Цял месец черен петък

Бум на онлайн търговията по време на пандемия

Цял месец черен петък | StandartNews.com
  • Намаления от 20 но 70% обявиха топ марки

Средно 419 лв. планира да похарчи българинът по време на намаленията в месеца на Черния петък, сочи проучване на платформата Black-Friday.Global, направено в средата на октомври сред 1876 посетители на платформата Broshura.bg. Близо 70% от потребителите възнамеряват да пазаруват по време на Черния петък, което е с 20 на сто повече от предните няколко години. Както може да се очаква, в лудия шопинг ще се включат дамите. Над 76% от отговорилите са жени, а най-многобройна е групата на участниците в анкетата на възраст 45-54 години. Близо една трета от запитаните са от столицата. Две са причините, които 30% от анкетираните посочват, заявявайки че няма са се включат в кампанията. Половината са категорични, че офертите "не си заслужават", останалите изтъкват финансови затруднения. Интересно е, че почти 80% от същата група участници в анкетата заявяват, че все пак биха пазарували, ако попаднат на изгодна оферта, макар да не са го планирали предварително. Близо половината от анкетираните, които планират покупки в периода на Черния петък, предпочитат да пазаруват онлайн. Други 54% споделят, че ще плащат в брой, а останалите - с дебитна/кредита карта, банков превод или на изплащане. Рекордната сума от 1,5 милиарда лева бе изхарчена в България миналата година.

  • Бум на онлайн търговията по време на пандемия

През 2020 г. кампанията "Черен петък" е обявена официално за последната седмица на ноември и би трябвало да стартира на 27.11.2020 г., но истината е, че намаленията в редица онлайн магазини започнаха реално още от края на октомври. Защо онлайн? За съжаление, пандемията от коронавирус повлия не само на нашето всекидневие, на отношенията и комуникацията ни с хората, но и върху работния процес на огромна част от търговската дейност. Ние самите сме свикнали на "лудо" пазаруване във веригите и моловете в дните на свръх намаления през ноември. Да, но 2020-та продължава с изненадите и този път Black Friday ще премине почти изцяло към онлайн шопинга. Това си е истинско спасение, нали? Все пак не бихме пропуснали да се възползваме от промоционалните цени на любимите си марки. Добре знаем плюсовете и удобствата на онлайн пазаруването - всичко идва до вратата ни и ако не ни харесва имаме възможност да го върнем, разглеждаме спокойно стоките от дивана си и то в няколко различни магазина и т.н. Е, ако досега не сте се възползвали от този алтернативен вариант по време на Черния петък, то сега е за предпочитане, за да се съобразим с противоепидемиологичните мерки, и да запазим себе си и останалите здрави.
Повечето магазини заявиха, че няма да чакат до точната дата - 27-ми, а ще пуснат по-рано своя Черен петък. Някои марки дори рекламират намаления за целия ноември - "черен ноември". Но разбира се, трябва да проверите къде, кога и какви отстъпки има конкретните стоки и услуги.
Голямата верига от германски хипермаркети - Кауфланд, стартира своята супер седмица, която включва и доставка до дома за София, Пловдив, Варна и Бургас, чрез Foodpanda. Намаленията им са валидни до 15.11.2020, или до изчерпване на наличностите. Магазини Dormeo предлагат страхотни намаления на своите продукти - до 70% отстъпка, дават възможност за заявка и консултация по телефон, за да улеснят клиентите си в своя избор. Fashion Days пък организираха кампания "Hello November", която стартира на 02.11. и ще продължи до 17.11. или отново до изчерпване на количествата.
Една от най-грандиозните промоции през ноември ще бъде в оптичните центрове Opticlasa, които заявиха -70% на всички очила и най-хубавото е, че това ще продължи до края на месеца. Така че, ако имате нужда от нови стилни очила - възползвайте се. Гигантите Техномаркет и Метро успяха да предложат страхотни оферти и тази година. Ако не сте видели брошурите им, то може да научите за всички промоции на техните сайтове. Разнообразието от продукти и намаленията, които предлагат, ще продължат до края на месеца. Някои от категориите продукти на Метро, които са валидни до 30.11, са: Хранителни стоки, Здраве, Хигиена, Подаръчни комплекти, Коледа, Вино и др. Ако пък вкъщи сте заобиколено от прекрасни малчугани, които са влюбени в пазаруването на всякакви "щуротии" - посетете Хиполенд. Те обявиха -20% на избрани бебешки артикули още от 19 октомври, а офертата важи до 19.11.2020. Също така добавиха и допълнителни 3 дни отстъпки в своите физически и онлайн магазини, на които ще има - 25% на всички стоки, включително и на тези артикули, които вече са с намалена цена. Датите са 13,14 и 15 ноември. EMAG е една от онлайн платформите, които първи стартираха Black Friday в България и бележат страхотен успех. Тази година те предлагат само една дата на намаления - 27.11, но пък може да получите изключителен набор от продукти в различни секции и то с едно кликване на телефона. И в тази връзка, до преди няколко години Черен петък се отнасяше единствено за един конкретен ден в година - този след Деня на Благодарността в САЩ, а популярността му не излизаше извън границите на Северна Америка. В момента Черният петък е завладял целия свят, а хората през този период са толкова силно развълнувани, че буквално се асоциира с шопинг треска.
Историята на Black Friday стартира от САЩ, където отбелязването му е започнало през 17 век, а денят е посветен на отдаването на благодарност за благословената реколта и отминаващата година. Тогава обаче, поради разделението между църквата и държавата се е смятало, че денят не трябва да бъде национален празник и отбелязването му се случвало на различна дата във всеки един щат. Националното отбелязване на празника стартира по времето на Линкълн, който провъзгласява четвъртък, 26-ти ноември, 1863 г., като Ден на благодарността. Той призовава всички свои сънародници да отбелязват и почитат последния четвъртък на ноември, като ден за отдаване на благодарност и възхвала. На практика, поради гражданска война в САЩ по това време, "национализацията" на празника се случва едва през 1870 г. По-късно, през 1939 г. в края на Голямата депресия, президентът Рузвелт опитва да промени този ден. Той търси начини за стимулиране на икономиката, като удължи периода на пазаруване, създавайки повече възможности за търговия. И това в действителност се случва. Денят на благодарността е променен от четвъртия на третия четвъртък на ноември. Въпреки това, този акт на Рузвелт не е популярен сред населението и две години по-късно президентът и Конгресът на САЩ провъзгласяват Деня на Благодарността като национален празник в САЩ, който се отбелязва на четвъртия четвъртък от месец ноември.
През последните години се появи и друг мит, който дава особено грозен облик на историята за Black Friday, като твърди, че през 1800 г. южните собственици на плантации могли да закупуват роби с отстъпка в деня след Деня на благодарността. Съществуват още куп истории, които се свързват с черния петък, но едно е ясно - той вече е неразделна част от нас и мнозина го приемат като предпразничното коледно пазаруване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай