Петък,

Увеличават отстоянията за новите строежи

614
Увеличават отстоянията за новите строежи
A
A
A

„Темите за презастрояването, новото строителство и защита на зелените площи са на първо място в програмата ми за София. Това са едни от най-трудните въпроси, за които предлагам конкретни решения. Увеличаване на отстоянията при строителство на нови сгради в жилищните комплекси е едно от предложенията ми за законова промяна, с което да защитим зелените площи и да въведем повече ред“, това каза Йорданка Фандъкова на среща с граждани в район „Младост“, съобщиха от ГЕРБ.

Над 100 човека присъстваха на срещата с кандидата за кмет на София на Местни избори 2019 от коалиция ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова и кандидата за кмет на район „Младост“ Мария Илиева.

„За да защитим терените, отредени за паркове и градини, създаваме общинска програма за изкупуване на частните терени, които попадат в тях. В същото време, предлагам забрана на смяната на предназначението на терените, отредени за изграждане на училища и детски градини“, каза Фандъкова. Тя припомни, че това ще е вторият пакет от законодателни предложения, които внася в Народното събрание свързани с ограничаване на презастрояването.

През 2017 г. по инициатива на Фандъкова бяха въведени тавани на височината на сградите в различните райони на София и беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение във височината на т.нар. „ъглови имоти“. „Трябва да затворим всички „вратички в законите“, които позволяват да се заобикалят правилата“, каза тя.

„Младост“ е район, в който инвестирахме огромни средства в последните години, но загубихме част от доверието на хората. Давам си ясна сметка какви са проблемите, пропуските и какво трябва да се промени. Сега всички кандидати се надпреварват да назовават проблемите. Въпросът е кой дава решенията, така че да са реалистични, законосъобразни и да решават проблемите“, каза Йорданка Фандъкова при разговора с жителите на „Младост“. Тя припомни, че 5 от най-тежките казуса със строителството в междублокови пространства бяха решени. „Имам много бележки по поддръжката на район „Младост“ в последните години и истината е, че работихме много трудно със сегашното ръководство на района“, каза Фандъкова. Тя подчерта голямата роля на кметовете на райони, които трябва са на място и да първи да проверяват сигналите от гражданите.

Фандъкова обясни, че за по-бързото изграждане на улици в новите квартали предлага и облекчаване на процедурите за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация. „В „Младост“ това не е голям проблем, но в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“ и др. се сблъскваме с много тежки случаи и трябва да развържем този възел по законов и работещ начин“, обясни Фандъкова. 


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com