Сряда,

Зеленият Тома – умен и красив нацист /ОБЗОР/

От: Стандарт -
342
Зеленият Тома – умен и красив нацист /ОБЗОР/
A
A
A
  • Изгаври се с евреите, градската десница не се разграничи
  • Александър Сиди сезира Външно и ЦИК
  • Демократична България да оттегли подкрепата си за Тома Белев, зове Биков

Ето това са умните и красивите – гаврят се с всичко и с всеки и се мислят за недосегаеми. Зеленият Тома Белев, който се смята за част от моралната полиция в държавата, раздаваща оценки на властта и най-вече на прокуратурата, разкри нацистката си същност. Кандидатът за общински съветник от обединението на провалените политици Христо Иванов и Радан Кънев скандализира страната с грозен антисемитски пост. Белев се изгаври с евреите, като цинично сравни "безплатното" им извозване с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, за чието управление се бори.

ВИЖ ОЩЕ: Омразата на Тома Белев взриви Сиди
"Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно", скандализира екозащитникът от листата на ДБ. И показа, че в устрема си към местната власт в София градската десница е готова да потъпче всичко.

#ТомаБелевизвинисе!

Пръв на расисткия пост на Белев реагира депутатът от ВМРО Александър Сиди, който е от еврейски произход. Сиди призова Белев да се извини, заради грозната обида. "Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от Демократична България с изключително грозен, антисемитски коментар. Само преди няколко дни България бе обвинявана за расистки прояви по стадионите, а днес висш функционер на Демократична България си позволява ужасен език на омраза. Настоявам арх. Борислав Игнатов - кандидатът за кмет на тази формация, както и лидерите ѝ Иванов и Атанасов, незабавно да се разграничат от антисемитските изказвания на Тома Белев и да обяснят каква е тяхната позиция по този въпрос. Надявам се, че и еврейската общност, както и всички нормални български граждани ще осъдят този език на омраза! #ТомаБелевизвинисе!", написа в профила си Сиди.

Вместо да се извини, Белев нахално нападна депутата от ВМРО чак сега се сетил за еврейския си произход, след като е подкрепял Луковмарш. Сиди отвърна, че никога не е крил произхода си и уточнява, че ВМРО не стои зад тази проява. "ДБ, солидарни ли сте с фашиста Белев?", попита Сиди. Той се обърна и с писмо до Външно министерство по скандала.

"Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно", категоричен е депутатът в написаното до националния координатор за антисемитизъм - заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Сиди пише и писмо до ЦИК

Народният представител подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста. В сигнала Сиди допълва, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов, е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

Възмущение от думите на Тома Белев изказаха и от ГЕРБ.

"Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция", отбеляза в коментар в профила си в социалната мрежа депутатът Тома Биков, разкривайки двойните стандарти на градската десница Той призова политическата формация, която представлява Белев, в случая съюза на ДСБ, Да, България и "Зелените", да оттегли подкрепата си за него.

Ето поста на Тома Биков

Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Това е написал кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега не е смешно. Ако е било аргумент в спор е още по-зле. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи. Не зная дали е антисемит, но очевидно е глупав и говори с чувство за непогрешимост. А всички антисемити са глупави и говорят с чувство за непогрешимост. Затова в случая глупостта не е оправдание. Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на Демократична България - формация, която има претенции да представлява най-умните хора в обществото. Въпросът дали Белев знае какво прави и говори вече не е само негов проблем, но и на формацията, която го е номинирала за изборен пост. "Демократична България" е либерална формация. Тя е крайно чувствителна към подобни глупави, а и опасни изказвания. Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция. В случая с Белев, заемането на подобна позиция обаче е още по-важно. Защото става въпрос за човек, който представлява идеите, вижданията, а защо не и "чувството за хумор" на Демократична България. Лично аз, очаквам ДСБ, Да, България и "Зелените", заедно и поотделно да оттеглят подкрепата си за Белев и по този начин да покажат, че не мерят антисемитизма с различен аршин. В противен случай, трите партии ще загубят легитимност да говорят по тези въпроси.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички