Бранд Родопи! Чавдар Георгиев с голямо обещание към кметовете

Всички идеи влизат в плановете за финансиране

Бранд Родопи! Чавдар Георгиев с голямо обещание към кметовете | StandartNews.com

Благодаря ви, че работите за популяризирате културното наследство, така че то да е разпознаваемж  и да заеме подобаващото място в културната и туристическа карта на Европа и света. Това заяви зам.-министърът на туризма Чавдар Георгиев на международния форум на „Стандарт” „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона". Конференцията се организира в курорта перла на Свещената планина от медията ни, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

Министерството на културата повече от 10 години работи целенасочено като финансира проучването и разкопките на повече от 120 археологически обекта. 

Те са културна ценност от национално значение, а не малко са и световна ценност. Въпросът е, че тези пари  не са  достатъчен фактор за развитието на туризма. Трябва и целево финансиране в проекти за социализация, както и  инвестиции в социална инфраструктура, цифровизация.  в културна, съпътстваща инфраструктура, добави заместник-министърът.

Необходимо е да се привличат музеи, галерии и културни събития в програмата на всяка община. Ако такива проекти се подготвят, ще заемем все по-достойно място на културната карта на Европа, категоричен е той.

Всички препоръки на кампанията „Чудесата на България” и форума „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи” ще бъдат интегрирани в плановете на Министерство на културата за финансиране, увери Георгиев.

Кметовете на Девин, Рудозем, Борино, Мадан, Сърница, Момчиловци и Широка лъка се ангажираха да ги внесат в най-кратки срокове във ведомството.

Те са: 1. Да се направи регистрър на паметници на културата, за които местната власт има визия за развитие и може да придобие акт на собственост върху тях.

2. В специален фонд да се заделят достатъчно средства за проучване, реставрация и консервация на обекти.

3. Да се предоставят средства за социализиране на паметници на културата.

4. Предоставяне за управление на паметници на културата на местната власт с решение на Министерски съвет.

5. Популяризиране на туристически дестинации.

6. Къси срокове за издаване на разрешения – до месец два, а не 8-10, както е сега.

7. Пещерите и останалите природни феномени, които сега се стопанисват от туристически дружества, да преминат на управление към общините, които и в момента поддържат прилежащата инфраструктура към тях.

Събитието се провежда с подкрепата на Филип Морис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай