Има ли риск от хаос при отчитането на бюлетините

Обработването отново ще е само в зала "Арена Армеец"

Има ли риск от хаос при отчитането на бюлетините | StandartNews.com

Повече от 6 милиона и 200 хиляди души имат право на глас на местния вот. А общият брой на избирателните секции е почти 12 хиляди.

През 2015 г. хиляди хиляди членове на секционни комисии чакаха в зала „Арена Армеец” повече от денонощие, за да предадат изборните си книжа. Четири години по-късно, от ЦИК са категорични, че това няма да се повтори.

Приехме решение, с което приемането на книжата ще бъде разделено в три различни пункта в София. В столицата избирателните секции са над 1600”, заяви  говорителят на ЦИК Александър Андреев.

И трите пункта ще бъдат в „Арена Армеец”.

„Надяваме, че  от Общинската избирателна комисия са взели всички превантивни мерки, за да не се случи горчивия опит от предходни избори”, поясни Андреев.

Иначе за гласа на избирателя на тези избори ще се борят общо 36 251 кандидати. Кандидатите за общински съветници са 29 493, 1254 кандидати за кметове на общини и 5041 кандидати за кметове на кметства. Поради сложността на вота и на места дължината на бюлетина, от ЦИК съветват да обърнем внимание на няколко неща. „На първо място дали на гърба на бюлетината има два печата, тъй като липсата на един от тях я прави недействителна. На второ място изборните книжа да бъдат добре притиснати по краищата”, каза още Андреев.

Изборните секции отварят точно в 07.00 ч. Ще можем да гласуваме до 20.00 вечерта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай