Пълна ревизия на договорите в Смолян

Предвиждаме по-ниски данъците за стартиращ бизнес, казва кандидатът на Новото време Кирил Хаджихристев

Пълна ревизия на договорите в Смолян | StandartNews.com
  • Общините, които се управляват от местни коалиции, носят ръст на стандарта
  • Предвиждаме по-ниски данъците за стартиращ бизнес, казва кандидатът на Новото време Кирил Хаджихристев

* Водя се само от дълга си към Смолян
* Общината не може да оцелее още един мандат на разхищения
* Близо 5000 души напуснаха града за последните 4 години

Кирил Хаджихристев e роден на 7 май 1966 в Смолян. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново със специалност „Инженер двигатели с вътрешно горене“. През 1989 г. постъпва в системата на Министерството на вътрешните работи – Областна дирекция на МВР в Смолян, където преминава през различни длъжности. През 2006 г. придобива степен „магистър по право” във ВТУ. В периода 2009 – 2013 е директор на ОДМВР – Смолян. През август 2014 г. е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. През 2015 г. е избран за общински съветник от КРОС. Семеен, с две деца.


- Г-н Хаджихристев, защо решихте да се кандидатирате за кмет?
- Живея в този град вече 53 г. – родих се тук, учих, израснах, отгледах децата си. Помня как изглеждаше Смолян и помня колко рязко започна да се влошава жизнената среда тук. Преживял съм всички тези процеси – те минаха през очите ми. Видях как „политическата“ класа се изврати и започна да мисли само за собствените си интереси, а интересите на хората оставяше на последно място. От място, пълно с живот, родният ми край започна да пустее и да става все по-занемарен и тъжен.
Не искам и не мога да допусна това. Потомък съм на възрожденци и цял живот съм търсел решения на текущите проблеми, свързани със спокойствието и сигурността на хората. И години наред питам, интересувам се, проучвам в детайли, за да мога днес да изляза и отговорно да представя решенията, от които община Смолян има крещяща нужда, за да оцелее.
- Вие сте бил на високи позиции в професионалната си кариера и сте достигнал до заместник-министър на вътрешните работи. Какво Ви кара да продължавате да работите за Смолян?
- Поех поста на заместник–министър на вътрешните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Предложиха ми да продължа да бъда и след мандата на служебното правителство, но отказах. Служих на страната си, но усетих, че имам много по-голям дълг към родния си град – Смолян. Качествената промяна на живота тук е абсолютно наложителна, защото общината просто не може да оцелее още един мандат на разхищения. И защото близо 5000 души са напуснали града само за последните 4 г. Пред очите ми един весел град бе просмукан от отчаяние, което се усеща и по запустяващите му улици. Пред очите ми родопчани, славещи се като най-дружелюбните и гостоприемни хора бяха поругани като граждани и им беше отнета вярата в по-добрите дни и условия за живот. Нито аз, нито нашата коалиция ще допуснем това да продължава да се случва. Няма да допуснем да не оставим един проспериращ град за смолянските деца. Предшествениците ни не управляват ресурсите на града градивно и трупат само финансови и материални дългове. Обратно - ние се водим само по дълга ни към града ни, към овластяването на гражданите и техния просперитет. Доказано местни коалиции, които управляват градове като Пазарджик, Елин Пелин, Кюстендил, Монтана, бележат огромен растеж и прогрес за стандарта на живот на гражданите си.
- Как си обяснявате – защо Смолян изпадна в тази ситуация?
- Смолян бе умишлено отдалечен от контрола на централната власт, което позволи възникването на местна феодална система. От един от най-светлите символи на Родопите, градът стана символ просмукана от корупционни практики община.
Днес гражданското търпение се изчерпа – както за обещания, за замаскиране на проблеми, така и за оправдания. Искат се реални решения, които наистина да подобряват начина им на живот. Хората бяха грозно манипулирани, че ако не са с местното управление, държавата ще спре средствата, от които общината има нужда и че ще изпаднем в колапс. Имаше огромен интерес от подобна психоза, за да се държи населението под контрол от страх.
А всъщност истината е само една – средствата няма да секнат, защото се получават по закон. Европроектите няма да спрат, но истинският проблем е тяхната устойчивост и надзора за правомерното им усвояване. Няма да има масови уволнения, както бяха манипулирани общинските служители, а технологична модернизация за по-бързи и ефективни процеси в полза на гражданите.
Хората трябва да разберат, че в коалиция „Новото време“ сме се събрали хора, готови да вложат усилия  за промяната на Смолян. Ние 4 г. създаваме практики и се борим за извеждане на общинското управление на светло, изобличавайки всяка една форма на корупция, до която успеем да достигнем. И даваме ясна заявка, че всичко ще излезе на бял свят, за да може най-накрая да започне да се работи в името на обществения интерес.
- Кметът на града е публично известен с това, че излиза от общински съвети, когато задавате въпроси към него по наболели теми. Защо според вас е този отказ от поемане на отговорност?
- Кметът на града Николай Мелемов е вече неколкократно осъждан от Върховния административен съд за отказ на достъп до обществена информация. Нещо повече – този административен рецидив е обвързан с многократни откази за предоставяне на информация относно договорите с „Титан“, откази да предостави информация относно разходите на общината за определени периоди и откази за това на колко общински служители е раздал общински апартаменти. В резултат на това официални доклади посочиха Смолян на последно място по прозрачност в държавата, на първо по обезлюдяване и на едно от последните по икономическо развитие. Всъщност нападките и медийното очерняне срещу нас започна тогава, когато ние започнахме публично да задаваме въпроси. Оказа се, че сме първите, които са се осмелили да се ровят в случващото се в община.
Припомняме, че основната точка в програмата на Николай Мелемов беше именно разтрогване на договорите, подписвани по време на мандата на БСП и Дора Янкова. Не само че не го спази, а и затвърди още повече позициите на ощетяващи общината договори, като просто ги и привлече около свой кръг.
Моята група е съставена от хора, които вече са изградили кариери и бизнеси и искат да връщат много повече на обществото, благодарение на което те са ги развили. Набор от знания, контакти и един неподкупен подход за разрешаване на проблемите. А от такива има наистина вече неотложна нужда. Това, което отличава членовете на „Новото време“ е, че не приемат авторитет за истина, а само истината е авторитет.
- Г-н Хаджихристев, по време на предизборната кампания се изговори много, че зад вас стоят олигарси, че ще разрушите общината, ако спечелите изборите. Каква е причината политическите ви опоненти да бъдат толкова агресивни?
- През последните месеци нападките към мен и към водача на листата на Новото време Кирил Асенов се засилиха неимоверно, след като приближени на кмета Мелемов подеха кампания за моето дискредитиране и демонизиране. Градът бе залят с анонимни листовки, а смолянските групи в социалните мрежи бяха атакувани от фалшиви профили. Всичко започна преди няколко години, когато с местната коалиция „Новото време“ (преди Коалиция за развитие на община Смолян - КРОС) започнахме да разкриваме голяма част натрупвани през годините схеми за източване на бюджета на общината.
Тази експлоатация на инструменти за масово всяване на страх върху гражданите е изключително противна и ние я заклеймихме – отвратително е да измисляш лъжи и да държиш цялото население в страх, само за да не излезе на светло какви си ги вършил в общината 8 г. Те знаят, че първата ни работа, влизайки в управлението, ще бъде да именно това – да разкрием всички порочни практики, които открием. И както изглежда, са готови да я бранят до последно на всяка цена.
- Често говорите за нуждите на Смолян. Какво според вас е наистина нужно за развитието на града?
- Бързата ревизия на общинските договори и поръчки и оптимизиране на бюджета в краткосрочен аспект е най-важната ни стъпка. Неправомерното харчене на средства в пъти повече от нормата трябва да секне и средствата адекватно да се пренасочат в ключови за спасението на града действия. В средносрочен план ще се концентрираме върху развитието на значително по-добри условия за създаване и подкрепа на нови бизнеси  и публично-частни партньорства, за да вдигаме стандарта и професионалния ценз на гражданите.
Прекратяваме и договора с „Титан“, който ощетява общината с милиони годишно, без да почиства адекватно общината, като на негово място ще създадем общинска фирма, с която да осъществяваме пълен контрол върху ресурса и качеството на почистване.
Оптимизиране на всички административни процеси с оглед на предоставянето на адекватна и бърза помощ за гражданите. Намаляване на данъците за стартиращи бизнеси и ключови местни такива, които изтъкват културните особености на региона. Програмата ни е пряко обвързана с дългосрочна визия за мощно развитие на целогодишен туризъм в региона, с който да съумеем да освежим региона и да го запълним с постоянно постъпление от хора. Нещо повече: ще работим за това местните бизнеси да бъдат пряко включвани в този процес, а не използването на чужди компании. Искаме всяко едно развитие да бъде с добавена стойност за местния бизнес, като така дейностите на жителите да се развиват пряко около вдигането на жизнения стандарт.
А това наистина ще значи възраждане на град Смолян.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай