По-големи данъчни облекчения ще направят втората пенсия по-атрактивна

Моментът е кризисен, но в дългосрочен план парите в пенсионните фондове са защитени

По-големи данъчни облекчения ще направят втората пенсия по-атрактивна | StandartNews.com
  • Моментът е кризисен, но в дългосрочен план парите в пенсионните фондове са защитени

Ангел Терзиев, Изпълнителен директор на Пенсионно Осигурително Дружество ДаллБогг: Живот и Здраве ЕАД, е  магистър по Социално и Застрахователно дело. Сертифициран, правоспособен отговорен актюер от 2007 година. Професионалното и кариерното му развитие е преминало изцяло в областта на застраховането и пенсионното осигуряване, където е доказан и утвърден професионалист, с повече от 25 години опит. Заемал е длъжности на отговорен актюер и изпълнителен директор. Има придобит сертификат по Мениджмънт на пенсионна компания и редица преминати курсове организирани от Американската агенция за международно развитие и от Европейската актюерска академия. Специализирал здравно застраховане в Съединените щати.

Една от тревожните мантри, които се разпространяват в последно време, е, че вследствие на сериозните кризи, в които се намира България, парите за пенсия от капиталовите стълбове на пенсионната система се стопяват, че гражданите губят вложеният си.

Вярно ли е това?

Инвестициите във фондове за доброволно пенсионно осигуряване са дългосрочни спестявания. Затова и доходността трябва да се разглежда в дългосрочен аспект. В момента сме в период на няколко едновременни кризи. Логично е и да има намаляване на сумите във фондовете. Но обикновено темповете на нарастване след криза са значително по-бързи отколкото темповете на спад по време на кризата. Един от активите, в които фондовете инвестират средствата, които акумулират, са държавните ценни книжа (ДКЦ). В момента наблюдаваме спад в стойността на ДЦК на редица държави – на места с над 50%. А това се смята за  едно от най-сигурните вложения.

Вероятно поради сривовете в цените на този вид ценни книжа през третото 

тримесечие на 2022 г. се регистрира промяна в инвестициите на универсалните пенсионни фондове. Делът на дълговите ценни книжа на държави и международни финансови организации остава най-голям, но към края на септември намалява до 53,17% в сравнение с 55% през 2021 г. Делът на инвестициите в акции нараства до 35,32% от 33,18% година по-рано, а на корпоративните облигации спада до 8,79% от 9,51%.

Войната в Украйна допълнително влошава ситуацията – европейската икономика се забавя, инфлацията расте. Имаме рекордна инфлация за последните 2 десетилетия.

Но въпреки всичко трябва да се има предвид, че това е една моментна ситуация. Ако се анализират последните 10 години, откакто съществуват пенсионните фондове, доходността им е положителна. Фондовете имат капацитет да излязат с положителен резултат. 

Какво се прави за минимизиране на щетите от кризата?

В момент като сегашния се търсят пристани на стабилност. Пазарът на акции реагира на различни новини и като резултат се регистрират скокове в цените, които фондовете се стараят да уловят, за да защитят парите на хората.

Законодателят е предвидил пълна защита на средствата и бруто вноските, които осигурените лица влагат във втория стълб. Т.е. дружествата и пенсионните фондове никога няма да изплатят по-малко от вложенията на всеки осигурен. Всичко останало ще е допълнителен доход. 

А това отново прави фондовете по-сигурен пристан за вложенията на хората в сравнение с банковите депозити, тъй като там са защитени само сумите до 196 000 лв. 

Какво е решението?

Капиталовите схеми са една от най-добрите инвестиционни алтернативи към момента. Ако гражданите  спестяват за трета пенсия от самото начало на трудовия си стаж, с голяма вероятност биха си гарантирали спокойствие, когато дойде моментът за пенсиониране. Но и дотогава спестените пари могат да се окажат ценен ресурс в случай на неотложна нужда или просто като средство за съхранение на изработените пари от инфлацията. В момента инвестицията в капиталова пенсионна схема може да се счита за по-ефективно вложение от това в недвижим имот или банков депозит. Ако човек има нужда от средства, не може спешно да продаде една стая от  инвестиционното си жилище, но може да изтегли част от средствата в личната си партида в пенсионен фонд. При това, без да загуби, както би се случило, ако изтегли пари от банков депозит преди падежа. Партидите във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване са лични и могат да се наследяват.

Достатъчно ясни ли са за хората предимствата на допълнителното пенсионно осигуряване?

Осигурителният сектор бележи забележително развитие през последните три години. Инвестиционните портфейли на пенсионните фондове са добре структурирани и силно диверсифицирани, разполагат с адекватни резерви, които да гарантират изплащането на пожизнените пенсии. 

Активите на пенсионните фондове подлежат на ежедневен контрол от КФН. А и дейността по допълнително пенсионно осигуряване е една от най-стриктно регулираните.

Как този вид спестяване може да стане по-привлекателен?

За да стане този вид спестяване по-атрактивен, са необходими законови промени. Според сегашното законодателство, месечният облагаем доход се намалява с внесените през месеца за сметка на лицата лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване, ако са в размер до 10 на сто от този доход. По този начин се намалява дължимият от лицата данък общ доход и почти една трета от вноската е за сметка на спестения данък.

За едноличните търговци облагаемият доход, формиран по реда на ЗКПО, се намалява с направените лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване в размер на до 10% от този доход. Облекчението се ползва при подаване на годишната данъчна декларация.

Средната вноска на един работещ в УПФ е 83,20 лв. през септември м.г. и  82,61 лв. за деветмесечието – по данни на КФН. За сравнение, през същия период на миналата година тя е била 72,54 лв.

Общият брой на осигурените лица в четирите вида пенсионни фондове към края на септември 2022 г. е 4 900 034 души – това представлява ръст от 1,5 % за година.

  За лицата, упражняващи свободни професии (архитекти, адвокати,          общопрактикуващи лекари и др.), облагаемият доход, редуциран с  нормативно признатите разходи, се намалява с направените лични вноски за доброволно пенсионно осигуряване в размер до 10% от този доход. Облекчението може да се ползва както авансово, така и годишно при подаване на данъчната декларация.

Същото важи и за лицата, наети по договори за възлагане на управление и контрол, както и по граждански договори – облагаемият доход, редуциран с нормативно признатите разходи, се намалява с направените лични вноски, а облекчението може да се ползва както авансово, така и годишно при подаване на данъчната декларация.

Тази норма не е променяна повече от 10 години. Увеличаване на процента данъчно облекчение би мотивирало повече българи да инвестират в капиталови схеми –а това ще ги направи независими след пенсионирането. Освен това тези хора няма да разчитат на пенсионната система, а когато имат нужда от повече средства, биха се обърнали към натрупаните по собствената си пенсионна  партида. Тези пари пък ще се върнат в икономиката под формата на инвестиции.  

Любопитен факт доказва, че дори управниците в Китай са прозрели ползите от капиталовите схеми. Наскоро там бе позволено на населението в определени области да инвестира в пенсионни фондове. Защото това е инвестиция в бъдещето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай