Фандъкова и Манолова спориха по проблеми на София

Качество на въздуха е най-важният проблем и най-трудно се решава, съгласиха се двете

Фандъкова и Манолова спориха по проблеми на София | StandartNews.com

Метрото, пътищата, улиците, чистотата на въздуха в София и множество други приоритети на столицата бистриха кандидатките за кмет на града, които според социологическите проучвания са водещи в предпочитанията на гласоподавателите - Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

"Подавам ръка на Йорданка Фандъкова и искам да сключим споразумение, че която и да спечели изборите ще изпълни няколко важни приоритета. За 100 дни да отвори Столична община за гражданите, да има публичност и прозрачност на търговете, както и недискриминационност", каза Манолова в първото си обръщение към зрителите на Канал 3 в предаването "Беновска пита".

"Най-важното е от какво има нужда София – да ускорим промяната с опит, професионализъм и конкретни решения", каза от своя страна Йорданка Фандъкова. "Да завършим стратегическите проекти – околовръстния път, метрото и връзките към околовръстен път. Кварталите, въздухът и чистотата на въздуха също. София е един от градовете, които привличат големи инвеститори, имаме големия шанс да привлече голям технологичен инвеститор", каза сегашният столичен кмет.

"Качество на въздуха е най-важният проблем и най-трудно се решава. Работим от 2011 г. Изпълняваме програма – информация, намаляване на трафика, подмяна на печките на дърва и въглища и разширяване на зелената система. Подобряване на градския транспорт, г-жа Манолова знае, че работим по проекта. До края на годината хората ще могат да следят качеството на въздуха чрез 22 станции", подчерта Фандъкова.

"Аз нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия, а тази на гражданите", каза от своя страна Мая Манолова. "Тя се обогатява с различни конкретни предложения. Ще изпълня предложението за всяко дете да има детска градина и ясла в София, така че след 4 години децата да не са извън детските градини", посочи тя.

"Презастрояването е един от най-големите проблеми на столицата. Не трябва частни интереси да разрушават междублокови пространства. Очаквам регистър на собствениците и намеренията за строене, колко ще струва това. Държавата ще се включи в попълването на този фонд. Правото на собственост трябва да бъде защитено и единствения начин е обезщетяване. Замитането на проблема не е решение", подчерта Мая Манолова.

Според регламента, обявен от водещата Илиана Беновска, Йорданка Фандъкова и Мая Манолова говориха по минута по 5 теми - по 2 избрани от кандидатките за кмет, плюс една, посочена от екипа на "Беновска пита".

Йорданка Фандъкова избра темите "Качество на въздуха" и "Градска среда", Мая Манолова подбра "Топлофикация-София" и "Обществени поръчки". Петата тема е екипът, с който ще работят при победа на Местни избори 2019.

Последваха въпросите - по 4, зададени от двете кандидатки за кмет на София, след тях и на Илиана Беновска.

Запитана дали евентуален неин успех на Местни избори 2019 би гарантирал довършването на третия мандат на Бойко Борисов, Фандъкова отговори: "Не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни. Аз съм се явявала три пъти на такива избори с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания. Да, аз имам много ясна политическа ориентация. Имам много ясни ценности, които не съм променяла през съзнателния си живот и нямам никакви намерения да го правя, независимо за каква позиция кандидатствам. Кандидатствам ясно за позицията кмет на София. София е градът и каузата, която мен ме интересува и съм работила за нея цял живот. Стоя като мажоритарен кандидат, отделно зад мен стои и се надявам с мен да работят и кандидатите за ГЕРБ и СДС. Имам много ясен профил", подчерта Фандъкова.

„Искам да подам ръка на г-жа Фандъкова и независимо коя от двете ни спечели, да направи следните четири неща в София:  В рамките на 100 дни да се отвори Столичната община за гражданите чрез участие на гражданите в заседанията на СОС и публичност на гласуването на всеки конкретен съветник.

Второ, публичност и прозрачност на търговете чрез онлайн излъчване и недискриминационни условия за бизнеса. Четиригодишна програма за ремонта на тротоарите в София и четвърто, детска градина и ясла за всяко дете.“  Това предложи в студиото на Канал 3 Мая Манолова на Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай