Вебер: Европа да провери сделката с ”Фолксваген"

Тя е в ущърб на България, каза шефът на групата на ЕНП

Вебер: Европа да провери сделката с ”Фолксваген" | StandartNews.com

Лидерът на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер изпрати писмо до еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестегер с искане Еврокомисията да започне проверка на сделката между германския автомобилостроител "Фолксваген" и Турция за построяването на нов завод в Маниса близо до Измир, съобщи БНТ.

 

Според Вебер подобна сделка буди сериозни притеснения във връзка нарушаването на конкуренцията в Европейския съюз и загубата на европейски работни места. Всички държави членки на ЕС са длъжни да спазват строги правила по отношение на конкуренцията и държавната помощ, докато Турция може да предостави държавна помощ за продукция, която ще се изнася за Източна Европа, подчертава Вебер.

Според него всичко това е в ущърб на България, която е била кандидат за седалище на новия завод на "Фолксваген".

Малко по-рано на форум в Пловдив вицепремиерът Томислав Дончев се изказа за пропусната възможност за привличане на автомобилния гигант „Фолксваген“ у нас. “Като не е дошъл той, ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно“, каза Дончев. Финансовият министър Владислав Горанов добави: „При преговорите с „Фолксваген“ направихме всичко, което можем дори и повече, но такива инвеститори искат много привилегии, на 100 процента изградена инфраструктура и съпътстваща такава. Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с „ноухау-то“ и технологията, но това могат да си го позволят големите държави.“ По думите му 90 процента от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид. В тази връзка той добави, че свързването на Северна България и проекта за АМ „Хемус“, както и връзката с „Дунав мост две“ са основен приоритет на правителството за завършване на магистралните пръстени на България.

 

В среда на променящата се икономика основен приоритет за правителствата трябва да са инвестициите в образователната и физическата инфраструктура, които всъщност са предпоставка за приличане на инвеститори, каза Горанов и акцентира още върху правителствените мерки в областта на образованието.  Важно е държавата предварително да инвестира в тези специалности, за които се очаква да бъдат дефицитни, каза финансовият министър. Вицепремиерът Томислав Дончев добави, че допълнителните разходи за инвестиране в образованието на този кабинет трябва да са не по-малко от 2 млрд. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай