200 000 гласа ще направят Фандъкова кмет

Избирателите, подкрепили на първи тур Игнатов, на балотажа масово няма да гласуват

200 000 гласа ще направят Фандъкова кмет | StandartNews.com

19 областни града не избраха кмет на първия тур. За балотажа най-сериозна ще е битката в София, Пловдив и Варна, прогнозират политолози.

Според Анастас Стефанов от „Тренд” основната цел на кандидатите, останали на трето и четвърто място на първи тур, ще е да повишат политическата си цена, като се очаква чак в края на работната седмица да призоват за подкрепа на един или друг кандидат на балотажа.

Според политолога Стойчо Стойчев избирателите в София, подкрепили на първи тур Борислав Игнатов, на балотажа масово няма да гласуват.

„Тези, които отидат да гласуват за районни кметове, ще гласуват за тях, но ще се въздържат да гласуват за един от двамата кандидати за столичен кмет. Хората, които са гласували за Бонев, най-вероятно няма да гласуват въобще”, каза Стойчев.

„Ако ГЕРБ успеят да мобилизират 200 000, какъвто им е електоралния потенциал в София, това предполагам ще им гарантира победата”, каза още Стойчев.

„Ключовото за балотажа е, че Мая Манолова засега не произвежда този наказателен вот. Това ще натежи върху това избирателите на Игнатов и Бонев по-скоро да не участват в балотажа”, съгласи се Стефанов.

Според в столицата кандидатури като тази на Борис Бонев имат шанс за в бъдеще. „Вече столицата не е синьо-червена по разбивки, тя е на много повече части”, каза Стефанов.

По думите му втората голяма битка на балотажа ще е Пловдив.

„Това също е един подчертано десен град. Струва ми се, че вече е по-десен и от София. Това си личи и от този вот”, коментира Стефанов. „Там интересно ще е да видим или тези, които не са излезли да гласуват, или как ще бъдат пренасочени гласовете, събрани от третия и четвъртия”.

Що се отнася до exit poll проучванията в деня на първи тур, които даваха преднина на Дани Каназирева пред Славчо Атанасов, Стефанов обясни, че е имало злоумишлена намеса върху изследването.

„Имало е организация, която е искала да произведе намеса върху местата, където се извършва exit poll. Видяхме кое е било заинтересованото лице – Дани Каназирева”, каза Стефанов.

Що се отнася до балотажа във Варна политолозите смятат, че там изборът е непредсказуем.

„В България на балотажа се мобилизира много силен антивот”, заяви Стойчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай