Езера образувани между върховете на Пирин

Намират се в Пирин планина

Езера образувани между върховете на Пирин | StandartNews.com

Башлийски езера представляват малка езерна група от четири езера, разположени в Пирин планина. Те са с ледников произход и са се образували в обширен циркус между върховете Башлийски (2670 м.), Бъндеришки(2738 м.), Превалски чукар(2605 м.) и Типиците.

Най-голямото от тях има площ от 7,8 декара. Дълбочината им не достига повече от два-три метра. Най-високото от тях се намира на 2461 метра надморска височина и по този начин си печели място измежду десетте най-високи пирински езера. 

Останалите три Башлисйки езера са разположени на съответно 2430, 2313 и 2291 метра надморска височина. Езерата се оттичат чрез река Башлийца, която тече на югозапад. 

Вариант да стигнете до тази красива и не толкова често посещавана дива част на Пирин е като поемете немаркираната пътека от хижа Яне Сандански и заслон Спано поле по посока хижа Вихрен през Башлийската порта. Ще се натъкнете на неописуеми планински гледки с алпийски привкус.

Близо до езерата се намират и още няколко красиви местности, които заслужават да бъдат посетени: Бъндеришки езера, Тевното езеро, Тодорини очи, Чаирски езера. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай