Възложиха изготвянето на устройствен план за лот 3.2 на магистрала „Струма”

Възложиха изготвянето на устройствен план за лот 3.2 на магистрала „Струма” | StandartNews.com

Възложено е изработването на Подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за изграждането на лот 3.2 на автомагистрала „Струма" между Крупник и Кресна, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Със заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция „Пътна инфраструктура" трябва да изготви проекта, необходим за участъка, преминаващ през Кресненското дефиле. Заповедта включва изработването на проект на ПУП-ПП за строителството на общо 24 км от лявото платно на магистралата, в посока София, както и обходен път на град Кресна, който е част от дясното платно на магистралата - в посока Кулата. Обходното трасе е с дължина около 5 км.

Проектът на ПУП ще се изготви според действащата нормативна уредба, след утвърдено от МРРБ задание. След приключване на процедурата, според изискванията на Закона за устройството на територията, проектът ще бъде внесен за разглеждане от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика.
Проектът е от изключително значение с оглед изграждането на автомагистрала „Струма", която ще поеме транзитния трафик по международния коридор Ориент/Източно-Средиземноморски в границите на страната ни. С решение на Министерския съвет от 2013 г. обектът е определен за национален и от национално значение.

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при Министерството на околната среда и водите одобри осъществяването на инвестиционното предложение за изграждане на трасето на Лот 3.2 от автомагистрала „Струма" по т. нар. Източен вариант Г10.50.

Приблизителната стойност на целия проект е около 1,2 млрд. лв. и включва строителство, надзор, отчуждения и др. Проектът предвижда разделяне на двете платна. Лявото платно Кулата – София се намира на няколко километра източно от дефилето, минава източно край Симитли, пресича път II-19 за Банско, минава между Полето и Брежани, западно от Мечкул, пресича пътя Стара Кресна – Ощава източно от Стара Кресна. След това продължава западно от Влахи и се спуска след Кресна, западно от път Е-79. Дясното платно София –Кулата ползва пътя през дефилето с малки подобрения и габарит 10.5 м с две ленти и проектна скорост 80 км/час, и продължава по новия обходен път на Кресна. Километър преди края на лот 3.2 лявото и дясното платно се събират в магистрален габарит Г29 - две платна с по две ленти в посока, и се включва в лот 3.3 - между Кресна и Сандански, който в момента се изгражда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай