Фандъкова: Скучна биография, но изпълними обещания

Кандидатът за кмет очерта няколко основни цели за търсения от нея нов мандат

Фандъкова: Скучна биография, но изпълними обещания | StandartNews.com

„Променяме града не с думи, а с работа“ – под това мото се откри кампанията за местните избори за София на коалицията на ГЕРБ и СДСV В словото си при откриването на кампанията кандидатът за кмет Йорданка Фандъкова, която се състезава за следващ мандат начело на столицата, призна, че има „скучна биография“, но е давала и ще дава само изпълними обещания за бъдещето на града.

За Фандъкова подкрепата, която получава за местните избори означава много. По-важно е обаче, че означава много за любимия град. Всички казват, че местните избори са различни, защото са голяма битка за власт. Това не е залогът, подчерта тя. По думите й местните избори са важни, защото се решават две важни неща - как София продължава да се променя от една страна, а от друга за повече здравословна среда.

"Много политически инженери се опитват да подменят играта, само че аз не съм и никога няма да бъдат част от това", заяви Йорданка Фандъкова. В следващите година-две пред града ни предстои възможност да привлечем стратегически инвеститор за технологичното ни производство, сподели кандидатът на ГЕРБ и СДС.

Фандъкова посочи, че София е различна, защото в управлението на един град зависи къде си от това откъде си тръгнал. Първата голяма цел пред Фандъкова, ако спечели местните избори, е да работи за по-високо качество на живот с работа в кварталите, системата за довеждащ транспорт, програма за изграждане на буферни паркинги, намаляване на интензивния трафик на града, разширяване на метрото към кварталите "Слатина", "Левски", "Люлин", нов механизъм за сигнали и контрол за изгаряне , нови 8 парка.

Пред личните приоритети на Фандъкова стоят още подобряване на транспорта до природен парк "Витоша", нови възможности за спорт на панчаревското езеро, подобряване парка на Борисовата градина, възстановяване на къпалнята "Мария Луиза" и летния театър.

Другата голяма цел пред столичният кмет е просперираща София чрез привличане на стратегически инвеститори. Фандъкова вярва, че бъдещето на София е във високите технологии. Тя обеща да бъдат подпомагани творците и да се разкрива историята на града, да се разкрива на археологическото наследство, реставриране на паметниците на културата.

Тя си поставя за цел реформа в административните услуги, бързина и удобство за бизнеса. Опитът показал, че трябва ефективен и строг контрол при строителството. Фандъкова предлага София да има ясни стандарти за всички елементи, които се поставят в града.

"Цели се постигат с ясна посока, решителност, постоянство и съмишленици", акцентира Фандъкова. Тя си поставя развитието на София като модерен и европейски град. "Хората правят София, а София трябва да продължава да се развива, което не става с думи и приказки, а с работа", завърши столичният кмет.

Вицепремиерът Томислав Дончев, който също се обърна към присъстващите на откриването на кампанията, заяви, че днес трябва да бъдем луди, а утре още по-луди, защото от всичко направено за столицата, трябва още. Трябва да бъдем не само добри, трябва да бъдем дръзки в усилията, да развиваме образованието, високите технологии, модерното производство, призова Дончев. "На София й отива и това е възможност", подчерта вицепремиерът.

Той посочи, че оттук-нататък различни кандидати за кмет на София, ще се усмихват от плакати, билбордове и телевизионни канали, на които да обещават неща на хора, за които не са си мечтали. Според Дончев по-важно е това, което човек може не когато е лесно, а когато е трудно.

Вицепремиерът изтъкна, че едва ли точно управляващите могат да се притесняват от липса на опит и експертиза. "Най-важен е човекът колко е добър, силен и истински. Човекът - госпожа Фандъкова", заключи Дончев.

Днес е модерно да се крием зад гражданите, но те имат своите лица, имена, професии, успехи, критики и идеи, включи се отново Фандъкова и представи кандидати за общински съветници, кандидатите за кметове на кметствата и на райони. Според нея те са хората на място, които да подреждат приоритетите, да следят работата с хората от конкретния район.

Новите приоритети се нуждаят от нова енергия и нови компетентности, каза Фандъкова и увери, че ще разчита на хора, чиято дума се чува и тежи.

Публикуваме и пълния текст на речта на Йорданка Фандъкова, без редакторска намеса:

ЙОРДАНКА ФАНЪКОВА: ПРОМЕНЯМЕ СОФИЯ НЕ С ДУМИ, А С РАБОТА

Заставам пред всички с лицето и биографията. Не пренаписвам периоди от живота си, не ги подменям, както е модерно

Всички казват, че тези избори за кмет на София ще са различни, защото са голямата битка за власт.

Не! Не това е залогът! Знам, че много политически инженери се опитват да подменят играта. Знам, че сигурно им е важно. Само че аз няма да съм и никога не съм била част от това.

Заставам пред всички с лицето и биографията си. Както някой написа със „скучната“ ми биография. Да, в днешно време е скучно да си последователен, но съм такава. Не пренаписвам големи периоди от живота си, не ги подменям, не ги крия, както е модерно. Не давам неизпълними обещания.

За мен днес започва открито и честно състезание на идеи, решения и проекти за София.

Да, тези избори са важни, защото на тях се решават две важни неща.

Първото, как София ще продължи да се променя – дали със силата на опита и с поуките от научените уроци ще стъпим на здравата основа на направеното, за да увеличим скоростта на промяна и градеж.

Второто,  с каква цел София ще се развива –  знам, че сега София има уникален шанс да направи голяма крачка в своето развитие. Работихме така, че в следващата година-две пред града ни стои голямата възможност да привлечем стратегически инвеститор във високотехнологичното производство. Това означава ускорено икономическо развитие, добри доходи и високо качество на живот.

Преди няколко месеца „Файненшъл таймс“ и Световната банка отвориха свои центрове в София. Струва ни се естествено. А дали биха го направили преди 10 години? Каква беше София преди 10 години? Започнахме работа в един спрял град, който преминаваше от криза в криза.

София беше обградена от хиляди бали боклук, чийто мирис задушаваше половината град. 40-годишните червени Икаруси бяха столичният градски транспорт, а метрото беше 9 км от центъра до „Обеля“. Детските градини и части от Борисовата градина се заменяха срещу панелни апартаменти, а парковете дори не се косяха.

Радвам се, че днес никой не помни София такава. Защото днес София е различна. 

Припомням го, защото в управлението на един град това къде си, зависи от това откъде си тръгнал. Няма да изброявам какво направихме. Днес е важно какво предлагам да направим – това са конкретни проекти, със срокове и свършена работа, и най-вече, с ясни цели.

Първата голяма цел е по-високо качество на живот с по-удобна и сигурна градска среда.

Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари и осветление. Често ме питат, защо едва сега – защото първо трябваше да направим големите улици и булеварди.

Следваща задача – система на довеждащ транспорт – изцяло електрически автобуси от квартала до спирки на метрото. Защо сега – защото първо трябваше да модернизираме градския транспорт.

Предлагам цялостна програма за изграждане на паркинги – буферни, на спирки на метрото и квартални, защото подреждането на паркирането в кварталите е една от най-спешните задачи.

Трябва да намалим транзитния трафик през града – а това значи да завършим вътрешните рингове и Околовръстния път – готови сме с плановете.

Метрото –  много се гордея с този проект, въпреки всички, които се опитват да го омаловажат или искат неговото спиране. Не само, че не го спираме, а сме готови с разширенията към „Слатина“, „Левски“, „Люлин“ и Южната дъга. Трябва да проектираме и разширенията към „Илиянци“ и Студентски град.

Втората голяма цел – по-здравословна среда, което означава чист въздух и повече зеленина.

Спечелихме огромен проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища на 1/3 от семействата в София.

Настоявам парламентът да приеме предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъци. 

Спираме колите, които нямат работеща система за очистване и затова ще разработим нов механизъм за сигнали и контрол.

Готови сме с проекти за 8 нови парка и с вдъхновяващия проект за Зеления ринг – линеен парк с велоалеи по старата жп линия.

Има две конкретни теми, по които сме длъжници -  Витоша и Борисова градина. Предлагам конкретни решения за по-добър достъп до планината и възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт - със или без съдействието на собствениците. Вече ясно им го казах. Къпалнята „Мария Луиза“ и Летният театър са двата най-знакови обекта, които трябва и вече можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк „Възраждане - първият от десетилетия нов парк.

Един от моите лични приоритети е създаването на повече условия за спорт.  Готови сме с проекти за 5 нови спортни зали в кварталите и 6 ученически спортни зали, които ще са отворени извън учебно време. Разбира се, София се нуждае от нов национален стадион и ще предложим терен, който да е максимално удобен. Подготвяме проект с нови възможности за спорт на Панчаревското езеро, а от догодина София ще има и първият общински аквапарк.

Третата голяма цел –  просперираща София, с по-големи възможности за професионално развитие, добри доходи и успешен бизнес.

Днес всички говорят за северните територии. Факт е, те вече се виждат. С инфраструктурата, която изграждаме – Северна скоростна тангента и Западната дъга - те станаха новата посока за развитие на София.

Можем да привлечем стратегически инвеститори, да създадем още 4 технологични индустриални зони.

Вярвам, че бъдещето на София е във високите технологии. Затова предлагаме и училищен кампус,  в който престижни международни училища и университети да отворят филиали.

Големият капитал на София са образованите и младите хора. Знам го с ума и със сърцето си.  Затова и повече от 10 години инвестициите в образованието са стабилен приоритет. Грижата за децата е ключът към душата на нашата общност. За да дадем на семействата повече сигурност и възможност за развитие – заедно с изграждането на нови училища и детски градини, започваме и програма за нови ясли. Продължаваме подкрепата за децата със специални образователни потребности.

Създаваме и първата общинска детска поликлиника.

Четвъртата голяма цел –  да подпомагаме творците, да създаваме нови места за култура и изкуство, да разкриваме историята на града.

Знам, че величието на София е в свободния творчески дух и заряд.  Догодина ще започнем изграждането на първия Център за Съвременно изкуство – той ще е истински дом на съвременните творци.

Трябва да изградим две нови концертни зали, това е ясен ангажимент.

Категорично продължаваме с разкриването на археологическото наследство - проектите за „Св. Неделя“ и църквата „Св. Спас“ са големи задачи, с които трябва да се справим по най-добрия начин, защото представят сърцето на града ни.

Реставрирането на сградите-паметници на културата е задача, за която работим - и с промени в Закона за културното наследство, и със специална програма на общината. Спасихме къщата на Яворов за града.

Петата голяма цел – повече ред, контрол и ясни правила.

Да, на първо място електронни услуги и използване на новите технологии. Нужна е реформа в административните услуги – бързина и удобство за гражданите и бизнеса.

Опитът ни показа, че трябва ефективен и строг контрол при строителството.

От една страна, при строителство на публични обекти – за това настоявам строители, проектанти и надзор да носят и професионална отговорност при некачествена работа. И щом искат да работят с публични средства, да залагат и името си, и възможността изобщо да работят.

Предлагам София да има ясни стандарти за всички елементи, които се поставят в града.

По отношение на строителството в града –  подготвяме серия от законодателни промени за ограничаване на застрояването в жилищните квартали и за защита на зелените площи.

Цели се постигат само с ясна посока, с решителност, постоянство и съмишленици. Благодарна съм на всички софиянци, с които сме съмишленици в голямата цел – развитието на София като модерен, подреден, европейски град.

Благодарна съм за подкрепата, за открития диалог, за гражданското участие и за критичните мнения.

За реализирането на новите проекти и големите цели е нужен екип.

Благодарна съм на подкрепата на Европейската комисията за проектите на София и на професионалния диалог, който имаме. За развитието на София подкрепата на правителството и на министър-председателя е изключително важна – защото мащабът на работа е огромен и без подкрепата на държавата много от големите проекти са невъзможни. Казвам го като кмет, който е виждал и двете.

В управлението на града единствения начин да се носи ясна отговорност е, когато казваш кой конкретно стои зад теб, на кого разчиташ.

Днес е модерно политиците да се крият зад думата „гражданите“. Но гражданите не са някаква обща маса. Гражданите имат своите лица, имена, професии, успехи, критики и идеи.

Представям екипа от общински съветници от ГЕРБ, СДС и хората от гражданската квота,  кметове на райони и кметства. Кметовете на райони в следващите години ще имат голяма роля за успешната работа в кварталите. Защото те са хората на място, които да дадат точно приоритетите и да следят работата.

Продължавам да разчитам на част от хората, с които съм работила досега и които добре познавате.

Новите приоритети, които предлагам, се нуждаят и от нова енергия, и от нови компетентности. Поканих ярки представители на гражданите – хора, градили своя авторитет с години, както и млади, активни личности. Хора, които могат да представляват в общинския съвет цели сектори. Хора, чиято дума се чува и тежи. Благодаря им, че приеха моята покана с желание да работят за София.

Хората правят София. А София трябва да продължи да се развива.

Това става не с приказки, а с конкретни проекти, с реален график, с работа ЗА СОФИЯ!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай