Задават се фалити на ТЕЦ-ове

Кюмбето на баба минава на баровско гориво след две години

Задават се фалити на ТЕЦ-ове | StandartNews.com

Враца. През 2016-та се задават фалити на ТЕЦ-ове и на заводи за цимент и стъкло. Това прогнозира евродепутатът Владимир Уручев по време на дискусионен форум за бъдещето на енергетиката в България, който се проведе във Враца. Тогава влиза в сила директивата за вредните емисии. Тя ще засегне най-силно централите и промишлените предприятия, които горят въглища. Те трябва да направят значителни инвестиции, за да ограничат замърсяването на въздуха. Според Уручев вложенията едва ли ще са по силата на всички, което ще доведе до масови банкрути.

 

Кюмбетата на бабите също може да изчезнат. Това се отнася и до локалните отоплителни инсталации, които се ползват масово в страната. Енергийният им източник са вече екзотичните за Европа горива – въглища и дърва. Но след две години те няма да отговарят на строгите норми за емисиите и ще трябва да минат на т.н. брикети от биомаса. Палетите обаче са далеч по-скъпи и са лукс за бита не само на бедния българин. По сметките на домакинство от Козлодуй например, което сега изкарва студения сезон с кюмюр за 1200 лева, разходът му ще се вдигне с 50 процента, т.е. ще стане 1800 лева. С брикети на баровски цени ще трябва да пали кюмбето и баба на село, което ще я накара да го изхвърли.

 

В хода на дебата за цената на тока професор Атанас Тасев съобщи, че според икономическата логика тя трябва да се вдигне, а пазарът да се либерализира. „Но ако тази логика се спазва строго, още на следващия ден ще падне правителството", предупреди енергийният експерт. Затова според него драстичното скачане на цената на електричеството е недопустимо.

 

Председателят на Българския енергиен и минен форум инж. Иван Хиновски определи сектора като дебалансиран – с неовладян бум на зелената енергия, забавяне на битовата газификация и подценяване на огромните ресурси от биомаса.

 

Според бившия енергиен министър Делян Добрев „Химко" има бъдеще, ако се намери достатъчно количество газ на ниски цени. По думите му тогава ще се намери инвеститор и това няма да бъде държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай