Заради украинците: Наемите по-скъпи от вноската по ипотеката

Има сериозен недостиг на квартири в Бургас

Заради украинците: Наемите по-скъпи от вноската по ипотеката | StandartNews.com

Имотният пазар в Бургас през последния близо месец, откакто започна военната операция в Украйна, е меко казано турбулентен. Такова е мнението на редица дългогодишни брокери в региона, които смятат, че войната и последвалата бежанска вълна е довела до промени в пазара, невиждани през последното десетилетие, пише "Флагман". 

Най-голяма е промяната при наемите. Това се дължи на редица фактори, основният от които е огромното търсене от страна на бягащите от войната украинци. Атанас Райков - брокер, който има над 21 години стаж в пазара на имотите в Бургас, е категоричен – в момента е по-рентабилно да се вземе ипотечен кредит за покупка на жилище и той да се изплаща, отколкото да се търси квартира под наем.

„Украински семейства търсят жилища под наем, но краткосрочно. Цената обаче е много завишена. Това се дължи на кратките срокове, за които им е нужен този имот. На места цените са завишени двойно. Всеки собственик на имот търси дългосрочен наем и сериозен наемател. В момента някои от наемодателите са „яхнали гребена на вълната“ и ентусиазирани от ситуацията, са решили да завишат цените заради търсенето“, коментира Райков.

Той допълва, че от разговорите, които е провел в последня месец с украинци, става ясно, че огромна част от тях нямат намерение да се установяват тук трайно. Те просто търсят къде да живеят, докато войната в родината им приключи. Според тях - до максимум година. Затова търсят квартири за срок от 3-4 месеца. Според него има и друг проблем –  немалка част от имотите, които биха могли да се отдадат под наем, са собственост на руснаци. Такова е положението например в бургаския кв. Сарафово. 

Остава тенденцията хората от Русия да искат масово да продават своите закупени край българското крайбрежие жилища. Ето каква е причината: „Доста от клиентите ми от Русия искат да дойдат в България, но единственият път за тях до тук е през Истанбул. А всички полети на „Turkish Airlines” са разпродадени до средата на април. Това е свързано с кризата в Украйна“, казва още Атанас Райков. Той е убеден, че имотният пазар в Бургас и региона предлага достатъчно на брой жилища под наем, които да стигнат за нуждите на бежанците от Украйна. Но пък заради задаващата се инфлация, която започна още от миналата година и лесния достъп до банкови кредити, хората са се втурнали да инвестират спестяванията си в недвижими имоти. Това пък води до ръст в цените за покупко-продажбите. Така спрямо миналата година ръстът вече е между 25 и 30%. И докато тенденцията доскоро беше цените на наемите да са по-ниски от тези при сделка за покупко-продажба чрез ипотечни кредити, сега ситуацията се е обърнала – наемите са много по-високи от месечните вноски по жилищен кредит. „За краткосрочен наем в сегашното съсотяние на пазара, 1000 лв. на месец е постижима цена за наемодателя“, коментира Райков.

Неговият колега от бранша – Красимира Узунова от „Евро хит пропъртис“, споделя мнението му за промените на пазара, но пък според нея има огромен недостиг на жилища, които се отдават под наем. Това се дължи на наплива от украинци, които продължават да бягат от войната и към момента в Бургаска област има регистрирани над 7000 такива. „Имам информация от колеги, че всеки, който има някакъв имот за отдаване, вече го е отдадал. Търсенето продължава и недостигът е сериозен“, коментира тя.

По отношение на промяната в пазара на покупко-продажбите, Узунова бе категорична: „Повишаването на инфлацията започна още преди кризата в Украйна. Тя, заедно с поскъпването на цените на строителните материали, доведе до ръст в цените на пазара. Търсенето превишава предлагането. Говорим за ръст в цените от най-малко около 10% за една година. Така например в момента цените в най-предпочитаните райони в Бургас – не само от украинците, а от всички – като ЦГЧ и жк „Лазур“, вървят от около 1400-1500 евро на кв.м. за готови жилища – в по-нови сгради с асансьор“, коментира тя.

В последния месец тя не е имала украински клиенти, които да търсят покупка на имот у нас, което подкрепя тенденцията, че бежанците нямат никакво намерение да живеят за постоянно тук, а са в страната ни само заради войната. 

„Много трудно, дори невъзможно е да се направи прогноза докъде ще стигне ръстът в цените. Имаме инвеститори, които в момента пускат само част от жилищата, които строят, за да видят каква ще е тенденцията в близките месеци и да преценят дали да завишат или занижат цената, на която се продават имотите. Някои от инвеститорите дори са започнали предоговаряне за цените с купувачи на обекти в строеж“, каза още Красимира Узунова.

Едно остава сигурно – докато не приключи конфликтът в Украйна, цените на наемите ще задържат сегашните си нива, които са драстично завишени спрямо предходни години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай