"Виваком" иска "Телеком Сърбия"

"Виваком" иска "Телеком Сърбия" | StandartNews.com

Десет компании са подали оферти в търга за приватизация

Десет компании, след които и българската БТК (с търговско име "Виваком"), са представили необвързващи оферти за покупката на "Телеком Сърбия", съобщи Министерството на икономиката на страната, цитирано от "Вечерни новости". Министерството е доволно от големия интерес към приватизацията на една от най-печелившите компании в страната, а премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че телекомът няма да се продава насила, а само ако за него бъде предложена добра цена.

Според информация на специализирания сайт telecompaper.com необвързващи оферти са подали българският оператор Виваком, Deutsche Telekom, за който се спекулира, че иска да участва в собствеността на сръбския телеком чрез американски инвестиционен фонд, Telekom Slovenije, който е три пъти по-малък от сръбската компания и самият той е обект на приватизация, Advent International, Apollo Global Management, Mid Europa Partners, CVC Capital Partners, Novator Partners, Abu Dhabi Investment Authority, Turkcell, BC Partners, Colbeck Capital Management и големият руски оператор Mobile TeleSystems, който обслужва над 100 млн. потребители в Русия и региона. Документи за участие в процедурата е подала и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

За разлика от сега на търга през 2011 г., когато бяха обявени за приватизация 51% от акциите на "Телеком Сърбия", се яви само един заинтересован купувач - "Телеком Австрия". Заради предложената цена, която беше по-ниска от обявения минимум, след няколко удължавания на сроковете търгът беше обявен за неуспешен.

Telekom Srbija ("Телеком Сърбия") е лидер на сръбския пазар на мобилени и фиксирани телефонни услуги и интернет. Компанията се оценява на 1,5 млрд. евро, пише Bloomberg. Компанията е мажоритарен собственик на втория най-голям телеком в Босна - Telekom Srpske, както и на контролен дял в черногорския мобилен оператор M:Tel. През 2014 г. сръбската компания отчете ръст на консолидираната нетна печалба от 13,4% до 17,8 млрд. динара (148 млн. евро), а приходите от основна дейност са 122 млрд. динара (1 млрд. евро).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай