Вот и заем за кабинета

Вот и заем за кабинета | StandartNews.com

Без истерия, няма да фалираме, контрира Чобанов

Пети вот на недоверие срещу кабинета - за провал във финансовата политика, внася ГЕРБ. Лидерът Бойко Борисов обяви намерението, докато финансовият министър Петър Чобанов докладваше пред бюджетната комисия в парламента разчетите за новия заем от 3 млрд. лева, който взема държавата.

Дори и след тегленето му страната ни остава с втория най-нисък дълг в ЕС в средносрочен план до 2017 г., категоричен бе Чобанов. Така той контрира твърдението на ГЕРБ, че има реална опасност държавата да фалира. "Вместо да си оправят събираемостта и да се преборят с контрабандата, те тръгват по лесния път да задължат следващите поколения с милиарди", заяви в същото време Борисов. И съобщи, че днес ще внесе искането за недоверие.

Папазов отчете Дунав мост 2

Отличник в изпълнението на обещания е транспортният сектор, отчита кабинетът. Сред постиженията на ведомството на Данаил Папазов са пускането на Дунав мост 2 и жп линията по него. Сред постиженията на сектора са посочени околовръстното на Враца, както и проектите за скоростния път Видин - Монтана, модернизацията на жп линията Видин - София. Също така бъдещата концесия на пристанищен терминал Видин-Център и редица други обекти. Изработване на Закон за ограничаване на изменението на климата е една от мерките, които кабинетът отчита, че е изпълнил в областта на екологията. Разработена е и позиция на България за търговията с емисии на парникови газове, хвалят се от ведомството на Искра Михайлова. Сред другите им постижения са проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, както и политиките за развитие на зоните по "Натура 2000".

Безработните намалели с 23 000

По-малко безработни отчитат от ведомството на Хасан Адемов за година управление. През първото тримесечие на 2014 броят на безработните е намалял с 23 хил. в сравнение с 2013 г., пише в отчета. В същото време расте броят на заетите с 40 000 души на година. Сред другите положителни мерки е увеличението на минималната заплата от 310 на 340 лв., както и възстановяването на швейцарското правило за актуализация на пенсиите, се казва в отчета. Бонуси за младежи, които искат да станат учители, е сред мерките, с които се хвали ведомството на Анелия Клисарова. Учителите до 35 години също ще получават бонуси. Ако преподават, където липсват даскали, ще им бъдат покривани транспортните и битовите разходи. Клисарова смята да въвежда и допълнително обучение по български език за учениците, за които той не е майчин.

Стойнев се хвали с независима ДКЕВР

Актуализиране на Националната стратегия за развитие на енергетиката и предлагането й за обществено обсъждане, отчетоха от ведомството на Драгомир Стойнев. Според тях е възстановено и доверието на гражданите в ДКЕВР чрез включването на представители на гражданското общество в регулатора. Като успех се отчита и въвеждането на механизми за подпомагане на ВЕИ-та. В отчета е включена и идеята за актуализация на дългосрочните договори с двете американски централи в "Марица-изток", които още не са започнали. Приключването на изграждането на междусистемната газова връзка с Румъния също е отбелязана като успех. Според енергийното ведомство положителна е и програмата за удължаване експлоатацията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", както и възстановяването на износа на електроенергия. Препъникамък засега се оказва "Белене" и преговорите с "Росатом" за прекратяване на арбитража, заведен от руснаците в Париж.

МВР ударило контрабандата

Седем успешни мерки за едногодишното управление отчетоха от МВР. Най-голяма част от тях са законодателни - проектът за закон за управление на системата за националната сигурност, новият Закон за МВР. Също така сливането на ГДБОП и ДАНС, въвеждане на регистри за използването на СРС. Освен това от силовото ведомство се похвалиха и с успехи в контрабандата, бандите за мокри поръчки и наркотрафика. Приемането на Пътна карта за 2014 г. за изпълнение на препоръките от ЕК е сред свършената работа в правосъдието. Предвидени са средства за преустройство и основни ремонти на съдилища и прокуратури, пише още в отчета на правосъдното ведомство. Работи се и по въвеждане на мерки за преодоляване на неравномерната натовареност на магистратите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай