Заведенията: Бойкот на мерките, ако не важат за всички

Наше проучване показа, че над 80% от персонала в заведенията е ваксиниран, каза Евгени Зумпалов

Заведенията: Бойкот на мерките, ако не важат за всички | StandartNews.com

На извънредна среща на собствениците на заведения вчера обсъдиха новите антиCOVID мерки в София и беше взето единодушно решение – бойкот на заповедта, ограничаваща работата им. От бранша решиха, че продължават работа протестно, а ако бъдат проверявани, са готови на протести на жълтите павета. Причината за бойкота е основно вечерният час, с който на практика нощните заведения няма да могат да работят.

„В нашето заведение всички са ваксинирани от септември. Наше проучване показа, че над 80% от персонала в заведенията е ваксиниран. В момента затварят единствения ваксиниран бизнес”, заяви Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България пред Нова тв.

„Две години стискахме зъби, но никой друг не го правеше. Ние бяхме шведски модел с популистки затворени заведения, за да се каже, че нещо се прави”, каза още той.

По думите му според статистиката ясно се вижда, че в шестте месеца миналата година, в които нощните заведения бяха затворени, са се заразили 3 пъти повече хора във възрастовата група 19-29 години, отколкото когато са били отворени.

„Причината е, че когато затвориш нощните заведения, младите хора започват да се събират по мазета. В нашите заведения ние сменяме въздуха на 10-15 минути, в мазето – никой не го сменя”, коментира Зумпалов.

„Оттук насетне няма да спазваме нито една мярка, която не се отнася с еднаква сила за всеки български гражданин, но на първо място са държавната администрация, лекарите и учителите. Това са хората, на които ние плащаме заплати и осигуровки и които трябва да дадат пример за това как да се борим с пандемията”, категоричен бе той.

„Не искаме да клатим държавата и да правим ексцесии, а единствено да спрат да дискриминират само нашия сектор. Искаме зеленият сертификат да се отнася за всички сфери и да спрат да си измиват ръцете с нас”, добави Евгени Зумпалов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай