Цената на петрола продължава да пада

Цената на петрола продължава да пада | StandartNews.com

Цената на суровия петрол на водещите световни пазари паднс с близо 4 долара, съобщи РБК. Цената на петрола от сорта WTI на Нюйоркската борса (NYMEX) стигна до 81.84 долара за барел. Официалната цена на сорт Brent на електронната европейска стокова борса InterContinental Exchange Futures Europe достигна 85.04 долар за барел.

Цената на петрола пада за трети пореден месец, а тази на сорта Brent достигна до най-ниската си стойност през последните четири години – 88 долара за барел. Спадът от юни е с над 20%, когато стойността му достигна 116 долара за барел заради насилието в Ирак.

Според прогнозата на Международната агенция по енергетика (IAE) основната причина за ниските цени е свиването на търсенето и повишаването на предлагането на петрол на световно равнище.

Прогнозите на IEA сочат, че общото търсене на петрол през 2015 г. ще достигне 93.5 милиона барела на ден – с 300 000 барела на ден по-малко от прогнозата от миналия месец. Прогнозата за 2014 г. пък е свита с 200 000 барела на ден.

"Растежът на търсенето е достигнал крайната си точка. Независимо от снижаването на прогнозите за икономически растеж и коригирането надолу на прогнозите на МВФ за трети път тази година, Фондът поддържа тезата, че икономическото възстановяване продължава, но по-бавно и не толкова стабилно", пише в доклада си IEA.

Чувствително по-ниските цени от второто тримесечие на 2014 г. насам би трябвало да увеличат търсенето, но този ефект ще бъде намален от слабия растеж на икономиките на повечето държави. Едновременно с това обаче през септември предлагането на петрол е нараснало с почти 910 000 барела на ден, до 93.8 милиона барела на ден, най-вече поради увеличаването на производството на страните от ОПЕК.

В сравнение с миналата година, предлагането се е увеличило с 2.8 милиона барела, като 2.1 милиона от тях са поради повишаването на добива на независимите производители (страни, които не са членове на ОПЕК). Очаква се техният добив да се повиши с още 1.3 милиона барела на ден.

Добивът на САЩ продължава да надхвърля този на Русия и Саудитска Арабия. IEA оценява че американското производство ще надхвърли 12 милиона барела на ден през ноември и ще поддържа това ниво поне до декември 2015 г.

Това роди на пазара две водещи "теории на заговора", свързани със саудитците и предполагащи, че те опитват да увеличат пазарния си дял, разказва Financial Times. Първата е, че те са се договорили със САЩ да играят срещу Владимир Путин като ударят печалбите му от износ на нефт, даващи половината приходи в бюджет, разчетен през 105-107 долара за барел за 2014-2015г. Понеже с тази цена са вързани и приходите от газ, ударът евече е по две трети от приходите от целия руски експорт.

Втората теория е че всъщност Саудитска Арабия играе срещу САЩ, за да направи нерентабилен износът на северноамерикански петрол от нетрадиционни източиници. Както IEA, така е преди това анализатори, посочиха, че при разходи за добив над 80 долара за барел, той става нерентабилен.

Според Morgan Stanley това не е вярно - себестойността на новия петрол от САЩ и Канада е в рамките $34-67 за барел и разходите продължават да намаляват заради по-ефективни технологии. Това означава, че всеки опит да бъде "наказан" този сектор би излязъл доста скъпо и със съмнителен краен резултат.

Производството на Либия и повишаването на добива в Ирак доведе до скок в общото предлагане на страните на ОПЕК, което достигна 30.66 милиона барела на ден, най-високата стойност за последните 13 месеца.

Заради ниските прогнози за търсенето, IEA намали прогнозата си за търсенето на петрол от страните от ОПЕК до 29.3 милиона барела, или с 1.3 милиона по-малко от настоящото предлагане. Въпреки това няма изгледи ОПЕК да намалява планираното производство дори и след следващата среща на организацията в края на ноември.

"Кувейт обяви, че не възнамерява да намалява предлагането си, а най-големият износител – Саудитска Арабия – дава ясни сигнали, че няма да се противопостави на период на ниски цени", казва се в доклада на IEA. Предлагането на Саудитска Арабия през септември достигна до 9.73 милиона барела. "Рияд е решен да защитава пазарния си дял на все по-конкурентния азиатския пазар, дори и с цената на по-ниски печалби".

Анализатори от Bank of America Merrill Lynch (Bofa) от своя страна прогнозират, че спадът на цените скоро ще бъде прекъснат, тъй като производителите ще намалят обемите на добива. Според тях спадът е краткотрайно явление, което скоро ще свърши, освен ако не настъпи рязка и значителна промяна в макроикономическите показатели.

Според Morgan Stanley цената на петрола ще се възстанови до предишните си равнища до края на годината, независимо от политиката на страните от ОПЕК. Според анализаторите на банката търсенето ще започне да расте в четвъртото тримесечие, а цената на петрола ще достигне 95 долара за барел в началото на 2015 г.

HSBC се присъединява в прогнозата си към другите две банки, като посочва, че в четвъртото тримесечие цената ще се движи между 92 и 100 долара за барел. Според HSBC единственият сценарий, в който цената продължава да спада, е при съгласие на всички производители от ОПЕК, и най-вече Иран и Саудитска Арабия, да продължават да увеличават добива.

Саудитска Арабия внимава да не повтори грешката си от 80-те години, когато не успя да предотврати рязко поевтиняване на петрола чрез драстично свиване с почти 75% на добива. Споменът за това как преди 30 години цената падна от 35 долара на 10 долара изникна отново в дебата дали световният пазар не е на прага на стратегически завой от епоха на недостиг към такъв на изобилие от суровината, разказва Reuters.

Навремето причините бяха рязкото преминаване от шока на недостиг заради арабското ембарго от 1973 г. и от иранската революция от 1979 г. към свито търсене и излизане на пазара на новия петрол от Северно море. Саудитска Арабия реагира, като сви добива от над 10 млн. барела на ден през 1980 г. на под 2.5 млн. барела през 1985-1986 г. Но другите производители – нито в ОПЕК, нито нови играчи като Норвегия и Великобритания - не я последваха и дълги години цените намаляваха, а 16 години саудитците живяха с бюджетен дефицит и трупаха държавни дългове.

Според Ясер Алгуинди от Medley Global Advisors Саудитска Арабия е допуснала грешката да свива добива и да опитва да напомпа цените, въпреки че поевтиняването не спира. Сега в Рияд оставят в голяма степен пазарът да диктува, обясняват на търговците, че са ОК и с 80 долара за барел за дълго време (поне докато ОПЕК не се намеси) и че не могат да носят отговорност за целия петролен сектор.

Иначе казано, саудитците се борят да предотвратят ценови колапс, без да жертват нивата си на добив или пазарен дял.

Сега опасенията са, че търсенето от Азия може да намалее и да се увеличи обемът на предлагания американски петрол от трудно достъпни източници. Съседен Кувейт също каза, че ОПЕК едва ли ще намали добивите с цел вдигане на цените, защото този подход не е доказано ефективен.

Венецуела първа призова за извънредно събиране на петролния картел за защита на ценовите нива от 100 долара за барел. Но Рияд помни колко трудно се постига единство в ОПЕК и че дори след взетите решения за съкращаване държави членки продължават да заливат пазара с евтин петрол. Това дори бе един от мотивите на Ирак да нападне Кувейт преди първата война в Залива.

Чак през 1985 г. саудитците и ОПЕК се договориха да си върнат пазарния дял, макар и с цената на 10 долара от барел и още 16 години за пълно възстановяване на цените. Затова днес Рияд до последно ще защитава своя дял и своите средносрочни печалби от 266 млрд. барела запаси, а не да защитава петрола от поевтиняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай