Защо властта остави бизнеса в информационна мъгла за газа, пита Калоян Стайков

Проблемът не е откъде ще купуваме синьо гориво, а дали има възможност за физическа доставка, казва енергийният експерт

Защо властта остави бизнеса в информационна мъгла за газа, пита Калоян Стайков | StandartNews.com

Неочакваната новина, че Русия ни спира газа, вдигна високо градуса на напрежение у нас. Има ли опасност за недостиг или дефицит на синьо гориво, каква цена ще плащаме за него и защо решението на Москва ни изненада, коментира за "Стандарт" Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт 

 

- Господин Стайков, министърът на енергетиката Александър Николов обяви, че има варианти за доставки на газ. Какви може да са те според Вас?

- Вариантите са много. Някои са по-добри, други - по трудни за изпълнение, защото цената им е по-висока. Но това е работата на министерството - при положение, че знаеше че има риск за газа, трябваше да разработи тези варианти, да направи анализ, да ги подреди и ако нещо се случи - да избере кой вариант може да сработи. Това включва както варианти, които тепърва сега ще се разработват, така и такива, които вече да са се случили - да се резервират капацитети, да са започнали преговори за евентуални доставки на втечнен газ, да се проведат разговори.

Това са неща, които трябваше да са се случили през последния месец. Действията на правителството трябваше да са започнали още в края на февруари когато стана ясно, че ситуацията е изключително нестабилна и Русия не е предвидим партньор. Защото единият ден Москва твърдеше, че няма да напада Украйна, а на следващия ден я нападна.

- Тези преговори случили ли са се?

- Не мога да кажа. Това е работа на министерството на енергетиката. Негова работа е и достатъчно ясно и навреме да комуникира какво се прави, какво може да се направи. Не може целият бизнес да е оставен да се чуди какво се случва и до последния момент да не знае ще има ли газ, или няма да има, ние сами ли ще си го осигуряваме или ще разчитаме на ЕС. Това трябваше да бъде ясно по-рано и стъпките да бъдат предприети по-рано. Ако тепърва започват преговорите за алтернативни доставки - вече е късно. Надявам се те да са започнали, да са в напреднала фаза и да имаме нещо сигурно, на което да се разчита. 

- Има ли вероятност ако ние не сме започнали преговори, да започнем да купуваме от спотовия пазар, където се продава ден за ден, но и цените са много по-високи?

- Проблемът не е откъде ще го купуваме, а дали ще имаме физическа доставка. Това е големият въпрос. Защото преносните капацитети не са безкрайни, доставките като цяло не се случват ден за ден, а се предвиждат за по-дълъг период.

Естествено, има търговия от днес за утре, но не може да се разчита на нея. Това е всъщност големият проблем - откъде ще дойде въпросният газ. Защото ние може да си купим от Холандската борса, но някой трябва да го достави до България.

 - Това възможно ли е?

- Като цяло газовата инфраструктура в Европа не е от най-добре развитите. Това беше работа на правителството - не само на нашето, но и на Еврокомисията. Нейната реакция тази сутрин беше абсолютно същата - ние сме подготвени за тази ситуация, взимаме мерки. Точка. Какво означава това? Какви мерки, кога ще се вземат, какъв ще е резулаттът, на какво може да се разчита, при какви условия? Всичко това е една голяма мъгла.

Но докато ЕК традиционно реагира по-бавно при такива ситуации, аз се надявам нашето правителство да е реагирало. Ние не знаем какво се е случило. И ако има някаква критика, то е че липсва информация. Тази информация трябваше да е налична веднага. Те нека си запазят търговските тайни, но в момента, в който стане ясно, че има проблем, трябваше да има някакви стъпки какво правим оттук нататък.

 - Ясно е, че трябва да има диверсификация. Полша също е отказала да плаща в рубли, но тя е зависима на 20% от руския газ, газохранилището й е пълно на 80%. А ние сме зависими почти на 100% и Чирен е пълен на 17%. Защо правим този толкова рисков ход?

- Нямам обяснение. Единственото, което знам със сигурност, е, че всеки опит за диверсификация на голям дял доставки от Русия е свързан с допълнителни условности и по-висока цена. Няма как алтернативна доставка да се намери на по-ниска цена.

Правителството трябваше да направи някакви допълнителни застраховки, като например да даде пари, за да резервира капацитет, да сключи дългосрочен договор за доставка на втечнен природен газ на значително по-висока цена и т.н. Но в един момент може да се окаже, че нито има проблем с доставките от Русия, нито цената е толкова висока. И тогава естествено опозицията веднага ще го атакува - защо давате пари на вятъра. Само че тази оценка винаги се прави ретроспективно. Същата беше историята с интерконектора с Гърция. Преди години имаше момент, в който Газпром рязко свали цената и много политици и наблюдатели казаха - за какво ни е този интерконектор, като цената е ниска. Но тя е ниска, за да обезмисли самия проект. Но ако го нямаше, няма гаранция, че цената ще е толкова ниска. Тези стъпки трябваше да се предприемат като вид застраховка - пари, дадени ако нещо се случи. Ако не се случи - не си ги получавате обратно, но тя ви гарантира базови условия, ако нещо се случи. И когато я нямаме, пак сме изненадани от снега.

Това трябваше да се направи по-рано. Надявам се то да се е случило. Но за момента нямаме информация и напрежението е високо.

Нещо друго, на което трябва да се обърне внимание - единствената информация е за спиране на доставки за Полша и България. Само че целият ЕС с изключение на Унгария са единни, че плащания по новата схема няма да се правят. Което означава, че ако ние сме направили нещо грешно, би трябвало всички останали да са в същия кюп.

Плащанията са приблизително по едно и също време. Т.е. тази седмица би трябвало да видим спирания на доставки за още страни.

 - Според "Блумбърг" обаче, 10 страни са си открили сметки в рубли Газпромбанк, а 4 дори са платили.

- Въпросът е дали са се съгласили на условията на Русия. До момента не съм чул някой да се е съгласил, освен Унгария. Ако приемем, че всички страни са единни, няма вътрешно съпротивление и се придържат към първоначалната схема на плащане, няма как до края на седмицата ние и Полша да сме единствените две страни без доставки.

Или ще има нови страни със спрян газ, или ще видим вътрешно разцепление в ЕС. Което е малко лицемерно - защото от една страна се изпраща военна помощ на Украйна, а от друга - се дава финансиране за Русия. Предстои да видим.

Реакцията на пазарите след съобщението за спиране на доставките за България и Полша не беше много сериозна - не изглежда като да има някакво сериозно опасение от недостиг на пирроден газ. Цената се движи през последните две седмици около 92-95 евро за мегаватчас, вчера борсата затвори при 103 евро. Очевидно пазарът не оценява този риск толкова сериозно, което е добра новина. Но в тази ситуация има толкова много условности, единственото сигурно е, че руската страна не е надежден търговски партньор. Затова времето от февруари досега трябваше да се използва в намирането на алтернативни решения. Надявам се правителството да има яснота.

Може да е опит за натиск от страна на Русия, за да се стреснат останалите страни и да се съгласят на новите условия. Но министърът на енергетиката ясно обясни, че има проблем с новата схема не толкова заради валутни курсове, а защото периодът между постъпване на плащането и определянето на плащането за постъпило е различен. Досега беше моментът, в който парите постъпват по сметката, се считаше за плащане. Сега е моментът, в който се превежда сумата на Газпром след превалутирането. Това създава риск за купувача. Министърът на енергетиката обясни, че този риск е преценен и въз основа на него е нашата позиция. Но когато няма информация, се раждат много спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай