Царевицата се срина до 210 лв. за тон

Царевицата се срина до 210 лв. за тон | StandartNews.com

Високите добиви и руското ембарго свалят цената на нивите

Цената на царевицата се срина до 210 лв. за тон през последната седмица. Това показват данните от търговията на Софийската стокова борса. По данни на брокерите цените на зърнената култура вървят стремглаво надолу не само у нас, но и в целия свят. Най-сериозно е поевтиняването в Унгария, където тонът вече се търгува за 150 долара, докато в началото на годината се е продавал за над 215 долара. Поевтиняване има и на борсата във Франция - от близо 255 долара за тон в началото на годината до под 175 долара за тон в края на септември. Тенденцията за намаление на цената на царевицата е ясно очертана и в САЩ, където през януари културата се е търгувала за около 215 долара за тон, а в края на миналия месец се е сринала до 175 долара за тон. Поскъпване на царевицата не може да се очаква заради голямото количество произведена продукция през тази година, коментират брокерите. Растат и общите запаси от царевица в световен мащаб. Затова и не е учудващо, че търговията у нас е вяла и сделки се сключват трудно, коментират търговци. Причината за трудното достигане до сделки се крие и в очакванията на земеделците, които искат до 240 лв. за тон царевица, при реална цена, която се предлага от купувачите от 210-215 лв.

Поевтиняване отчитат и останалите зърнени култури. При пшеницата то е със 7-8% на годишна база. При слънчогледа поевтиняването е с около 100 долара за тон - от около 450 долара преди година до малко над 330 долара за тон в края на септември.

Високите добиви в световен мащаб и ниските цени са директен удар по българските фермери. Повечето от тях ще отчетат сериозни загуби в края на тази година. От една страна, ще трябва да продават евтино заради международните цени. От друга - заради дъждовното лято се наложи да правят много повече обработки и да влагат много повече средства, а това доведе до увеличение на себестойността на стоката им. Още по-тежко е състоянието на производителите на плодове и зеленчуци, които заради градушките и последвалото руско ембарго за внос на редица храни от ЕС се изправиха срещу наистина сериозно изпитание. Членове на браншови организации на земеделци коментират, че е възможно част от стопанствата, особено по-малките, да фалират. Това ще изкара на пазара на земя големи количества ниви и се очаква да доведе до намаление цените на земеделската земя, коментират те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай