Чудо! Нови тайни на траките излизат на нос Чиракман

Започват археологически разкопки

Чудо! Нови тайни на траките излизат на нос Чиракман | StandartNews.com

Нови тайни на траките излизат на бял свят на нос Чиракман.

В началото на октомври ще започне осмият сезон от разкопките на нос Чиракман в морския град Каварна. Ръководители на проекта са д-р Велислав Бонев, гл. асистент в катедра „Археология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и Елена Василева от Националния археологически институт с музей към Българската академия на науките.

Редовните археологически разкопки на нос Чиракман започват през далечната 1972 г. От дълбока древност Чиракман e естествен ориентир за плаващите в този район морски съдове. Според ономастиката думата "чиракман" е от старотюркски произход и означава „светилник“, „факел“ .

Първите заселници, оставили своята материална и духовна култура около нос Чиракман в Каварна, са били траките, чийто поминък е свързан с лова и риболова, за което свидетелстват множеството открити от археолозите предмети. Стартиралите археологически разкопки там през 1972 г. по финансови причини биват прекъснати през 2005 година. Подновени са 11 години по-късно, посочи директорът на Историческия музей в Каварна Пенко Георгиев.

Изключително богат монетен материал и интересна теракота на богинята Кибела са открити след подновяването на разкопките през 2016 г. на нос Чиракман. По думите на Пенко Георгиев тези археологически разкопки се нуждаят от т.нар. социализация – да бъдат изградени туристически маршрути, както и интерактивни беседи за интересната им история, но нос Чиракман е отворен за посещение целогодишно.

Археологическите разкопки на нос Чиракман са сред причините за повишаването на туристическия поток към община Каварна, известна с множеството си исторически и природни забележителности. През това лято те са били посетени от над 78 000 туристи, което е със 7 000 по-малко, в сравнение с миналата година, въпреки заявките в началото на сезона за ръст в туристическия бранш.

Според Пенко Георгиев е време да се осигурят сериозни финансови ресурси за нос Чиракман, който е един от символите на крайморския град Каварна и които биха осигурили възможността да се отговори на съвременните изисквания на туристите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай