Пещера крие римски галерии на рудници, където се добивало злато

В района има следи от древни халки

Пещера крие римски галерии на рудници, където се добивало злато | StandartNews.com

Пещерата Иниклер (Стремските Лабиринти) се намира зад борово насаждение на около 2,4 км. от село Стремци, като се върви по пътя за град Кърджали. Пещерата представлява хоризонтален лабиринт от лесно проходими галерии, от където идва и името. Отдавна известна е на местното население.

Пещерата Иниклер всъщност представлява запазени римски галерии на рудници. Намират се на около 200 метра вляво от пътя Кърджали – Хасково , малко след микроязовира между селата Рани лист и Стремци. Имат няколко входа, които в дълбочина са свързани. По билото на склона има следи от вертикални минни изработки, вероятно служили за вентилация.

Разпространено е мнението, че това е древен рудник за организиран добив на злато. Общата дължина на галериите е около 460 м. Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро.

В района има следи от древни халки, доказателство, че първичната селекция на извадения материал се е извършвала на място. 


И днес посетителят остава изумен, влизайки през запазените входове в достъпните галерии. Цял един хълм буквално е пробит с гъста мрежа от тунели.

На повечето места в тях човек се движи изправен и съвсем спокойно може да се загуби в лабиринта от галерии. В епохата на плейстоцена това е било коритото на подземна река с изключително богати на самородно злато пясъци. По-късно тя е била затрупана и постепенно се е образувала единна скална маса.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай