Двама кметове на Разград в спор за новия мандат

След първия тур разликата между кандидатите на БСП и ГЕРБ е 200 гласа

Двама  кметове на Разград в спор за  новия мандат | StandartNews.com

Депутатът от БСП Денчо Бояджиев, който има зад гърба си два кметски мандата в Разград, се изправя в неделя срещу досегашния градоначалник доктор  Валентин  Василев, фаворит на ГЕРБ за втори мандат.

Двамата достигнаха до балотаж с 200 гласа разлика, след като социалистът получи 25,38 % подкрепа, а доверие на  досегашния кмет дадоха   24,36%  от избирателите. Спорът в неделя ще се реши от  поддръжниците на другите две големи политически сили в общината ДПС и обединената десница, чиито отпаднали  на последната права кандидати  събраха  съответно 17,7 % и 16,7 %  от гласовете .  От  щабовете на двете партии обаче още не са заявили  позицията си по предстоящия вот  в края на седмицата.

Който и да стене кмет обаче  го очаква труден мандат в силно раздробения местен парламент в Разград. След  преброяването в  неделя стана ясно,  че управляващите от ГЕРБ запазват  първенството си  с 8 съветници в 33 местния общински съвет. Опозиционните  БСП, ДПС и десните обаче имат по  6 представители в съвета и заедно могат да сформират мнозинство. 

Ако фаворитът на БСП Бояджиев удържи на втория тур преднината си от 27 октомври, той също  ще  има  проблем с местния парламент, в който неговата  партия има присъствие  около 20 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай