Легендарен завод стана музей на стъклото

Близо е до Варна

Легендарен завод стана музей на стъклото | StandartNews.com

Една от атракциите по Черноморието, която впечатлява туристи е Музеят на стъклото.

Той е разположен на брега на Белославското езеро, на около 20км от Варна, на мястото, където през 1893 година е открит първият стъкларски завод в България. Той спря да работи преди 20 години.

Град Белослав е известен с дългогодишните си традиции в производството и обработката на стъкло регион. В Музея се стремят да запазят и доразвият традиционните методи, използвани в производството на белославско стъкло, като същевременно ги съчетават с последните постижения на технологията в тази област.

Може да влезете в цеха с пещите, където, без да се прекъсва ходът на работата, се прави няколко минутна демонстрация – изработват се ръчно духани изделия. Посетителите могат да наблюдават едновременно ръчно производство и полуавтоматичната машина за производството на флакони и на робот, който и подава стъкло от пещта. 

Предлага се и възможност посетителите да влязат в „стъклена пещера” - стъкларска пещ, атрактивно приспособена да се надникне в дълбините и, където природните и синтетични материали са укротявали силата си под въздействието на огъня и са се превръщали в спокойна стъкломаса, от която майсторите стъклари са извайвали изделията си, както и едно неповторимо преживяване – възможността да се почувстват като творци: подготвени са стъклени изделия, които всеки може да декорира ръчно (срещу допълнително заплащане) с транспарентни бои и да отнесе у дома като спомен за посещението си.

По свое желание посетителите имат възможност да участват дори в издухването на свое собствено изделие. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ЗигоРазвалиГо
преди 4 месеца

Гебиджа Мон амур...

Откажи