За кого важи новата 10-годишна давност?

Краят на вечният длъжник ще засили натиска на колекторските фирми до 1 юни догодина

За кого важи новата 10-годишна давност? | StandartNews.com
  • Юрист с разяснения за промените в Закона за задълженията и договорите
  • Краят на вечният длъжник ще засили натиска на колекторските фирми до 1 юни догодина

Предлагаме ви консулти по актуални теми от практиката на адвокат Станимир Стоев.
Тя е свързана основно с търговски спорове и правоотношения в сферата на дейност на търговските банки и техните клиенти, предоставяне на консултации по въпроси, свързани с кредитиране, проблемни кредити, процесуално представителство по искови, заповедни и изпълнителни производства.
Адвокат Стоев е готов да отговаря на читателски въпроси. Задавайте ги на електронни пощи [email protected]. и [email protected].


Гласуваните промени в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с които беше въведена 10-годишна абсолютна давност за задълженията на граждани, бяха публикувани в Държавен вестник на 1 декември 2020г. Те влизат в сила шест месеца след обнародването им, тоест от 1 юни 2021 г.
Текстът за 10-годишната давност засяга единствено и само физически лица /без еднолични търговци или съдружници в гражданско дружество/ и основно за задължения,произтичащи от кредит или заем. Те не касаят вземания за: непозволено увреждане; неоснователно обогатяване; издръжка; трудово възнаграждение; обезщетения по Кодекса на труда; приватизационна сделка или имущество, реституирано по реда на нормативен акт.
Давността започва да тече от момента, в който вземането е станало изискуемо - т.е от съответния падеж, ако вземането не е отсрочено или разсрочено и съответно има нов падеж, или - при обявяване на предсрочна изискуемост - от датата на нейното обявяване и тече, независимо от нейното прекъсване /с предприемане на съдебни или изпълнителни действия/

  • Как да се процедира

Това, което би интересувало в по-голяма степен хората, е как се процедира при заварени случаи - такива, при които кредиторите са предприели действия по събиране на вземането си, заради неговото просрочие и изискуемост.
При заварени случаи давността започва да тече от момента, в който издаденият в полза на кредитора изпълнителен лист е влязъл в сила (защото не е атакуван, или защото - макар и атакуван, е потвърден с влязло в сила съдебно решение), в случай, че няма образувано изпълнително дело, съответно - от първото поискано изпълнително действие, ако има образувано изпълнително дело.
Ако трябва да бъде даден пример, това означава че, ако срещу някой длъжник има издаден изпълнителен лист на 01.04.2011г. /или по-рано/, длъжникът не е възразил срещу издаването му, образувано е изпълнително дело на 15.05.2011г. /или по-рано/ и е наложен запор на сметки или движима вещ, възбрана на недвижим имот и други,извършени на 31.05.2011г. /или по-рано/, абсолютната давност към момента на влизане на закона в сила, ще е изтекла, независимо от последващите действия на съдебния изпълнител /последващи запори, описи и т.н/, като този принцип ще важи, разбира се и за аналогични случаи с по-ранни или по-късни дати, но обхванати от такъв 10-годишен период.

  • За кого не важи

По отношение на новата 10-годишна давност остават в сила и разпоредбите на чл. 115 и чл. 118 от ЗЗД, а именно, че:
"Давност не тече:
а) между деца и родители, докато последните упражняват родителски права;
б) между намиращи се под настойничество или попечителство и техните настойници или попечители, докато трае настойничеството или попечителството;
в) между съпрузи;
г) за вземанията на лица, чието имущество по закон или по разпореждане на съда е под управление, срещу управителя, докато трае управлението;
д) за вземанията за обезщетение на юридически лица срещу техните управители, докато последните са на служба;
е) за вземанията на ненавършили пълнолетие и на поставени под запрещение лица за времето, през което нямат назначен законен представител или попечител, и 6 месеца след назначаването на такъв или след прекратяването на недееспособността;
ж) докато трае съдебният процес относно вземането /като тази точка би следвало да се прилага само при заварени случаи/.
Ако давностният срок изтича по време, когато кредиторът или длъжникът са военно мобилизирани, искът може да бъде предявен до изтичане на 6 месеца от демобилизирането им.",
Трябва да се също така предвид че: "Ако длъжникът изпълни задължението си след изтичането на давността, той няма право да иска обратно платеното, макар и в момента на плащането да не е знаел, че давността е изтекла."
Във връзка с изложеното, както и в очакване на все по-голяма активност от страна на колекторски фирми в периода до 01.06.201021г. /а и след това/, претендиращи изкупени "на килограм" вземания с изтекла давност, във всяка конкретна ситуация е добре да се подходи внимателно, документално обосновано и на база на съответното мнение на специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай