Затвориха 33% от игралните зали

Има още две искания за организиране на хазарт чрез интернет

Затвориха 33% от игралните зали | StandartNews.com

София. Броят на игралните зали у нас е намалял с 33% в периода 2008-2013 г. Докато през 2008 г. те са били 975 броя, то в края на септември броят им се свива до 653. През същите години на криза броят на игралните съоръжения в залите пада с 45%. Причина за това е увеличената данъчна тежест, както и облагането на организаторите на хазартни игри на база брой игрални съоръжения, каза Ангел Ирибозов, председател на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ).

Той участва на пресконференция по повод 6-ото издание на Източноевропейската конференция на игралната индустрия, което ще се проведе в София на 22 и 23 октомври. По думите му въпреки свиването на игралната индустрия у нас данъците, които плаща хазартът, остават на стабилно ниво. За 2012 г. организаторите на хазартни игри са внесли в хазната 120,9 млн. лв., което е ръст с 0,24%. В началото на годината беше въведен лицензионен режим и 15% данък върху приходите на хазартните сайтове. В резултат достъпът до над 100 интернет страници беше блокиран, защото нямат лиценз.

Хазартната индустрия пък надигна глас, че данъкът е твърде непосилен за онлайн хазарта. "Високите данъци при хазарта подпомагат черния пазар, а когато хората искат да влезнат в блокиран сайт, те ще намерят начин", каза Йорг Хофман, вицепрезидент на Комитета по игрално право на Американската адвокатска колегия. Засега има само един онлайн оператор, който получи лиценз за организиране на хазарт у нас - Еврофутбол, с регистрация на о. Малта. В ДКХ са депозирани още две искания за организиране на онлайн хазарт, като по едно от тях процедурата е почти финализирана и скоро ще бъде даден вторият лиценз. Едно от тези искания е от "Еврофутбол", но с регистрация в София.

Забраната за пушене удря бизнеса със залози

Забраната за тютюнопушене в заведенията повлия негативно и на игралната индустрия. Това заяви Ангел Ирибозов, председател на УС на Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИИ). По думите му хазартният бизнес е особена индустрия, която може да се смята за допълващ бизнес към туризма. Точно затова на много места по света пушенето в казина и игрални зали е разрешено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай