Мястото за отдих на Княз Батенберг

Намира се на 8 км. от Варна

Мястото за отдих на Княз Батенберг | StandartNews.com

Само на 8 километра северно от Варна, край брега на морето, се намира първата и най-старата извънградска резиденция на българските владетели от последното българско царство. Това е прочутият Евксиноград, известен с великолепните си градини, паметник на парковото изкуство от световна величина. Дворецът е недвижима културна ценност от национално значение.

През 1880 г. княз Батенберг посещава Варна и е посрещнат в манастира „Св. Димитър”, който се е намирал на мястото на днешната резиденция. Монархът толкова харесал природата тук, че две години по-късно варненската община му дарила манастира и прилежащите му земи.

Княз Батенберг веднага започнал изграждането на своя дворец, наречен от местните хора Сандрово (по името на княза), но проектът е довършен в периода 1887 – 1900 г. от неговия приемник – княз Фердинанд. По външна архитектура дворецът силно наподобява на френските ренесансови дворци от XVIII в. 

През 1893 г. дворецът “Сандрово” е преименуван в “Евксиноград”. Новото име произлиза от древногръцкото наименование на Черно море “Евксинос понтос”. През същата година при двореца е построена и една от първите електрически централи в България.

Неразделна съставна част от комплекса Евксиноград е и дворцовият парк. За оформянето на парка от 800 дка през 1888 г. княз Фердинанд I привлича френски паркостроители. 

През 1891 г. като част от комплекса и като приемственик на старата манастирска изба е създадена дворцовата винарна. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай