Академия за млади таланти в Стара Загора

Автомобилна писта ще събира любителите на скорости

Академия за млади  таланти в Стара Загора | StandartNews.com

Живко Тодоров: Продължаваме да работим заедно за един по-добър град

Автомобилна писта ще събира любителите на скорости

"Ще ви кажа каква Стара Загора виждаме ние – аз и моят екип, модерна, с развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес. Град – привлекателен за инвеститори. В същото време - сигурен, такъв в който да отглеждаш дете, да се развиваш, да живееш спокойно. Виждам Стара Загора – отдадена на образование, защото само така младите хора на града ни ще имат перспективи. Виждам богатата култура – опера, музеи, театри, археология и модерни фестивали и празници. Възможности за спорт и добре прекарано свободно време. Какво му трябва на един млад човек – работа, развитие и развлечения в града, в който живее и обича, а за възрастните да има паркове за разходка и отмора, добър градски транспорт и социални услуги". Така започна представянето на Програмата си за управление, за мандат 2019-2023 г., кандидатът на ГЕРБ за трети кметски мандат Живко Тодоров. Той очерта ключовите си приоритети в общинската спортна зала „Иван Вазов“, в присъствието на всички кандидати за общински съветници, кметове на кметства от партията, народни представители и стотици симпатизанти. „Това е златната среда – развиващ се град, динамичен, но непокварен и нямащ проблемите на други големи градове, имащ спокойствие и уреденост“, категоричен бе Тодоров.
„Слушахме какво ли не по време на тази кампания, а и преди нея, но това което не чух - нито една цялостна програма за управление за следващите 4, 8 или 12 години. Лесно е да се говори кое как не е трябвало да бъде, да го направим по друг начин, но нито едно конкретно предложение, нито едно цялостно решение.

Популизмът е неприемлив

когато говорим за развитие и управление на община“, допълни Живко Тодоров.
Кандидатът за трети мандат продължи с подробности около индустриална зона „Загоре“, която остава приоритетна. Той подчерта, че тя се развива с бързи темпове, което е добра предпоставка за инвеститорите. От думите му стана ясно, че ще се продължи работата и по промяна на Общия устройствен план, целяща разширяване регулацията на града и включване на нови територии, включително частни, в които може да се развива бизнес.
Тодоров отбеляза и създаването на Академията за развитие на млади таланти, която да се трансформира в Училище за млади таланти, с профил математика и IT сектор. Освен това, като заявка за задържане на младите хора в Стара Загора, кандидатът за кмет акцентира и върху съвместната работа с Тракийския университет и бизнеса. По този начин се цели създаване на нови и перспективни специалности, които ще насърчат и инвестициите. За стимул на инвеститори и предприемачи в района ще бъдат и по-ниските данъчни ставки за тях, както бе и досега. Подобрени ще са и административните услуги.
„Дойдат ли избори, темата с Летище Стара Загора отново идва на дневен ред. Ще бъда откровен и ще кажа, че това е нереалистично. Няма инвеститор, който ще вложи десетки милиони, без да има възвръщаемост. Нашето виждане е това пространство да се използва функционално –

индустриална зона, площ за изложения и събития

както и автомобилна писта, която да събира любителите на скоростите. Това се приема добре от бизнеса“, обобщи Живко Тодоров.
В управленската програма влиза и изграждането на нова многофункционална зала в парк „Артилерийски“ с 5000 места, която да отговори на нуждите на голям областен град, какъвто е Стара Загора и стотиците мероприятия, които се провеждат в него. „Изградихме първия и втория етап на новия парк, имаме уверението на премиера, че държавата ще ни помогне и за залата. Предстои да бъде обявен национален конкурс за нея“, съобщи Тодоров. По време на представянето на програмата бяха дадени подробности около новия облик на Станционната градина, Летния театър, Зоопарка, Руския пазар, облагородяването на парк „Бедечка“ и около стадион „Берое“.
Стана ясно, че усилия се насочват към реконструкция на ВиК мрежата на кварталите „Самара – 1“ и „Самара – 2“, както и на уличната мрежа и междублоковите пространства в града.
Живко Тодоров даде категорична заявка, че Стара Загора може да бъде още по зелен град. Той сподели подробности около своята идея за общоградската инициатива за

засаждане на 10 000 дръвчета всяка година

която ще стартира на 9 ноември. „Това ще бъде само началото, а след 4 години ще имаме гора от минимум 40 000 дървета, което ще възстанови загубените площи от големите пожари през 2007 г.”, категоричен бе кандидатът за кмет.
Част от акцентите в екологичната сфера включват увеличаване на мерките, които ограничават фините прахови частици - като програмата за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво с котли на пелети или газ, засягаща около 1000 домакинства. За подобряване на околната среда, вече се работи и по закупуване на нови електробуси, зарядни станции, внедряване на

„умно“ паркиране

разширяване на велоалейната мрежа до Тракийския университет и кварталите „Кольо Ганчев“ и „Зора“, споделени велосипеди и други. „Винаги сме мислили дългосрочно в тази посока. И тогава когато бяхме обвинявани, че разваляме договора с частните превозвачи, за да имаме днес модерен и удобен градски транспорт, а и след това когато мислехме за електробуси. Посоката ни е ясна – възможно най-екологичният транспорт“, категоричен бе Живко Тодоров.
Приоритет остава и образованието, подчерта бе кандидатът за кмет от ГЕРБ. Ще се наблегне отново на инфраструктурата, като внимание ще бъде обърнато на обновяването и обезопасяването на дворове на ясли, детски градини и училища. Подобрения ще има и за физкултурните им салони.
В частта, засягаща развитието на културата в община Стара Загора, ще се канализират усилия към включване на нови събития в афиша на града, за да бъде привлечена външна публика.
Тодоров акцентира и върху рехабилитацията на спортната инфраструктура, като сградата на спортна зала „Стара Загора“ (ДЗУ), тази на БСФС също. Ще продължи политиката и на изграждане на площадки за масов спорт.
Внимание ще бъде обърнато и на социалните дейности като подпомагането на младите семейства – чрез инициативата за

подкрепа на образованата раждаемост

Ще продължат своята дейност Кухнята за диабетици и Социален патронаж. Усилия ще бъдат насочени и към изграждане на центрове за деца, лишени от родителска грижа, както и нови общински жилища.


Едно от основните направления – здравеопазване, включва в себе си активна работа по придобиване на сградата на бившия АГ комплекс и превръщането ѝ в модерен общински здравен център, както и подобряване на материалната база в общинските здравни заведения. Тодоров отбеляза и ползите от създаване на общинска програма за профилактика на социално значими заболявания на рискови групи от населението (възрастни хора, деца, лица с хронични заболявания, хора с увреждания и други).
В направление „Сигурност“ влиза разширяването на системата за видеонаблюдение в града и селата, продължаване на политиката за премахване на незаконни постройки в квартал „Лозенец“ и създаване на звена към общините по опазване на обществения ред.


Живко Тодоров постави и защитата и

стабилността на комплекса „Марица – изток“

като приоритетен въпрос не само за региона, но и за страната. Той отбеляза, че по тази ключова тема вече се провеждат срещи както с българските евродепутати, така и със страни от ЕС, като Полша и Германия, които също са засегнати.
По време на представянето на управленската програма, Тодоров поздрави и присъстващите в залата кандидати за общински съветници, както и кметовете на кметства за малките населени места. Той даде ясно да се разбере, че се работи по проблемите на селата и осигуряването на повече средства за тях. От думите му стана ясно, че се водят разговори с евродепутати за даване на възможност селата, които са част от градски тип общини, както при Стара Загора, да се възползват от европейската солидарност през следващия програмен период. „Този проблем възникна при управлението на Кабинета Орешарски, който писа правилата за европрограмите за селските райони. Добре е днес да питате представителите на БСП за това, когато се правят на загрижени“, припомни Тодоров.
„Това не е изчерпателно и всичко, което сме предвидили и сме заложили да направим в Стара Загора - това е една много голяма част от него. Затова искаме Вашата подкрепа. Нужна ни е подкрепата на целия град. Оцветяването не бива да ни разединява. Който иска Стара Загора да се развива по един правилен начин, с много работа, с много енергия и, разбира се, с контрол от страна на гражданите, нека да ни подкрепи с номер 43 на 27 октомври”, призова Живко Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай