Четвъртък,

Веселин Тодоров, председател на АТППГВ:Необходимо е да се гарантират сигурни доставки на природен газ занапред

От: Стандарт -
700
Веселин Тодоров, председател на АТППГВ:Необходимо е да се гарантират сигурни доставки на природен газ занапред
A
A
A

     На 21 юни 2022 г. председателят на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород /АТППГВ/, Веселин Тодоров взе участие в Sofia Economic Forum III. Организатори на форума бяха Делфийският икономически форум и Център за либерални стратегии. Събитието беше официално открито от заместник министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в София Хотел Балкан. Сред официалните участници в конференцията бяха посланици, министри, зам.-министри и представители на бизнес средите.

            Основната цел на форума на високо равнище беше създаването на широка платформа за диалог и комуникация. Конференцията предостави възможност да се идентифицират и анализират най-важните предизвикателства пред икономическия растеж, да се сподели политически опит от други държави, да се подкрепи приемането на корпоративни социални иновационни практики в частния сектор и да се определи курс на политически действия към по-конкурентни и приобщаващи икономики в България и Югоизточна Европа. По време на форума експерти от цялата политическа и икономическа палитра дадоха конкретни отговори на ключовите за региона въпроси с акцент върху енергетиката, сигурността и икономиката.

            По време на конференцията председателят на АТППГВ Веселин Тодоров заедно с едни от най-влиятелните български и международни експерти  дискутираха възможните решения за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света в панела, свързани с геополитическо напрежение, енергиен преход и гарантирането на доставките на природен газ.

            "Войната в Украйна влоши многократно тежкото състояние на пазара на природен газ от гледна точка на ценовите равнища, които наблюдаваме през последните две години. Това доведе до кризи в доставките и цените на газа и не на последно място високата инфлацията.", заяви в началото на своето изказване Веселин Тодоров. В тази трудна геополитическа обстановка той попита дали Европа действа като едно, когато става въпрос за това дали газът от Руската федерация ще се плаща в рубли или не. Той посочи, че 20 държави в ЕС получават газ и  от тях се изисква да плащат по новата схема, но реално само на три страни газът е бил спрян - на Полша, Финландия и България.

В хода на дискусията беше подчертано, че природният газ се използва като "политическо оръжие". Според Веселин Тодоров именно това "оръжие" е било дадено в ръцете на Русия от Европейския съюз, като даде конкретен пример със събитията още през 2009 г. в Украйна, когато през най-студените месеци е нямало доставки на газ, което е наложило българските топлофикации да минат на мазут. "В този момент бяха взети решения за диверсификация на доставчиците и трасетата на природен газ.", поясни Тодоров и попита дали в действителност от 2009 г. до 2022 г. има реална диверсификация, след като се намираме в тази обстановка днес.

            По думите на председателя на АТППГВ сигурността за доставките е станало много въпросително нещо. "По закон на всяко десето число на месеца, предхождащ месеца на доставка, трябва да има предложена цена за газа от обществения доставчик "Булгаргаз". От м. май до м. юни ние нямаме такава. През м. май разбрахме колко ще ни струва газът на 15 май, т.е. българският бизнес, който е крайният потребител, работи 15 дни без да знае какво купува. От друга гледна точка търговците на природен газ не знаеха какъв газ продават и на какви цени.“, обясни Тодоров, като посочи, че тази ситуация се е повторила и през м. юни месец с разликата, че периодът не е бил 15 дни, а 7.

 

            Веселин Тодоров изрази надежда, че в тази енергийна криза общественият доставчик "Булгаргаз" ще продължава да изпълнява основната си функция - да осигурява доставки на най-добри цени и условия, като същевременно изрази притеснение, че именно  "Булгаргаз" няма необходимите количества и се налага да купува от пазара, за да продава на пазара - 10 дни преди започването на датата за доставка. Той даде пример с конкретен търг от 20 юни, когато общественият доставчик предлага за себе си, от търговци на природен газ да бъдат купени допълнителни количества за м. юни - 46 хил. МВ/ч. "Де факто "Булгаргаз" ги няма тези количества и ги иска от пазара, но от друга страна "Булгаргаз" продава на пазара през програмата за освобождаване на газ. Най-големият парадокс е, че  общественият доставчик купува от пазара, за да продава на пазара - 10 дни преди започването на датата на доставка. От тези 46 хил. МВ/ч.  бяха купени 1000, което е 1/46 от необходимото количество.", обясни и попита дали трябва да започнем да се притесняваме занапред, като отбеляза, че се наблюдава много странно спокойствие в страната. 

            По думите на Веселин Тодоров началото на реалната либерализация на газовия пазар е започнала със стартирането на работата на газовата борса - "Газов хъб Балкан" през януари 2020 г., "но за съжаление от тогава все се намираме в криза било то здравна, икономическа и енергийна.“, заяви Тодоров.

За Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород:

Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород е първото национално сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи компании, извършващи търговия с природен газ и водород в страната. Основната мисия и усилията на нейните лицензирани членове е пълната либерализация на газовия пазар и диверсификация на доставките на природен газ. От Асоциацията работят за  развитието на пазара на водород и формирането на законова, регулаторна и пазарна рамка, с която да се поощрява производството, разпространението и търговските принципи, свързани с използването на този вид гориво. АТППГВ работи за устойчивото развитие на енергийния сектор, опазването на околната среда и производството на чиста енергия. Асоциацията отстоява прилагането на високите европейски социални и икономически стандарти и добри практики в сектор „Природен газ“ и отрасъл “Енергетика, съобразени и приложими по силата на националното законодателството. АТППГВ спомага и за обмяната на информация, допринасяща за екологичното, финансовото и социалното и устойчиво развитие на енергетиката в страната. Приоритет на Асоциацията е да представя и защитава позициите на членовете си пред българските и европейските власти, структури и организации. https://atppgv.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com