Неделя,

Увеличават отстоянията за новите строежи

520
Увеличават отстоянията за новите строежи
A
A
A

„Темите за презастрояването, новото строителство и защита на зелените площи са на първо място в програмата ми за София. Това са едни от най-трудните въпроси, за които предлагам конкретни решения. Увеличаване на отстоянията при строителство на нови сгради в жилищните комплекси е едно от предложенията ми за законова промяна, с което да защитим зелените площи и да въведем повече ред“, това каза Йорданка Фандъкова на среща с граждани в район „Младост“, съобщиха от ГЕРБ.

Над 100 човека присъстваха на срещата с кандидата за кмет на София на Местни избори 2019 от коалиция ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова и кандидата за кмет на район „Младост“ Мария Илиева.

„За да защитим терените, отредени за паркове и градини, създаваме общинска програма за изкупуване на частните терени, които попадат в тях. В същото време, предлагам забрана на смяната на предназначението на терените, отредени за изграждане на училища и детски градини“, каза Фандъкова. Тя припомни, че това ще е вторият пакет от законодателни предложения, които внася в Народното събрание свързани с ограничаване на презастрояването.

През 2017 г. по инициатива на Фандъкова бяха въведени тавани на височината на сградите в различните райони на София и беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение във височината на т.нар. „ъглови имоти“. „Трябва да затворим всички „вратички в законите“, които позволяват да се заобикалят правилата“, каза тя.

„Младост“ е район, в който инвестирахме огромни средства в последните години, но загубихме част от доверието на хората. Давам си ясна сметка какви са проблемите, пропуските и какво трябва да се промени. Сега всички кандидати се надпреварват да назовават проблемите. Въпросът е кой дава решенията, така че да са реалистични, законосъобразни и да решават проблемите“, каза Йорданка Фандъкова при разговора с жителите на „Младост“. Тя припомни, че 5 от най-тежките казуса със строителството в междублокови пространства бяха решени. „Имам много бележки по поддръжката на район „Младост“ в последните години и истината е, че работихме много трудно със сегашното ръководство на района“, каза Фандъкова. Тя подчерта голямата роля на кметовете на райони, които трябва са на място и да първи да проверяват сигналите от гражданите.

Фандъкова обясни, че за по-бързото изграждане на улици в новите квартали предлага и облекчаване на процедурите за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация. „В „Младост“ това не е голям проблем, но в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“ и др. се сблъскваме с много тежки случаи и трябва да развържем този възел по законов и работещ начин“, обясни Фандъкова. 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички