Петък,

Връща ли се чумата, избиват стотици прасета

От: Редакция -
255
Връща ли се чумата, избиват стотици прасета
A
A
A

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) в животновъден обект в пловдивското село Радиново.

Огнището е второ в индустриален обект през 2021 година и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня, посочват от БАБХ. Агенцията предприела мерки за ликвидиране на огнището. В стопанството се отглеждат около 180 свине, които ще бъдат умъртвени. 

Създадени са зони на рестрикция, първата от които обхваща землищата в община Марица на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово. Втората е 10-км и е надзорна, в която попадат селата Строево, Труд , Златитрап, Оризари, Кадиево, както и град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в двете зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор. БАБХ напомня, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Предстои провеждането на епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните, съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на животните във фермата.

Африканската чума при прасетата придоби пандемични размери през 2019 г., когато се наложи хиляди животни да бъдат умъртвени.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички