Войната в Украйна е причина за поредното увеличение на цените

Инж.Илиев, Топлофикация Бургас: Войната в Украйна е причина за поредното увеличение на цените не само на природния газ, а и на всички останали суровини, които са част от производството на енергия

Войната в Украйна е причина за поредното увеличение на цените | StandartNews.com

Инж.Илиев, ще ни разкажете ли как използването на биомаса допринася за подобряване на екологичните показатели  на Топлофикация Бургас?

            Въвеждането на биомаса като допълнително гориво за производството на енергия е част от усилията да създаваме още по-чиста енергия. Проектът  е  включен в нашата цялостна екологична политика. Използваме природен газ, за да работим в съответствие с политиката на Европа за намаляване на въглеродните емисии.

            Разкажете ни малко повече за предимствата на биомасата?

            Биомасата е сред най-екологичните горива, които могат да се използват при производството на енергия. При нейното изгаряне няма вредно въздействие върху околната среда. Използването на биогорива гарантира задържане на цената на топлинната енергия, тъй като са един евтин ресурс. Всички виждате рекордните цени на природния газ. Преди 1 година цената му беше 25-30лв, а днес дори не може да падне под 100лв.

            Кой са най-важните задачи пред Вас за тази година и войната ще осуети ли плановете Ви?

            В момента усилията ни са фокусирани върху ефективно управление на ресурсите с най-модерните и иновативни технологии в страната. Като втора задача сме си поставили поддържането в добро състояние на мощностите, топлопреносната мрежа и абонатните станции, които са наша отговорност. Третият приоритет е производство на чиста и зелена енергия от природен газ и биомаса.

            Надявам се, че войната в Украйна ще бъде прекратена и няма да окаже силно влияние върху работата на Топлофикация Бургас.

            Какви са основните последствия за Топлофикация Бургас на фона на енергийната и икономическа криза, предизвикани от войната?

            Войната в Украйна е причина за поредното увеличение на цените не само на природния газ, а и на всички останали суровини, които са част от производството на енергия.

            Инж.Илиев, от дълги години сте част от енергийния сектор, а Топлофикация Бургас, която оглавявате, използва природен газ като основно гориво. Какво смятате, че ще последва предвид ескалиращото напрежение между Запада и Русия?

             По думите на нашето правителство се работи по обща европейска политика за намирането на нови източници на природен газ, за да има икономии от мащаба, с оглед преодоляване на зависимостта от руски природен газ.

            За съжаление съществува риск доставките на руски газ към Европа да бъдат спрени в отговор на санкциите, наложени на Руската държава. Но да се надяваме, че това няма да се случи.

            Какви са алтернативите на руския газ за Европа?

            Видях, че Норвегия планира да увеличи добива на природен газ през следващите месеци. В момента скандинавската държава осигурява 25% от търсенето на природен газ в Европейския съюз и Великобритания. От там обявиха, че планират увеличение на добива с над 1,4 милиарда кубически метра, които могат да покрият нуждите на 1,4 милиона европейски домакинства.

            За България е най-реалистично да се поднови договорът с Азербайджан. Горивото може да преминава през Турция или през интерконектора с Гърция, който тряба да заработи до няколко месеца.

            Смятате ли, че Турция ще позволи през нейна територия да се случват доставките на природен газ?

            Истината е, че през Турция минава най-краткият и икономичен път за пренос на природен газ от Източното Средиземноморие към Европа. Направи ми впечатление, че Турция иска да се наложи като ключов посредник в търсенето на дипломатическо решение на конфликта между Русия и Украйна, в тази връзка може да играе и важна роля за диверсификацията на енергийните доставки към Европа. През Турция може да минава природен газ не само от Азербайджан, а и евентуално от Израел. Британският премиер обяви, че ще преговаря със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства за внос на природен газ. Дори Туркменистан и Ирак могат да осигуряват природен газ за Европа.

Колкото повече източници на природен газ имаме, толкова по-лесно ще ни бъде вбъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай