В търговската война между САЩ и Китай печели Самсунг

Apple пострада най-тежко, продаде само 36 милиона айфона през последните три месеца

В търговската война между САЩ и Китай печели Самсунг | StandartNews.com
  • Apple пострада най-тежко, продаде само 36 милиона айфона през последните три месеца

  • Южнокорейският производител затвърди лидерството си на пазара на смартфони

На световния пазар на смартфони бързо станаха ясни както победителите, така и губещите от търговската война между САЩ и Китай и санкциите на Доналд Тръмп срещу китайските технологични компании. Samsung е най-добре в тази ситуация. Въпреки последните си проблеми със смартфона с огъващ се дисплей, компанията увеличи продажбите и лидерската си позиция на световния пазар. Най-тежко търговска война удари продажбите на смартфони на американската корпорация Apple, пише "Комерсант".
 

В свое изказване от средата на юни, шефът на Huawei Рен Джънфей заяви, че във войната между неговата компания и американските власти и в конфронтацията между САЩ и Китай „никой няма да излезе победител“. Някои наблюдатели обаче смятат, че китайският топ мениджър е избързал в преценката си - южнокорейският Samsung може и да стане победител в търговската война. Въпреки световната тенденция на спад на пазара на смартфони, проблеми със стартирането на продажбите на смартфон с огъващ се екран, Samsung увеличава продажбите си, засилвайки лидерството си на световния пазар. Сега южнокорейският производител заема 23,2% от световния дял, става ясно от доклада на консултантската компания Canalys. Година по-рано делът на компанията беше 21,4%.
През второто тримесечие приходите на Samsung Electronics се понижиха с 4%, но това се дължи преди всичко на пазара на полупроводници, където продажбите на корейския производител паднаха с 27% (а самите чипове за памет - с 34%). Що се отнася до смартфоните, Samsung им е доставил 76,9 милиона през последните три месеца - увеличение с 6% в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Този успех беше придружен от най-голямата актуализация на гамата от смартфони след старта на серията Galaxy, въвеждането на отстъпки при смартфоните от серията J и разширяването на моделната линия от серия A. В резултат на това новите устройства - от A10 до A80 - представляват над 50% от продажбите на компанията през второто тримесечие.

Huawei, оперираща под санкциите на САЩ, също увеличи продажбите и своя дял

на световния пазар. Компанията успя да продаде 58,7 милиона смартфона, което е с 8% повече спрямо година по-рано. Пазарният дял на китайския производител нарасна с 1,7%, до 17,7% - второ място след Samsung. През второто тримесечие компанията спечели 32,2 милиарда долара, което е с 23% по-добро от миналата година. Huawei обаче успя да постигне това само като се преориентира към вътрешния пазар.
Според Canalys, през второто тримесечие китайският производител достигна рекорден пазарен дял от 38% на родния си пазар. През последните осем години подобен успех в Китай не е постигнат от нито един производител на смартфони.
Освен това китайският пазар на смартфони намалява за девето поредно тримесечие, но Huawei успя да увеличи продажбите си през последната година с 31%. Сега китайският пазар представлява почти две трети от всички продажби на компанията.
След като през май Доналд Тръмп подписа указ, с който забранява на американските компании да си сътрудничат с Huawei и търговските партньори на китайския производител,

продажбите на смартфони Huawei в Европа рязко спаднаха

Само за един месец компанията загуби една трета от пазарния си дял в Обединеното кралство, Франция, Испания, Германия и Италия. Според изследователската компания Kantar, в сравнение с месец май, когато компанията е в черен списък, намалението на продажбите в гореспоменатите страни е 9%.
Като марка, собственост на Huawei, Honor увеличи дела си на пазара на смартфони.
Досега търговските войни в САЩ и Китай имат очевидна загуба - американската Apple. Компанията, базирана в Купертино, отчете  третото тримесечие на фискалната си 2019 година, като показва резултати, по-добри от очакванията на анализаторите. Приходите възлизат на 53,8 милиарда долара, което е с 1% по-високо от миналогодишното и около 400 милиона долара по-добро от средната прогноза на анкетираните от Ройтерс анализатори. Печалбата на акция намалява със 7% до 2,18 долара, което обаче също е по-високо от очакваното от анализаторите $ 2,10 на акция. В допълнение, компанията повиши прогнозата си за приходите за четвъртото тримесечие, прогнозирайки, че тя ще бъде в диапазона от 61–64 милиарда долара, вместо очаквания таван на анализаторите от 61 милиарда долара.
Нетната печалба на компанията обаче намаля рязко - с 12,8%, до 10 млрд. долара. Продажбите на iPhone продължават да намаляват - през последното тримесечие те възлизат само на 26 милиарда долара, срещу 29,5 милиарда долара година по-рано. Общо компанията успя да продаде 36 милиона айфона през последните три месеца, което е с 13% по-лошо, отколкото през второто тримесечие на 2018 година. Никой друг основен производител на смартфони няма такава негативна тенденция на продажбите през второто тримесечие.

В Китай приходите на компанията паднаха с 4%

въпреки всички усилия за стимулиране на продажбите, включително търговията със стари модели и продажбата на употребявани смартфони на намалени цени.
Сега смартфоните представляват само 48% от общите приходи на Apple, най-ниските от 2012 г. насам.
Въпреки това, в Apple предпочитат да гледат на ситуацията с оптимизъм. Финансовият директор Лука Маестри в интервю за "Файненшъл таймс" подчерта, че спадът в дела на продажбите на iPhone в общите приходи на производителя само показва, че Apple се превръща в "по-диверсифицирана" компания. Корпорацията наистина е успяла да увеличи приходите от всички останали сегменти от своя бизнес. Например джаджите и смарт устройствата за дома донесоха на компанията 5,5 милиарда долара, което е с 48% повече от миналогодишния резултат. А приходите от услуги като App Store и Apple Pay нараснаха с 12% и достигнаха $ 11,45 млрд. Следователно техният дял представлява 21% от общите приходи на компанията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай