Ловеч - градът на промяната

Санирането подобрява живота на над 1150 семейства, ремонтирани са и малките улички

Ловеч - градът на промяната | StandartNews.com
Градът вече има стратегически инвеститор, догодина VOSS Automotivе разкрива още 800 работни места Санирането подобрява живота на над 1150 семейства, ремонтирани са и малките улички

Промяната в един град е труден и дълбочинен процес, който може да се разглежда в различни аспекти – инфраструктура, икономика, демография, здравеопазване и социални грижи, образование и култура, физкултура и спорт.
Ловеч е един от подходящите примери за наблюдение как се променя един град. Град в процес на трансформация, която продължава и в този момент.
Ако сте посетили „градът на люляците“ преди четири години и сега дойдете отново, ще се изненадате от промяната. Още на входовете на Ловеч ще забележите новоасфалтираните пътни връзки и един изцяло обновен тунел на обходния път.
Колко от вас са се разхождали по

обновения център с нови фонтани

и детски площадки? Посетихте ли обновения площад „Тодор Кирков“, видяхте ли основно ремонтирания паметник на Васил Левски?
Закусвахте ли в новото заведение „Хесбургер“, а научихме, че скоро ще бъде изградено още едно от типа „Драйв ин“.
Разгледахте ли Ловешкия зоопарк, който вече има нов лиценз до 2024 г.?
Обиколихте ли крайните квартали „Дикисана“ и особено кв. “Гозница“, доскоро наричан „квартал на надеждите“, защото преди само обещавали, но работели „бавно като охлюви“. Сега кварталът има ремонтиран център, обновена детска градина, асфалтирани улици, а училището е с нова спортна зала.
Ние се срещнахме с хора от Община Ловеч, които отговарят за някои от най-вълнуващите промени. Научаваме, че през 2019 г. е осигурена възможност за предоставяне на 21 вида електронни услуги. От 04.10.2019 г. Общинската администрация вече е присъединена към Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги с 94 броя форми за електронни административни услуги.
Санирането на жилищните сгради е подобрило живота на 740 семейства, като процесът продължава и ще зарадва още 412 семейства. Проведен е конкурс за архитектурна концепция за

преустройство на Бившата казарма, която ще стане парк

Специално подчертават, че интересният конкурс е проведен при пълна прозрачност, а общинският сайт е публикувал всички проекти.
Община Ловеч предлага на туриста едни от най-романтичните кътчета у нас – Вароша, Покритият мост, Старо Стефаново, Деветашката пещера. Предлага богат избор на своите гости, което в крайна сметка подпомага икономиката на общината чрез културен, религиозен и екологичен туризъм.
За промяната в Ловеч най-добре говорят цифрите. Безработицата за четири години спадна от 7,4 % през 2016 г. до 4.3% през юли т.г. И инвеститорите не закъсняха, защото подобрената икономическата среда привлича. В образователната инфраструктура са обновени десет училища и детски градини. Всички имат медицинско обслужване. Санирани и ремонтирани са почти всички училищни сгради, дворовете. Децата имат прекрасни условия за

обучение и здравословен живот

За четири години е извършен уличен ремонт в селищната система на площ от 48 667,26 м2. В града са рехабилитирани улици на площ 36 211,67 м2, а основен ремонт е направен на улици с площ от 36 228,87 м2. Ремонтът на общинската пътна мрежа в общината възлиза на 42 700,01м2.
Малката уличка „П. Пипков“ до новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, стояла години наред в дупки, а сега е като нова. Дългата повече от километър отсечка от северната страна на ул. „Осъмска“, където има големи предприятия като „Месокомбинат - Ловеч“, също години наред е била буквално като бомбардирана. Видяхме, че сега е асфалтирана чак до най-отдалечените предприятия. Всичко това е в услуга на бизнеса, на хората.
Наблюдава се стремително увеличаване на броя на социалните услуги, вече са 25, високо е нивото на културните институции, особено на читалищата и театъра. Ловеч и архитектурният резерват Старо Стефаново са били основна локация за снимките на новите български филми „Моторът“ и „Не влизай в пререкания с персонала на банята“. От началото на тази година в Ловеч са се провели над 400 културни събития, сочи културният календар.
Специално внимание се отделя на селата. Десетки са обектите там, изградени със средства на европейските програми, по ПУДООС и чрез проектния фонд на общината. Например проектът „Бъдеще за Горан“ е за 3804 лв., като

възстановява паметника на загиналите по време на войните

и зелената площ наоколо. Пак по проекти е издигната паметна плоча на загиналите във войните в с. Къкрина, направили са нова детска площадка и парк в Дренов, също и в Умаревци, нов парк за отдих и игри в Йоглав за 3000 лева и т.н.
Разбира се, има и един друг Ловеч, който по-трудно се вижда. Някои хора се чувстват застрашени от темпото на промените, подозрителни са към новодошлите, които също искат да бъдат част от промяната. Не са малко и гражданите, които се надяват на още повече интеграция.
Увериха ни, че Община Ловеч ще има грижа и задължения към тях.
Неотделим белег на всяка промяна е сплитането на митове и реалност. Основният страх е, че няма да се намерят бързо необходимите специалисти за новоткритите производства. В Ловеч вече работи стратегически инвеститор със сериозни планове за развитие през следващите десетилетия – това е германската фирма VOSS Automotivе. Официалното откриване на завода в „Индустриален парк - Баховица“ стана на 26 септември т.г. В него засега работят 160 работници, но през 2020 г. ще има необходимост от още 800.
Процесът води до сблъсък с предизвикателството на т.н. „джентрификацията“. Това е процес на промяна на характера на един град чрез приток на по-големи предприятия и по-заможни жители. Проблемът е често срещан в политиката и градоустройството и обикновено е съпроводена с противоречиви коментари.
Джентрификацията увеличава икономическата стойност на един град, но може да притесни някои жители с по-ниски доходи. Защото се увеличават разходи, цените на стоките. На Ловеч му трябват инвестиции без да изкривяват общността, твърдят от общината – тогава всички ще са доволни. Трябва да признаем, че засега пазарът се развива в полза на Ловеч. Но е необходимо да се търси връзката между търсенето и предлагането чрез по-гъвкава политика. Например чрез допълнителните приходи от данък върху имотите от строителството да се субсидират жилища на достъпни цени. Бъдещето ще покаже.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай