Взимаме Е1,9 млрд. от ЕС за транспорт

Кабинетът одобри проектите на четири оперативни програми

Взимаме Е1,9 млрд. от ЕС за транспорт | StandartNews.com

София. С общ бюджет от 1,896 млрд. евро ще разполага България по новата Оперативна програма за развитие на транспорта през следващия програмен период на ЕС 2014-2020 г. Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет, на което беше одобрен проектът на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" като основа за преговори с Европейската комисия. През новия програмен период ще бъде продължено изпълнението на проекти за развитие на транспортната система, които допринасят за ефективната свързаност на транспортната мрежа и премахването на "тесни места" в нея, за намаляване на задръстванията, подобряване на безопасността, насърчаване употребата на екологосъобразен транспорт, изграждането на трети метродиаметър в София и др.

Кабинетът одобри и проекта за новата ОП "Околна среда", която предвижда 1,494 млрд. евро за България. Акцент в нея се поставя върху проекти, свързани с ВиК инфраструктурата, водните ресурси, "Натура 2000" и битовите отпадъци.

Министрите одобриха и проекта за ОП "Добро управление", чиято стойност е 657 млн. лв. Парите ще послужат за проекти свързани с е-правителство, е-обществени поръчки, е-митници, е-здравеопазване и др.

Кабинетът одобри и проекта на новата ОП "Развитие на човешките ресурси" с бюджет от 1,420 млрд. евро. Тук основният фокус пада върху по-висока заетост, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Общият бюджет на четирите оперативни програми е над 5,1 млрд. евро.

Вреди за 38 млн. откри финансовата инспекция

Виновно причинени вреди в размер на 38,16 млн. лв. са установени през 2013 г., сочи отчетът на Агенцията за държавна финансова инспекция. В процеса на инспекциите са възстановени едва 106 782 лева, а за сумата от 1,33 млн. лв. са съставени 18 акта за начет срещу 28 длъжностни лица. За останалите вреди са направени предложения за търсене на отговорност по Кодекса на труда или по общия исков ред. По отношение на обществените поръчки АДФИ е проверила 2484 процедури за възлагане на поръчки на стойност над 2,5 млрд. лв. В 55% от случаите са разкрити нарушения. 31% от нарушенията са свързани с неспазването на Закона за обществените поръчки.

Вдигат изискванията за капитал на банките

Капиталовият буфер за системен риск на банките в България трябва да възлиза на 3% от рисково-претеглените експозиции в страната, формирани от банките. Това реши Управителният съвет на БНБ на заседанието си в четвъртък. Досега банките трябваше да поддържат капиталов буфер по този ред в размер над 1%. На заседанието бе потвърдено и изискването за предпазен капиталов буфер от 2,5% от всички банки. Припомняме, че страната има задължението да се синхронизира с европейските регулации. Затова капиталовата адекватност на банките бе намалена от 12% на общата за ЕС от 9%, но за сметка на това се въвеждат по-високи капиталови буфери.

Държавата търси партньори за инфраструктурни проекти

Предстои правителството да реши в кои сектори приоритетно ще е необходимо да се развиват публично-частни партньорства и да се привличат частни инвеститори. В момента инвестициите са ограничени по съществуващия закон до техническа и социална инфраструктура, което не включва големи инфраструктурни проекти. Това каза Елисавета Симеонова, съветник по европейските и външнополитическите въпроси в политическия кабинет на вицепремиера Даниела Бобева на кръгла маса на тема за публично-частните партньорства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай