Зико: Пловдив няма да се управлява еднолично

Аз съм екипен играч, казва Здравко Димитров

Зико: Пловдив няма да се управлява еднолично | StandartNews.com

Градът трябва да запази дясното си управление, за да върви напред. Винаги имам позиция и не премълчавам грешките, но мога да изслушам всяко разумно мнение, казва кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив в интервю за "Стандарт".

- Г-н Димитров, партийно поръчение или лично убеждение ви накара да се кандидатирате за кмет на Пловдив?
- Реших се на тази стъпка заради доверието към мен в ГЕРБ и убеждението, че имам добри идеи за бъдещето на Пловдив. Знам как да подобря работата на общината, да я приближа до гражданите, ще направим много неща и в инфраструктурата. В политически план трябва да продължи полезната за Пловдив традиция на модерно, дясно-центристко управление.
За мен е важно, че получих подкрепата на местните структури на ГЕРБ и на дясно-центристките избиратели. Получих доверието и на Изпълнителната комисия на партията и на лидера Бойко Борисов, за което благодаря.
Като районен кмет, лидер на областната организация на ГЕРБ и като областен управител показах как мога да работя, признателен съм на хората, че го оценяват. Всеки ден чувам социологията на улицата и това ми дава увереност да вървя напред.
- Преди четири години бяхте кандидат-кмет на местна коалиция, подкрепен от Реформаторския блок? Бяхте конкурент на управлявалия два мандата като кмет на ГЕРБ Иван Тотев? Изчистихте ли противоречията си?
- Аз смятам, че човек трябва да има позиция и да има куража да я защитава

ГЕРБ е моето семейство, но преди 4 г. аз не премълчах нещата, с които не съм съгласен

 Важното е конфликтите да водят до промени, които са от полза на хората.
Не съм влизал в лични войни. Видял съм хубавите страни, успехите постигнати в управлението на Пловдив, виждал съм и грешки и съм ги казвал. Винаги съм бил честен и открит и в ГЕРБ, и с колегите от бившия Реформаторски блок, и най-вече към пловдивчани! Затова сега съм кандидат за кмет и мога да застана с открито лице към всеки.
В мое лице Пловдив ще има кмет, който е отворен към хората и който уважава мнението им!
Същественият въпрос е дали Пловдив ще продължи с дясно-центристко управление, което видимо подобри облика на града. Защото алтернативата е връщане към периода от 2008 г. - 2011 г., когато БСП управляваше града в коалиция с тогавашия кмет Славчо Атанасов, след като той предаде доверието на пловдивчани.
- Как оценявате управлението на Пловдив през последните два мандата?
- За 8 години ГЕРБ постави основите за добро бъдеще на Пловдив. Всеки, който идва в града, може да се убеди в това. Инфраструктурата е коренно променена. Пловдив днес е по-удобен за майките, за децата и за възрастните хора. Важната промяна, която аз нося е от тук нататък е да ускорим темпото на развитие и хората да имат здрава връзка с кмета и общината. Искам пловдивчани да се чувстват включени в развитието на града, да се чува мнението им. Убеден съм, че ще донесем най-хубавия период в развитието на града, от последните 30 години насам.
Много е важно,

когато кметът на Пловдив и правителството са в един отбор, тогава градът дръпва най-много

в развитието си.
- Какво искате да промените като кмет на Пловдив в работата на общината ?
- Повече няма да има еднолични решения. Аз съм отборен играч, не само защото така съм научен от баскетбола. Първо експертите ще подготвят варианти. После обществото трябва да ги види, следва да има обсъждания и обществена подкрепа.
Аз няма да управлявам на инат,  мисля че вече съм го доказал. Един кмет и едно управление са добри, ако имат широка подкрепа. Не може да се управлява срещу волята на хората. Работата на кмета е да чува позициите на гражданите на бизнеса и на експертите. От мен можете да очаквате диалогичен кмет, който да се вслушва в гилдиите и в обществото. Ще провеждаме дискусии по всички важни за Пловдив въпроси. Важно е винаги да усещаме пулса на града. Обмислям провеждането на обществени консултации, допитвания, близки до референдумите, ако пловдивчани одобрят идеята.
Като районен кмет и като областен управител винаги съм се вслушвал в мненията на екипа си и на гражданите. Не се уморявам да изслушвам хората. Когато има проблем не търся начин да го отложа, а го решавам. Това е моят стил на работа, който искам да наложа в общината.
- Всички прогнози и социологически проучвания сочат като Ваш основен съперник Славчо Атанасов. Как го оценявате като политически опонент?
- Голямата политическа грешка на Славчо Атанасов беше, че след като беше избран за кмет на Пловдив  от ГЕРБ през 2007 г., година след това, той предаде избирателите и започна да управлява с БСП.
Логично мандатът му не беше успешен и затова загуби.

Сега кандидатурата му е опит за личен реванш, но това е опасно за града

За Пловдив е важно, да има кмет, който да дърпа колата напред, не назад! Иначе аз нямам проблем в общуването с него.  В момента Славчо Атанасов е депутат от НФСБ. Ако реши да остане в Общинския съвет след местните избори, ще работя с него.
- Кои са най-важните задачи за подобряване на инфраструктурата на Пловдив? Как ще се спаси градът  от задръстванията?
- Предстои да изградим локалните платна по разширението на пътя Пловдив - Асеновград. Не търпи отлагане удвояването на Околовръстното шосе, предстои преработка на проекта и пристъпваме към изпълнение. Така трафикът ще бъде изведен от Пловдив. Ще започнем прокарване на новото трасе от караулката на КАТ на
"Асеновградско шосе" в посока "Скобелева майка”. Друг важен проект, който незабавно ще реализирам е да свържем двата района "Западен" и “Южен”, т. нар. транспортен пробив “Модър” - “Царевец". Това е в огромна степен мой проект, който оставих, когато бях кмет на район "Западен”. Не зная защо се бави. Ще запазя Бетонния мост и няма да позволя да бъде съборен, защото е важна транспортна връзка. Разбира се, интегрираният воден проект трябва да стартира. Той ще подмени канализацията и водопроводите в район "Северен", а пречиствателната станция ще стане чисто нова. 18 млн. лева има за енергийна ефективност, други 17 млн. лева са отредени за градска среда и най-вече за зоната за икономическо развитие в кв. "Гладно поле". Разширението на "Голямоконарско шосе" е крещящо наложително. Това е един от главните входове на Пловдив.
- Пловдив е начело на класациите за мръсен въздух в Европа. Как ще се справите с проблема?
- Трябва да убедим хората да спрат да използват въглища и дърва за отопление през зимата. Намаляване на трафиката чрез подобряване на градския транспорт чрез оптимизиране на линиите, ако е необходимо, разкриване на нови. Ще проверим каква част от замърсяването идва от индустрията и какви са решенията. Залесяването също е начин на подобряването качеството на въздуха.  Имам го предвид. Миенето на улиците, за да не се събира прах, е друг приоритет.
- Всички кандидати за кметове на Пловдив отчитат като проблем свиването на Община Пловдив между табелите за началото и края на града. Как гледате на призивите за присъединяване към Пловдив на „Марица” и „Родопи”?
- Сливането на Пловдив със съседните общини, ще се случи по естествен път.

Ще се наложи да сме заедно, за да можем да кандидатстваме и да привличаме средства от ЕС

Хората от най-близките до града села отдавна се чувстват пловдивчани. Те идват да работят и да се забавляват тук, изпращат децата си на училище в Пловдив, използват пътищата, болниците, въобще - всичко. От друга страна пловдивчани пък използват Родопската яка за разходки и релакс, а много от тях имат къщи или вили. На практика и сега сме едно цяло. Но има две съседни общини, на които административният център им е в Пловдив. Това не е нормално, защото води до раздуване на администрация - кметове, заместници, чиновници, служители, общински съветници.
Моето мнение по този въпрос е, че двете общини „Родопи” и „Марица” трябва да съществуват,  до момента, в който те могат да печелят проекти по програмата за селските райони. Този период обаче изтича и неминуемо тези две общини ще станат райони към Пловдив.  Дали това ще стане обаче, ще го решат хората. Нищо не може да става насила.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай