Украинците вдигат наемите

Най-сериозен ръст на търсенето има във Варна и Бургас

Украинците вдигат наемите | StandartNews.com
  • Цените на квартирите по морето тръгнаха нагоре
  • Най-сериозен ръст на търсенето има във Варна и Бургас

 

Наемите на жилища по Черноморието тръгват нагоре заради вълната бежанци от Украйна, които започнаха да търсят квартири.

Сред бягащите от района на конфликта има както по-бедни, настанявани в различни общински сгради, общежития и хижи, така и хора с повече възможности, които търсят самостоятелни апартаменти.

"Изключително големият брой граждани на Украйна създаде напрежение на наемния пазар в няколко града. Говорим за Варна, Бургас, както и някои други Черноморски общини", обясни председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев пред "Стандат". "Това при всички положения ще се отрази на цените на наемите в краткосрочен период от време. Много трудно мога да кажа как се е отразило към настоящия момент, но се вижда, че има сериозно търсене", посочи той.

Хазяите са предпазливи

По думите му част от българските собственици, които отдават жилища под наем, засега се въздържат да настаняват украинци. Причината е, че не е ясен статутът на самите граждани. Притесняват се за плащане на консумативни разходи, както и дали и кога ще излязат от квартирата бежанците.

"Последните десетна дни от началото на войната имаме и случаи, в които собственици отказват да отдават имоти на този етап на украински граждани", посочи Добромир Ганев. Въпреки това обаче има доста хора от Украийна, които вече са наели квартири.

Около 30-40 хиляди са в момента украинците в България. Общо в страната са влезли около 80 000 бежанци, но част от тях са продължили към други държави. "Това е много сериозен обем от хора в малко градове в страната и навярно ще създаде напрежение на пазара на наеми", посочи шефът на Национално сдружение "Недвижими имоти".

Чакат се и руснаци

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира преди дни, че не е безпочвено да се мисли, че в средносрочен период може да има и вълна от руски граждани у нас. Сериозната икономическа криза, която очаква страната, може да накара една част от тях да дойдат и в България.

"Това много трудно ще стане сега, защото е затворено пространството за руски самолети. Но такава вероятност има в средносрочен план. Това също би създало по-сериозно търсене на пазара на имоти, особено по Черноморието", обясни Добромир Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай