Борисов писа 6 на парк „Артилерийски”

Стара Загора е много хубав град за живеене, каза премиерът

Борисов писа 6 на парк „Артилерийски” | StandartNews.com

Отличен 6. Тази оценка даде премиерът Бойко Борисов на новия парк “Артилерийски” в Стара Загора. Борисов отиде в Града на липите след посещението си в Сливен по-рано днес. На продължението на бул. “Христо Ботев”, между старата и новата част на парк “Артилерийски” премиерът бе посрещнат от кандидата за трети кметски мандат Живко Тодоров, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, депутата от ГЕРБ Радостин Танев, водача на листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ Николай Диков, врид. кметът инж. Янчо Калоянов, зам.-кметът Йордан Николов, общински съветници, медии и граждани, съобщи stzagora.net.

Борисов първо разгледа мястото в югоизточния ъгъл на старата част от парка, оставено за многофункционална зала с няколко хиляди места. След това направи кратка обиколка из алеите на разширението на “Артилерийски”, пълни по това време с много деца и техните родители. Впечатлен от направеното, на въпрос каква оценка би дал по шестобалната система на новата част на парка, премиерът отсече: “отличен 6″. Той не пропусна да отбележи и колко добре се вписват в пейзажа разноцветните санирани големи блокове наоколо, а и колко по-добре изглежда вече Стара Загора с парковете и фонтаните, с площада и новите кръгови движения. “Стара Загора е много хубав град за живеене. Идвам от Сливен и си мислех какво щеше да е, ако магистрала “Тракия”, като знам какво беше по нея вчера, я нямаше и целият автомобилен трафик беше продължил да минава през града ви. Сигурно цялото движение щеше да се блокира. Само за това да се замислите… А това е било преди 5 години.

Новата паркова площ е с разнообразен ландшафт и много атракции – стена за катерене, амфитеатър, площадка за пътна безопасност, уютни кътове за отмора и стотици новопосадени брезички.

Живко Тодоров подчерта, че в Стара Загора на дневен ред е стартът на още не един и два проекта за обновление: на Зоопарка, Летния театър, Станционната градина, Руския пазар. Очаква се до два месеца и държавата да започне ремонт на жп гарата, за която вече има избран изпълнител.

Премиерът Борисов за пореден път през последните дни посочи, че основен приоритет в момента е строителството на автомагистрала “Хемус”, от която в експлоатация е вече новата 10-километрова отсечка Ябланица-Боаза, съкращаваща пътя София-Варна с 20-25 минути. За съживяване на икономиката на Северозапада ще се обнови и отсечката Ботевград-Мездра-Враца-Монтана-Видин. Вчера правителството отпусна 800 милиона лева за обходите на трите последнит града. По магистрала “Струма” вече започва най-трудната отсечка с тунелите след Благоевград. Трета лента се прави и на пътя Велико Търново-Русе. Когато бъде завършена мегистрала “Хемус”, ще дойде ред и на разширението на връзката между Стара Загора и магистрала “Тракия”.

Другият национален инфраструктурен проект – тунелът под Шипка, е в усилен строеж, съобщи Бойко Борисов. Напълно завършен е големият виадукт край Габрово, започва се работа по тунела. Той ще бъде пробиван по взривен способ. “Докато докараме къртицата от метрото в София, където са пробити вече 62 км за 3 милиарда лева – цял подземен град – и я монтираме, тунелът ще го изкопаят”. Това ще стане през следващите 2-3 години, обясни той.

Докато Борисов беше в амфитеатъра на новия парк, интересен епизод развесели присъстващите. Край него се озова невръстно русокосо момиченце, водено от дядо си. “Знаеш ли кой е този чичко?” – попита го някой. Никой не очакваше отговор от толкова малка старозагорка, но детето погледна изпитателно нагоре към премиера и след миг на преценка отговори: “Бойко!”. Дядо й обясни, че малката е на 4 години и се казва Джулия.

Източник: stzagora.net

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай