Единственият музей на файтоните. Близо е до София

Форд искал да ангажира за производството на купетата им

Единственият музей на файтоните. Близо е до София | StandartNews.com

Забележителното градче Враца пази един уникален музей който няма друг аналог в България. Това е музеят на файтоните, в който могат да бъдат видени изложените най-разнообразни каруци, брички, файтони и кабриолети от 19. и 20 в., които са произведени от Мито Орозов, виден представител на града.

Мито започва работа в работилница за печки, но малко по-късно заедно със свой приятел открива цех за каруци. Бързо вижда бъдещето на този бизнес и след като спечелва значително състояние, успява да изкупи дяловете на съдружника си. Назначава на работа чуждестранни майстори, тъй като прогресът в планирането и направата на товарни конски каруци в съседните държави бил забележителен.

След като делото на Орозов става известно из всички краища на България, славата му започва да се носи и извън пределите на страната. За произвежданите от него каруци и файтони идват хора от съседните държави и въпреки че няма доказателства за това, повечето близки и приятели на Орозов твърдят че дори американската компания Форд е била запозната с произведенията му и е искала да го ангажира за производството на купетата им.

Той печели получава златен медал на Пловдивския панаир, а по-късно и златния медал на изложението в Лондон през 1907 г.

Един от най-интересните експонати е направеният по модел на Мито Орозов файтон, който е дело на последния жив представител на неговата фабрика. Средствата за него са получени благодарение на Регионалния исторически Музей във Враца, чието ръководство полага много грижи обществеността да се запознае с напредничавия дух на Мито Орозов.

Можете да посетите музея на файтоните във Враца по всяко време на годината. Той се намира в сградата на етнографския комплекс на града.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай