка­мъ­кът на бо­жес­тве­на­та лю­бов", "Се­мейс­тво­то" (мъж, же­на, де­те и ку­чен­це), "Щър­ке­лът".

Де­кор за най-скъ­пия филм

На вхо­да на "По­би­ти­те ка­мъ­ни" ще ви­ди­те и част от де­ко­ра за най-скъ­пия филм, сни­ман в Бъл­га­рия - "Ко­нан Вар­ва­ни­на" (2011). Бюдже­тът му е 100 ми­ли­о­на до­ла­ра. На то­ва мяс­то е сни­ма­на и сце­на от фил­ма "Осъ­де­ни ду­ши" - ла­ге­рът за бол­ни хо­ра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай