Защо да изберем отоплението на парно?

Централното отопление е удобен и комфортен начин за осигуряване на топлина у дома през студените месеци от годината

Защо да изберем отоплението на парно? | StandartNews.com

"Централното отопление е удобен и комфортен начин за осигуряване на топлина у дома през студените месеци от годината. Заедно с това клиентите ни имат целогодишно и топла вода за битови нужди. Цената на топлинната енергия се определя два пъти в годината. По този начин потребителите са спокойни, че поне в рамките на 6 месеца няма да има изменение на цената дори и да има  чувствителна промяна при разходите за основно гориво и въглеродните емисии.", заяви инж. Александър Димитров, директор на "Топлофикация Велико Търново". По думите му при следване на няколко практични съвета, клиентите могат да намалят сметките си за отопление.

Инж. Димитров заяви, че един от начините за пестене на енергия е при проветряване да се отварят широко прозорците за кратко време вместо  прозорците да се оставят леко отворени за продължителен период. Инж. Александър Димитров съветва клиентите да не се стремят да отопляват цялото жилище само с един радиатор. По думите му в този случай отоплителното тяло ще работи на максимална мощност и това ще вдигне сметката. Препоръчително е използване на всички радиатори в икономичен режим чрез поддържане на оптимална, а не прекалено висока температура, както и задължително затваряне  на прозорците и вратите, за да не се хаби енергия.

"Поставянето на мебели, пердета и друг вид прегради пред отоплителните уреди води до загуба на част от излъчената топлина. По този начин се увеличава потреблението на енергия, което се отразява в сметките, но клиентите продължават да не усещат затопляне в помещението.", заяви инж. Димитров. Той съветва преди началото на новия отоплителен сезон, клиентите да прегледат дали прозорците са добре уплътнени. Директорът обясни, че при некачествена изолация на апартамента отново се увеличава потреблението на топлинна енергия, която не се задържа в стаята. Той посочи, че важен фактор за постигане на комфорт е и избягване на излишния разход от радиаторите е именно вентилите да не се оставят на максимална позиция. Инж. Димитров уточни, че за клиентите ще бъде по-икономично, ако в помещенията, които не се използват толкова често се поддържа по-ниска температура.

Изпълнителният директор съветва при отсъствие от жилището за по-дълго време клиентите да оставят вентилите на делението „*”. "Ако уредите бъдат изцяло затворени, при падане на температурата навън, радиаторите ще замръзнат и е възможно да възникне авария.", допълни инж. Димитров. Той обясни, че когато клиентите са на работа, най-икономично ще бъде вентилите да бъдат оставени на положение 1 или 2. Инж. Димитров уточни, че по този начин, когато абонатите се приберат, помещенията по-бързо ще се затоплят.

Инж. Александър Димитров обясни, че за съжаление само за година се отчита рязък скок на цените на всички стоки и услуги. По думите му въпреки усилията, които са положили да задържат достъпна цената на парното и горещата вода, поскъпването на газа и въглеродните емисии се е отразило и на цената на топлинната енергия. Той посочи, че въпреки увеличението, парното си остава сред най-икономичните и екологични начини за осигуряване на комфорт у дома. Инж. Димитров коментира, че очаква дори потребителите, отопляващи се на твърдо гориво, да преминат на централно парно. Той заяви, че от 100 до 200 лева повече всеки месец ще трябва да плащат хората, които ще се отопляват на пелети  през този отоплителен сезон и допълни, че скокът и на цената на дървата също е осезаем - с почти 50 лева за един кубик.

Директорът подчерта, че освен да спазват основните съвети за пестене на енергия, абонатите могат да намалят от сметките си, възползвайки се от промоционалните им кампании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай