Вторник,

Цялата държавна машина върху хотелиерите, проверяват ги за бежанците

От: Стандарт, снимка Труд -
3180
Цялата държавна машина върху хотелиерите, проверяват ги за бежанците
A
A
A

Хотелиерите първи приеха украинските бежанци, без да се интересуват кога и колко ще им платят. Настана време да се направи първото плащане и по стар български обичай цялата държавна машина се стовари върху гърба на хотелиерите, а пет различни институции ги проверяват – Инспекцията по труда, Комисията за защита на потребителите, РЗИ, БАБХ и Министерство на туризма.

Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, съобщиха от БХРА.

"Никой не е против проверките. Ние ценим усилията на проверяващите и тяхната работа, но според нас не е подходящо тези проверки да се извършват накуп точно преди да се извършат плащанията към хотелиерите за настаняването на украинските бежанци. Това насажда у колегите неприятното усещане, че това се прави за да се намерят макар и минимални пропуски, за да не се плати цялата предвидена сума. И това е обидно за колегите, допълни Щерев.

Нека проверяват и ако има нарушители, те да се санкционират. Но не може заради малцина недобросъвестни да страдат всички и да се поставят всички хотелиери под един знаменател, подчерта Щерев. Вместо това трябваше проверяващите от различните институции да разпределят помежду си дейността, така че проверките да не са в един и същи ден от почти всички проверяващи органи, а в различни периоди по време на действието на програмата. И така щяха да се поддържат винаги в готовност и онези колегите, които биха подходили недобросъвестно да изпълнят поетите ангажименти.

Още повече, че една проверка не трябва винаги да води до акт за нарушение, а по-скоро проверката има превантивен характер, тоест да дава препоръки и ако не се спазват тогава да се издава акт, допълни председателят на БХРА Георги Щерев.

В тази напрегната обстановка, поредица от кризи и оцеляване буквално на ръба на възможностите им, собствениците на местата за настаняване са третирани едва ли не като потенциални нарушители", посочват още от БХРА.

"По искане на председателя на БХРА Георги Щерев е проведена спешна среща с министъра на туризма Христо Проданов, на който е обяснил,че колегите от БХРА не приемат този натиск върху бизнеса, както и изказването на зам. – министър от ресорното министерство, която вместо на първо място да благодари на хотелиерите за положените усилия, говори за санкции.

Ние сме за това да има санкции, ако има нарушения, но не и едва ли не да се предопределят резултатите от проверките, при това от ресорния ни зам.-министър, посочи Щерев.

Министърът е уверил, че към момента няма предвидени санкции и от понеделник, 18 април, започва разплащането по програмата с изключение на дублажите, за които хотелиерите ще имат възможност да посочат на какво се дължат неточностите, при наличие на такива. И след уточненията и те ще бъдат разплатени.

От БХРА припомнят, че настанените украински бежанци у нас са предимно майки с деца, на които хотелиерите се старят за осигурят питателна и здравословна храна, подходяща и за възрастта на малчуганите. 40-те лева на ден в някои хотели,особено по-висококатегорийните, едва покриват разходите на обектите – за ток, гориво, персонал, зареждане и приготвяне на хранителни продукти, сервиз, почистване и анимация. И в същото време на колегите се гледа едва ли не като на нарушители. Крайно време е това отношение на проверяващите да се промени. Те да не влизат в хотелите с презумпцията, че ще проверяват нарушители, тъй като реално това са хората, които в тези трудни времена полагат усилия не просто да оцелеят, но и да предложат добър продукт и дори да помогнат на други хора в беда. И тези им усилия трябва да се оценяват и уважават, а не да се неглижират от институциите, подчерта Щерев", посочват още от БХРА.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията