Връща ли се чумата, избиват стотици прасета

Откриха огнище на болестта във ферма в Пловдивско

Връща ли се чумата, избиват стотици прасета | StandartNews.com

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект в пловдивското село Радиново.

Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня, посочват от БАБХ. Агенцията предприела мерки за ликвидиране на огнището. В стопанството се отглеждат около 180 свине, които ще бъдат умъртвени. 

Създадени са зони на рестрикция, първата от които обхваща землищата в община Марица на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово. Втората е 10-км и е надзорна, в която попадат селата Строево, Труд , Златитрап, Оризари, Кадиево, както и град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в двете зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор. БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните, съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата.

Африканската чума при прасетата придоби пандемични размери през 2019 г., когато се наложи хиляди животни да бъдат умъртвени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай