Четвъртък,

Ловеч - градът на промяната

От: Стандарт -
432
Ловеч - градът на промяната
A
A
A
Градът вече има стратегически инвеститор, догодина VOSS Automotivе разкрива още 800 работни места Санирането подобрява живота на над 1150 семейства, ремонтирани са и малките улички

Промяната в един град е труден и дълбочинен процес, който може да се разглежда в различни аспекти – инфраструктура, икономика, демография, здравеопазване и социални грижи, образование и култура, физкултура и спорт.
Ловеч е един от подходящите примери за наблюдение как се променя един град. Град в процес на трансформация, която продължава и в този момент.
Ако сте посетили „градът на люляците“ преди четири години и сега дойдете отново, ще се изненадате от промяната. Още на входовете на Ловеч ще забележите новоасфалтираните пътни връзки и един изцяло обновен тунел на обходния път.
Колко от вас са се разхождали по

обновения център с нови фонтани

и детски площадки? Посетихте ли обновения площад „Тодор Кирков“, видяхте ли основно ремонтирания паметник на Васил Левски?
Закусвахте ли в новото заведение „Хесбургер“, а научихме, че скоро ще бъде изградено още едно от типа „Драйв ин“.
Разгледахте ли Ловешкия зоопарк, който вече има нов лиценз до 2024 г.?
Обиколихте ли крайните квартали „Дикисана“ и особено кв. “Гозница“, доскоро наричан „квартал на надеждите“, защото преди само обещавали, но работели „бавно като охлюви“. Сега кварталът има ремонтиран център, обновена детска градина, асфалтирани улици, а училището е с нова спортна зала.
Ние се срещнахме с хора от Община Ловеч, които отговарят за някои от най-вълнуващите промени. Научаваме, че през 2019 г. е осигурена възможност за предоставяне на 21 вида електронни услуги. От 04.10.2019 г. Общинската администрация вече е присъединена към Единния модел за заявяване, заплащане и предоставяне на електронни административни услуги с 94 броя форми за електронни административни услуги.
Санирането на жилищните сгради е подобрило живота на 740 семейства, като процесът продължава и ще зарадва още 412 семейства. Проведен е конкурс за архитектурна концепция за

преустройство на Бившата казарма, която ще стане парк

Специално подчертават, че интересният конкурс е проведен при пълна прозрачност, а общинският сайт е публикувал всички проекти.
Община Ловеч предлага на туриста едни от най-романтичните кътчета у нас – Вароша, Покритият мост, Старо Стефаново, Деветашката пещера. Предлага богат избор на своите гости, което в крайна сметка подпомага икономиката на общината чрез културен, религиозен и екологичен туризъм.
За промяната в Ловеч най-добре говорят цифрите. Безработицата за четири години спадна от 7,4 % през 2016 г. до 4.3% през юли т.г. И инвеститорите не закъсняха, защото подобрената икономическата среда привлича. В образователната инфраструктура са обновени десет училища и детски градини. Всички имат медицинско обслужване. Санирани и ремонтирани са почти всички училищни сгради, дворовете. Децата имат прекрасни условия за

обучение и здравословен живот

За четири години е извършен уличен ремонт в селищната система на площ от 48 667,26 м2. В града са рехабилитирани улици на площ 36 211,67 м2, а основен ремонт е направен на улици с площ от 36 228,87 м2. Ремонтът на общинската пътна мрежа в общината възлиза на 42 700,01м2.
Малката уличка „П. Пипков“ до новия катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, стояла години наред в дупки, а сега е като нова. Дългата повече от километър отсечка от северната страна на ул. „Осъмска“, където има големи предприятия като „Месокомбинат - Ловеч“, също години наред е била буквално като бомбардирана. Видяхме, че сега е асфалтирана чак до най-отдалечените предприятия. Всичко това е в услуга на бизнеса, на хората.
Наблюдава се стремително увеличаване на броя на социалните услуги, вече са 25, високо е нивото на културните институции, особено на читалищата и театъра. Ловеч и архитектурният резерват Старо Стефаново са били основна локация за снимките на новите български филми „Моторът“ и „Не влизай в пререкания с персонала на банята“. От началото на тази година в Ловеч са се провели над 400 културни събития, сочи културният календар.
Специално внимание се отделя на селата. Десетки са обектите там, изградени със средства на европейските програми, по ПУДООС и чрез проектния фонд на общината. Например проектът „Бъдеще за Горан“ е за 3804 лв., като

възстановява паметника на загиналите по време на войните

и зелената площ наоколо. Пак по проекти е издигната паметна плоча на загиналите във войните в с. Къкрина, направили са нова детска площадка и парк в Дренов, също и в Умаревци, нов парк за отдих и игри в Йоглав за 3000 лева и т.н.
Разбира се, има и един друг Ловеч, който по-трудно се вижда. Някои хора се чувстват застрашени от темпото на промените, подозрителни са към новодошлите, които също искат да бъдат част от промяната. Не са малко и гражданите, които се надяват на още повече интеграция.
Увериха ни, че Община Ловеч ще има грижа и задължения към тях.
Неотделим белег на всяка промяна е сплитането на митове и реалност. Основният страх е, че няма да се намерят бързо необходимите специалисти за новоткритите производства. В Ловеч вече работи стратегически инвеститор със сериозни планове за развитие през следващите десетилетия – това е германската фирма VOSS Automotivе. Официалното откриване на завода в „Индустриален парк - Баховица“ стана на 26 септември т.г. В него засега работят 160 работници, но през 2020 г. ще има необходимост от още 800.
Процесът води до сблъсък с предизвикателството на т.н. „джентрификацията“. Това е процес на промяна на характера на един град чрез приток на по-големи предприятия и по-заможни жители. Проблемът е често срещан в политиката и градоустройството и обикновено е съпроводена с противоречиви коментари.
Джентрификацията увеличава икономическата стойност на един град, но може да притесни някои жители с по-ниски доходи. Защото се увеличават разходи, цените на стоките. На Ловеч му трябват инвестиции без да изкривяват общността, твърдят от общината – тогава всички ще са доволни. Трябва да признаем, че засега пазарът се развива в полза на Ловеч. Но е необходимо да се търси връзката между търсенето и предлагането чрез по-гъвкава политика. Например чрез допълнителните приходи от данък върху имотите от строителството да се субсидират жилища на достъпни цени. Бъдещето ще покаже.


Всички новини от категория Местни избори 2019.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com