Туристическият борд с препоръки към властта

Брандът България да се рекламира едновременно като туристическа и инвестиционна дестинация, предлага бизнесът

Туристическият борд с препоръки към властта | StandartNews.com

* Брандът България да се рекламира едновременно като туристическа и инвестиционна дестинация, предлага бизнесът

* Бюджетът трябва да е не 27 млн., а 227 млн., за да ни има на картата, каза Мартин Захариев

Как бизнесът и държавата да си партнират, за да имаме устойчив модел за развитието на туризма у нас. Това бе тема на Осмата среща-дискусия на Националния борд по туризъм /НБТ/, която се проведе в рамките на двудневната Международна туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“ в Интер експо център – София.

"Туризмът и IT секторът са индустриите с най-голяма добавена стойност. С инвестиции в тях българската икономика може да "избухне". Но няма кой да убеди министъра на финансите, че всяко вложение в тези сектори се връща двойно", заяви заместник-председателят на Управителния съвет на НБТ Мартин Захариев. 

Той посочи, че е нужен нов инструментариум, който да оцени приноса на туризма в БВП, защото сега данните на НСИ не отчитат реалните резултати."Туризмът не е само хранене и настаняване. Стоките, които купуват туристите, се отчитат като износ и отиват към търговията. Транзакциите, които правят гостите, също не се отчитат като принос на туризма. Същото важи за трафика, който генерират телекомите благодарение на тях. Всичко това генерира добавена стойност", посочи зам.шефът на Борда.

Това е и една от причините България да е с нищожен спрямо съседните страни бюджет за туризъм от едва 27 милиона лева, в които влизат и парите за заплати и административни разходи на ведомството. За сравнение Гърция, която отваря летния сезон на 1 март и очаква 11 млрд. приходи от туризъм, заделя 320 млн. евро за държавна подкрепа. И докато в нашия План за възстановяване и устойчивост има 0 лева за този сектор, съседна Румъния е предвидила проекти за 449 млн. евро, Полша - за 500 млн., а Испания - за 3,4 млрд. евро. 

Захариев посочи и резултатите от хроничното недофинансиране: "Маркетингът на дестинацията ни е ялов. Секторът е разединен. През 2021 г. външните туристи са намалели със 70%. Време е за промени", категоричен е Захариев. 

Една от препоръките на НБТ е парите в бюджета на туристическото министерство да се увеличат в пъти. "Не 27 млн., а 227 млн. лева са нужни, ако искат да ни има на картата", каза Захариев.

Много важно е също да се пренапише стратегията за развитието на сектора в периода 2020-2030 г. и Плана за действие към нея, който е писан през 2017 г. и не е променян досега. Спешно трябва да се направи публично-частно партньорство за реклама на България в чужбина, за да се спаси летния сезон. Да се направи регистър на всички услуги в туризма - на туроператори, туристически агенции, хотелиери, ресторантьори, екскурзоводи, като регистрите да могат да си „говорят“. Към тях да се прикачат регистрите на културно-историческото наследство, атракциите и фестивалите, които са над 300 годишно.

Да се изготви нова единна уеб платформа с пътеводител, която да даде пълна картина на възможностите за туризъм. Да продължи работата по Гаранционния фонд за туроператорите. 9% ДДС за туризма да се запази до 2023 г., да се подобри ваучерната програма за рехабилитация в спа курортите.

Друго важно предложение е брандът България да се рекламира едновременно като туристическа и инвестиционна дестинация. В този процес трябва да се включат министерствата на туризма и на икономиката, както и Българската агенция за инвестиции. Да се създаде Институт по иновации в туризма и да се оправи положението в курортите са други препоръки на НБТ към властта.

"Необходими са радикални решения сега. Готови сме да предложим експертиза на министерството на туризма", каза още Мартин Захариев.  

 Бордът е оптимистичен за мандата на новия министър на туризма Христо Проданов, стана ясно още на срещата. “За първи път министър на туризма застава зад решението да работи по актуалните проблеми в бранша”, подчерта Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ. Според нея пътят към успеха минава през реклама, модерна комуникация и дигитализация. “Брандинг, брандинг и пак брандинг. Брандингът на България на този етап е недостатъчно развит. Нужно е да се създаде интернационално културно разпознаваемо име на страната”, каза Карастоянова.

Франк Кванте, генерален мениджър на “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” (концесионер на летищата във Варна и Бургас), е оптимистичен за бъдещето. “В момента България е номер едно таргет за нискотарифната авиокомапния WizzAir. Всички са насочили поглед към Балканите и това може да е чудесна възможност за нас, ако се възползваме от нея”, подчерта Кванте.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай