Ще работим за 1200 лв. средна заплата в Ловеч

С магистрала "Хемус ще се развие туризмът в града, казва кандидат-кметът на ГЕРБ Корнелия Маринова

Ще работим за 1200 лв. средна заплата в Ловеч | StandartNews.com
  • Намалихме безработицата наполовина, искаме икономически растеж и устойчиво развитие
  • С магистрала "Хемус ще се развие туризмът в града, казва кандидат-кметът на ГЕРБ Корнелия Маринова


* За 1 година извадихме града от списъка на фалиралите общинни
* Възродихме културните традиции
* Ще създадем Национален мемориален комплекс на жертвите на комунистическия режим
* Правим спортно-тренировъчен комплекс с общежитие


- Г-жо Маринова каква е Вашата мотивация да се кандидатирате за втори мандат за кмет на община Ловеч?
- Преди четири години гражданите на Ловеч и общината ми повериха тежката задача да извадя града и прилежащите населени места от безвремието и финансовия колапс. Аз и моят екип започнахме с много труд, смелост и упорство да трансформираме завареното нерадостно наследство в посока модерен европейски град. Първи извадихме града от списъка с фалирали общини на Министерството на финансите и го направихме само за една година. Заварихме община Ловеч през 2015 г. с 8,5% безработица и за четири години успяхме да я намалим наполовина. През август 2019 г. безработицата в общината е вече е под средната за страната – 4,5 %. Стартирахме проекти за саниране и подобряване на градската среда. Привлякохме инвестиции за милиони левове и спомогнахме за създаването на стотици нови работни места. Не на последно място, осигурихме средства за по-добри социални услуги и възродихме множество културни традиции и институции. Смятам, че видимите резултати от първия мандат са достатъчно основание да поискам за втори път доверието на моите съграждани, за да успея заедно с кандидатите за общински съветници от ПП ГЕРБ да продължа започнатото, защото с промяната към по-добро идват и по-големите изисквания и нужди. По данни на НСИ в началото на мандата средната работна заплата в Ловеч е 684 лв. което ни нарежда на единадесето място по развитие измежду четиринадесетте области в Северна България.  В момента средната работна заплата е 981 лв., качили сме се на седмо място в същата класация, а амбицията ни е до края на 2023 г. средната работна заплата за община Ловеч да стане минимум 1200 лв.
- Казвате, че има още какво да се свърши, какво точно имате предвид?
- Разбира се, че има какво още да се направи за града и общината. Нямам претенцията, че съм свършила всичко, което планирахме за рамките на първия мандат, което е още една причина да искам да продължа, с подкрепата на ПП ГЕРБ, модернизацията на Ловеч. На първо място, ще продължим да подобряваме инженерната инфраструктура, рехабилитацията на уличната настилка и благоустрояване на Северна и Източна индустриални зони. Планирали сме да продължим политиката на устойчив растеж и предоставянето на всеобхватни социални и икономически грижи за всички наши съграждани независимо от партийната им принадлежност! Защото Ловеч е общината, в която аз и моят екип гарантираме икономическа и социална справедливост за всички! Обръщаме поглед и към нашето историческо минало и значението му за подрастващите поколения. Планираме създаване на Национален мемориален комплекс на жертвите на комунистическия режим на мястото на бившия концентрационен лагер край Ловеч, трагично известен с името „Слънчев бряг“. Паметта за престъпленията от миналото трябва да се запази като условие за справедливост към жертвите и като залог, че историята няма да се забрави и че истината няма да бъде потулена! Да направим Национален мемориален комплекс на жертвите на комунистическия режим заради идните поколения ще бъде наша мисия. Не последно място, ще обърнем още повече внимание на младите хора и техните нужди – ще наблегнем на развитието на спорта в община Ловеч като планираме поетапно да изградим спортно-тренировъчен комплекс с общежитие чрез реализиране на цялостна реконструкция на Спортната зала и прилежащия към нея терен. Освен това сме заложили изграждане на модерна скейт зона в района на пл. „Свобода“ и създаване на условия и стимулиране на колоезденето в Ловеч и общината.
- Строежът на магистрала "Хемус" наближава все повече община Ловеч, как смятате че ще се отрази това на развитието й?
- Благодарение на личния ангажимент на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ виждаме, че един огромен инфраструктурен проект, който е отлаган с десетилетия, е на път да бъде реализиран. За Ловеч и общината новата магистрала ще бъде уникална възможност да дадем още по-силен тласък и стимул за развитие на туристическия сектор и прилежащите му дейности. За това и предвиждаме мерки да популяризираме местните обичаи и традиции в национален и международен план с помощта и на средства по европейските програми и така да превърнем града и общината в още по-атрактивна дестинация за туристическия бранш. Също така, смятам че покрай трасето на новата магистрала ще имаме още по-засилен интерес към инвестиционните условия в Ловеч, които създадохме по време на мандата. Само погледнете ефекта на магистрала "Тракия" върху развитието на цяла Южна България и ще се убедите сами колко болезнено необходима е "Хемус" не само за Ловеч, но и за цялата северна половина на страната. За това и искам да благодаря още веднъж на г-н Борисов за далновидното разбиране и неуморните усилия в тази насока.
- Какво ще кажете на вашите критици, тези които смятат, че Ловеч не се развива?
- Каквото и да им отговоря, те вечно ще са недоволни. Аз също не съм доволна, защото през изминалия мандат можехме да постигнем и повече, ако не беше трагичното наследство което заварих. До ден днешен, ние от ГЕРБ полагаме усилия да разчистим и наваксаме загубените години в развитието на нашия любим град и населените места в общината. Убедена съм обаче, че гражданите, които оценяват стореното за Ловеч и селата са в пъти повече от недоволните критици. Въпреки това никога не съм делила хората в Ловеч според това дали ме харесват или не. Искам да се обърна към всички жители на общината да проявят своят активна гражданска позиция на предстоящите местни избори и да ги призова да не остават безразлични към проблемите на града и общината ни – решенията ще бъдат ефективни и реални само ако дойдат от нас и ние поемем дълг пред себе си и децата ни да работим за тяхното реализиране. През първият мандат вложихме всички сили, за да стабилизираме общината и да стъпим на здрава основа. А сега ще работим за икономически растеж, устойчиво развитие и високи доходи за ловчалии!
Желая здраве и мъдър избор на всички!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай